Odčerpáme miliardy z kasiček státních podniků, navrhuje ODS

15.05.2013 11:48

Státní rozpočet bude zřejmě moci odčerpat až miliardy korun ročně ze státních podniků, například Lesů ČR či Budějovického Budvaru. Umožňuje to vládní novela, kterou dnes sněmovna schválila. Současná právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Odčerpáme miliardy z kasiček státních podniků, navrhuje ODS
Foto: Budějovický Budvar
Popisek: Stáčírna plechovek Budějovické Budvaru

Zakladatel státního podniku bude mít podle novely právo rozhodnout, že podnik bude muset vytvořit a spravovat zcela nový fond zakladatele. Zakladatel pak bude rozhodovat o tom, jakou část zisku podnik do fondu převede, a podnik to bude muset splnit. O použití těchto peněz bude smět zakladatel rozhodnout až po předchozím souhlasu vlády.

Poslanci schválili pozměňovací návrh Jiřího Papeže (ODS), který rozšiřuje možnost převádět do fondu zakladatele i peníze z nerozděleného zisku z minulých let a z podnikových fondů.

Bohaté Lesy ČR

Stát by v situaci, která ho nutí k úsporám, neměl podle vlády jen pasivně přihlížet, jak některé jeho podniky prosperují a na úsporných opatřeních se nepodílejí. Podle vlády prosperují třeba jen díky ekonomickým výhodám vyplývajícím z jejich ještě mnohdy téměř monopolního postavení na trhu.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) již dříve řekl, že Lesy ČR mají v současné době k dispozici asi 12 miliard korun. Národní podnik Budvar má podle něj na účtech asi dvě miliardy korun.

V Česku funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků. Navrhovaná úprava se podle materiálu vedle Lesů ČR dotkne pěti dalších státních firem. Jsou jimi Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu, Vojenské lesy a statky a národní podnik Budějovický Budvar.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…