Okradená matka chorých dětí povstala proti státu: Vše mi dáte. Do koruny

09.11.2012 4:36

PŘÍBĚH Obě malé děti mají dýchací problémy a moře by jim pomohlo. Zájezd do Bulharska byl nasnadě, a i když peněz nemají na rozhazování, koupili si ho. Z plánu ale zbyly jen trosky. Kvůli podvodné cestovce a zákonu, který je natahovací jako plastelína. Peníze jsou fuč a příběh rodiny Moniky Lazíkové z Frýdku – Místku zatím nemá konce.

Okradená matka chorých dětí povstala proti státu: Vše mi dáte. Do koruny
Foto: Archiv
Popisek: Děti u moře, ilustrační foto

Máma se bude soudit se státem a říká, ať vše zaplatí konkrétní poslanci a úředníci, kteří na svou práci kašlou.

V některých rodinách si nyní ukazují fotografie z úžasné dovolené, v jiných převládá naštvanost, bezmoc a zmar. A těch druhých, které ošulily podvodné cestovní kanceláře, jimž to dovolil děravý zákon o podnikání v cestovním ruchu, také není málo. „A tady je příběh mé rodiny,“ napsala Monika Lazíková, která je jednou z postižených, ParlamentnímListům.cz. Domáhá se svých peněz, ale zatím beznadějně. Nicméně pevně říká, že v úsilí vytrvá.

Děti s dýchacími potížemi

Momentálně je Monika Lazíková, která bydlí ve Frýdku – Místku, na mateřské dovolené. Stará se o dvouletou dcerku Kláru Alžbětu, sedmiletý syn Robin chodí do druhé třídy na základní škole. Manžel Mirek pracuje jako obchodník u firmy, která nabízí zabezpečovací techniku a kamerové systémy. „Všichni máme rádi teplo a moře. Děti ho nejen zbožňují, ale kvůli zdraví ho i potřebují. Oba trpí opakovanými záněty dýchacího ústrojí. Syn před lety prodělal několikrát zánět středouší a skončil na pohotovosti, kde mu ucho propichovali. To jsou nejhorší chvíle pro matku, když vidí dlouhé hodiny plakat a v bolestech se trápit své dítě. Nakonec ho při tomto zákroku musí pevně držet v náručí a slyšet ty neuvěřitelné výkřiky bolesti, když lékař ucho propíchne. V tu chvíli jsem si říkala, že už to v životě nechci zažít. Bohužel se mi to nevyplnilo. Stejnou situací jsem si musela projít před necelým rokem se svou tehdy teprve půl druhého roku starou dcerkou. Opakovaně se dnes dětem vrací nachlazení, ucpané dutiny a další problémy. Se synem jsme nakonec podstoupili i vytržení nosních mandlí, což trochu zmírnilo jeho neustálé zdravotní problémy. Teď se obáváme, že nás to čeká i s dcerou. Proto pro nás byla dovolená u moře tak důležitá,“ předesílá.

Přestože si koupili zájezd do Bulharska, zbyly jim jen oči pro pláč. „Syn měl za sebou první rok ve škole a moc se těšil na své první opravdové letní prázdniny a dovolenou u moře. Byl velmi zklamán, když jsme mu řekli, že letos k moři nepoletíme. Vůbec to nechápal a bral to jako podraz rodičů. Vysvětlete malému sedmiletému klukovi, že naše penízky, které jsme těžce odkládali, abychom zaplatili za výlet k moři, ukradla nějaká paní a sama za ně třeba odletěla na Bahamy,“ popisuje vlastní bezmoc.

Dovolená zaplacena

Dovolenou u moře letos hledala paní Lazíková poprvé přes internet a rozhodující pro ni byla cena. „Sedmidenní pobyt u moře v Bulharsku v červenci s cestovní kanceláří Marcela Pavelková BG Travel jsem zakoupila už v dubnu přes slevový portál Citykupon.cz. Manžel je vždy opatrný a i tehdy se ujišťoval, než peníze poslal, zda jsme si s kamarádkou, ostatně ta se svou rodinou měla jet také a dopadla stejně jako my, cestovku prověřily. Myslel tím nejen recenze, ale veškeré formality, co firma má mít. Trochu nás vystrašil a tak jsme společně sedly, prohlídly si jejich stránky a snažily jsme se cestovku najít v živnostenském rejstříku. To se nám nepodařilo a bylo nám to divné. Také jsme se dívaly na jejich stránkách na certifikáty pojištění. Tam nám zase bylo divné velice čerstvé datum. Také nás zarazilo, že na dokumentech není firma uvedena pod názvem Marcela Pavelková BG Travel, ale jsou jen na jméno Marcela Pavelková. I adresy se lišily. Bylo to vše trochu divné, hned jsme se také na cestovku telefonicky obrátily, konkrétně na jejího ředitele Radka Laskaje. Ten nám podal vysvětlení, že cestovky nemají živnostenské listy, ale koncesní listiny a měl spousty argumentů, jak je vše v pořádku. Tak jsme se uklidnily a šly do toho. Při rozhodnutí nás popravdě zlomila i cena zájezdu. Cena přes slevový portál byla 13 980 korun za dvě osoby letecky z Prahy a s polopenzí. Děti se doplácely zvlášť přímo na účet BG Travel. Doplatek za jedno, druhé mělo letět zdarma, činil 3 990 korun a i ten byl uhrazen. Celkem tedy má rodina za dovolenou zaplatila 17 970 korun a zhruba to samé zaplatila i moje kamarádka za svou rodinu,“ vypráví ParlamentnímListům.cz s tím, že od cestovky nakonec dostala ještě mail tohoto znění: „Dobrý den, paní Lazíková, jediné, co Vám přijde, jsou instrukce k odletu a vouchery. Zbytek na Vás bude čekat na letišti. S pozdravem BG Travel.“

Hororové zprávy médií

S rodinou se paní Lazíková pomalu připravovala na dovolenou. To však netrvalo dlouho. Od výše uvedeného uklidňujícího mailu uplynulo přesně pět dnů, když v televizních zprávách spatřila reportáž o tom, že zkrachovala další cestovní kancelář, tentokrát BG Travel Liberec. „V ten moment mě to málem položilo. Byla jsem s dcerou sama, a kdybych telefonicky okamžitě nekontaktovala sousedku, která ihned přišla a psychicky mě podržela, tak nevím, co by se stalo. Myslela jsem si, že je to nějaký zlý sen, nebo že snad špatně slyším. Bohužel to byla krutá realita. Do hodiny po odvysílání jsme s kamarádkou telefonicky kontaktovaly pojišťovnu Generali, u které byla cestovka pojištěná. Přímo s cestovkou se spojit nešlo, telefony nikdo nebral. V pojišťovně nám řekli, že je to skutečně pravda a popsali, jak máme postupovat. Měly jsme vyplnit formuláře, které najdeme na stránkách pojišťovny Generali, a s cestovní smlouvou a dokladem o zaplacení vše poslat do Prahy na Europ Assistance s.r.o. Tak jsme i učinily. Ještě nám vysvětlili, jak to bude s plněním, že se nemusíme bát, že cestovka byla pojištěna, a že peníze dostaneme zpět. Taky ale dodali, že si počkáme zákonnou lhůtu šest měsíců,“ popisuje dál.



Další šok přišel brzy poté opět z médií. „Zpráva o tom, že cestovka BG Travel sice pojištěna byla, ale na podezřele nízkou částku, která nepokryje ani převoz klientů BG Travel zpět do republiky, v nás vyvolala totální beznaděj. Pár dní nato přišel od pojišťovny Generali doporučený dopis, ve kterém nám zpět zaslali originály cestovních smluv s jednoznačným vyjádřením, že nám vyplácet nic nebudou, že splnili to, co měli, čímž to pro ně končí. V hlavách se nám dopodrobna vybavovaly veškeré situace, které jsme od zakoupení pobytu s kamarádkou zažily,“ dodává.

Ukradená dovolená a zodpovědnost politiků

A tak pro nás skončila nejen dovolená v Bulharsku, která ani nezačala, ale celé prázdniny. S manželem jsme pochopili, že peníze jen tak brzy neuvidíme. Pod polštářem, ani nikde jinde, nám dalších dvacet tisíc korun, abychom mohli koupit náhradní dovolenku, neleží. Z mateřské ve výši 7 600 korun a jednoho podprůměrného platu opravdu zázraky neuděláme. Proto jsem také ráda, že se objevila občanská iniciativa Stop krachům cestovek!, která všem poškozeným klientům cestovních kanceláří, a v poslední době jich opravdu není málo, spíše už začíná jít o malou armádu, jak uvádí na svých stránkách redakce serveru krachycestovek.cz, nabízí pomocnou ruku v boji za jejich práva a peníze. Okamžitě jsme se stali součástí iniciativy a věřím, že se nám touto společnou cestou podaří dojít do cíle se vztyčenou hlavou a dokážeme druhou stranu přimět nejen ke stoprocentnímu odškodnění, ale také k tomu, že budou na těch správných místech padat hlavy. Je totiž všeobecně známo, že to, jak s námi zachází cestovky a následně pojišťovny, je zapříčiněno již někde v začátcích. Tím myslím v zákonech, které jsou nedokonalé a dají se obcházet či dokonce porušovat,“ pokračuje.

Nad svým trápením totiž přemýšlí tak, že všichni by za své chyby měli nést zodpovědnost. A to platí jak pro obyčejné zaměstnance, tak i pro státní úředníky, poslance, senátory a všechny další politiky. „Proč konkrétní lidé, pro které je prací vytváření, schvalování, obměňování a přepracovávání zákonů v naší republice, nenesou za svou práci zodpovědnost, když už za ní berou plat a ne malý. Chceme sice odškodnění od státu, ale jinými slovy to znamená, že si bereme naše peníze, které jsme zaplatili na desítkách různých daní. Zaplatit by to nicméně měli konkrétní poslanci, kteří mají co do činění se zákonem o cestovním ruchu, a to ze svých platů. Opravdu mne nezajímá, jaká částka to ve finále bude a kde na to mají vzít. Zcela jistě si na svých postech našetřili, pokud se dá použít tento výraz, ze svých platů dost, a když už to náhodou stačili rozházet, tak jsou tady různé důvěryhodné finanční instituce, u kterých si můžou půjčit,“ láteří.

Budou se soudit

Lazíkovi se totiž s takovým zakončením svého příběhu, že žádné peníze nedostanou, nesmiřují. „Zcela jistě dnes vím, že dovolenou už přes internet a u malých pofidérních cestovek kupovat nebudu. Jestli vůbec ještě někdy přes cestovku někam pojedu. Radši se budu spoléhat sama na sebe a pojedeme s rodinou na vlastní pěst. Aspoň budu vědět, za co ty peníze přesně utratím. Také se opět potvrdilo, že malí jednotlivci můžou podstupovat jakékoliv kroky, ale je malá pravděpodobnost, že se jim s tou divou zvěří podaří boj vyhrát, i když je na první pohled jasné, kdo je v právu. Už zde bylo hodně podobných situací, kdy byl zákazník ošizen, poškozen nebo okraden a pokud se to nedostalo do médií, nic se nedělo. Jakmile malému človíčkovi pomohla televize, pohnuly se ledy. Věřím, že nám v této situaci nepomůže jen medializace, ale především i odhodlání všech poškozených, bít se za svá práva a majetek. Dále nám pomůže úsilí občanské iniciativy Stop krachům cestovek!, ale i rozhodnutí advokátní kanceláře bývalého ministra spravedlnosti Jana Kalvody hájit všechny poškozené,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz s nadějí v hlase.

Hlasy z úřadů

ParlamentníListy.cz, které se problematikou dlouhodobě zabývají, nicméně k příběhu mohou ocitovat některá starší vyjádření z druhé strany. „Limit pojistného plnění navržený a sjednaný cestovní kanceláří odpovídal zákonnému požadavku třiceti procent předpokládaných tržeb. Cestovka je při uzavírání smlouvy předložila s tím, že je má propočteny na základě svého podnikatelského plánu,“ řekl k tomu mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka. Na začátku letní sezóny oslovila pojišťovna cestovku, aby aktualizovala výši tržeb za prodané zájezdy. Přes několik urgencí se tak nestalo. „Vyčerpali jsme všechny možnosti, které nám poskytuje zastaralý zákon, jenž je bohužel stále v platnosti,“ konstatoval člen představenstva a generální ředitel pojišťovny Generali Štefan Tillinger. „Pojišťovna jako soukromý subjekt nemůže suplovat úlohu státu reprezentovaného Ministerstvem pro místní rozvoj a jeho úředníky, který by měl podnikatele v cestovním ruchu kontrolovat,“ dodal Tillinger.

„Pojišťovna před uzavřením pojistné smlouvy jako první vyhodnocuje, zda je podnikatelský plán cestovní kanceláře reálný a určuje výši pojištění. Je zcela na rozhodnutí pojišťovny, zda cestovní kancelář pojistí či ne,“ píše se v článku, který ParlamentnímListům.cz poslal už dřív Marek Ženkl z tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Tím problém hodil na hrb pojišťoven. Podle něj nelze očekávat, že příprava jakéhokoliv zákona bude vznikat nahodile a jako výsledek lidové tvořivosti. Přípravy novely zákona o některých podmínkách podnikání a o výkonu některých činností v oblasti cestovního ruchu však prý již vrcholí. Uvidíme, jak tento pingpong s vinou a nevinou vlastně skončí. Vzhledem k rodině Lazíkových snad tak, že své peníze dostanou zpět a v budoucnu odjedou k moři.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…