Peake: Paní mi řekla, že jsem kráva... Tady jsou přesná čísla za vilu

21.11.2012 9:36

Vicepremiérka Karolína Peake poprvé zevrubněji vysvětlila okolnosti prodeje vily v Troji, kvůli které se dostala do řečí. Připustila, že společnost Nice View, která dům koupila, byla založena účelově pro tuto transakci a nijak ji prý netrápí, že má absolutně netransparentní majetkovou strukturu. Poprvé uvedla i konkrétní číslo, kolik s manželem na prodeji vydělali. Prý něco mezi pěti a sedmi miliony.

Peake: Paní mi řekla, že jsem kráva... Tady jsou přesná čísla za vilu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake před budovou vlády

Anketa

Chovají se novináři ke Karolíně Peake korektně a slušně?

96%
4%
hlasovalo: 1226 lidí

Když Karolína Peake dorazila na rozhovor s Barborou Tachecí pro MF DNES, pochlubila se, že jí chvíli předtím na ulici jedna paní řekla: „To jsem ráda, že Vás vidím, aspoň vám můžu říct, jaká jste kráva!“ Vicepremiérka ji prý poděkovala za upřímnost. Pak připustila, že přemýšlí, jestli na tom něco není.

Podle Tachecí však Karolína Peake rozhodně nevypadá tak zranitelně. Ve skutečnosti prý působí dojmem, že byla pro politiku zrozena. „Karolína Peake klame tělem. Je tvrdší než většina ministrů, její nervy jsou pevnější a mimikry dokonalejší,“ píše novinářka v komentáři, kterým pravidelně doprovází své rozhovory.

Kromě politických sporů, z nichž musela vysvětlovat především svou přestřelku s premiérem Nečasem z minulého pátku, kdy mu vyhrožovala odchodem z vlády, přišla řeč i na její velký problém, kvůli kterému byla dokonce vyzývána k odchodu z politiky.

Jednalo se o kauzu vily v Troji, kterou společně s manželem v roce 2009 prodali společnosti Nice View. Ta rozhodně není vzorem transparentnosti, má akcie na majitele a v souvislosti s ní se spekulovalo o vztahu ke kontroverznímu podnikateli Romanu Janouškovi nebo dokonce k uprchlému Radovanu Krejčířovi.

„Čekala bych, že se z toho vyvodí větší zodpovědnost. Ač jde o věc, která není vyloženě protizákonná, ale o něčem to vypovídá,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz předsedkyně poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová. „Ve vyspělých demokratických zemích politici vysvětlují mnohem menší částky,“ řekla pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová. „Politik by neměl dělat věci, které jsou sice z pohledu zákona možné, ale nejsou vhodné,“ dodala.

Karolína Peake se až doposud ke kauze vyjádřila pouze stručně pro bulvár. Dokonce ani s vlastními poslanci ze strany LIDEM o tomto osobním problému nechtěla mluvit. Poslanec Radim Vysloužil pro ParlamentníListy.cz prozradil: „Paní Peake se neobtěžovala něco vysvětlit. Na můj dotaz k této problematice mě odkázala na tiskovou zprávu,“ popsal nezvyklou reakci místopředsedkyně vlády.

Nyní poprvé vysvětlovala, jak to s domem, za který měli v době realitní krize s manželem utržit úžasných 57 milionů, vlastně bylo.

Z toho domu je krásný výhled

„Koupili jsme pozemek v Troji, na kterém byl zahradní domek, v němž ještě bydleli nájemníci. Cena byla něco kolem deseti milionů,“ popisuje průběh „kauzy“ svého domu v aktuálním rozhovoru s Barborou Tachecí. Půl milionu je prý stálo jen vyklizení nemovitosti. Další náklady představovalo přikoupení pozemku, aby se pod domem dalo parkovat, demolice původního domu a stavba nového. Celkem investovali asi padesát milionů, z toho 33 bylo kryto z různých hypoték.

„Dělali jsme to nádherně, luxusně, až si myslím, že jsme přestřelili, museli jsme navyšovat hypotéku v průběhu stavby. Takže konečný zisk byl pět, šest nebo sedm milionů,“ říká místopředsedkyně vlády.

V roce 2009 tedy prodala dům společnosti Nice View. Jednala prý o prodeji s MUDr. Lubošem Říhou, který měl při prodeji speciální požadavek. „Pan doktor Říha nás požádal, aby to mohli koupit z nějakých osobních důvodů na právnickou osobu,“ popisuje. Proto byla zcela účelově založena společnost Nice View. „Vznikla v době, kdy k transakci mělo dojít. Nice View se jmenuje podle toho, že ten dům má mimořádně krásný výhled na celou Prahu,“ vysvětluje.

Vicepremiérka si nedělá hlavu ani z toho, že společnost má akcie na majitele, takže není zřejmé, kdo ji vlastní. „Pan Říha zkrátka deklaroval, že je to jeho společnost, byl předsedou představenstva, měl veškeré dokumenty, aby mohl podepsat smlouvu,“ myslí si. Zdůrazňuje, že v té době na prodej domu s manželem dost tlačili, protože měli vysokou hypotéku, manžel přišel o zaměstnání, a mimoto hodně ztratili při obchodech s akciemi.

Když se redaktorka Tachecí podivila, že zarputilé bojovnici proti netransparentním společnostem nevadí takto nečitelná firma, Peake odpověděla: „Nečitelnost firmy mi vadí ve chvíli, kdy si tato firma říká o veřejné peníze.“ Případné pochybnosti o solventnosti kupce prý řešili zástavní smlouvou.

„Nemyslím si, že by moje pochybení bylo tak závažné. Ale už bych do budoucna nikdy takovou chybu neudělala,“ ujišťuje.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…