Peake hlásá o boji s korupcí a o transparentnosti politiků. O sobě však mlčí jako zařezaná

19.02.2013 18:04

Ještě rok a čtvrt potřebuje vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake přežít ve vládní funkci a pak už snad nebude muset čelit dotazům dotěrných novinářů na okolnosti koupě a prodeje jejího bývalého domu v pražské Troje a také na financování strany LIDEM, kterou loni založila. Podle právníka Veřejnosti proti korupci Milana Hulíka je však její nynější počínání nehorázné.

Peake hlásá o boji s korupcí a o transparentnosti politiků. O sobě však mlčí jako zařezaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně strany LIDEM Karolina Peake

Sotva bychom ve sněmovně mohli očekávat někoho s nesmlouvavějším postojem ke korupci a s požadavkem na větší transparentnost politiků než Karolínu Peake a poslance kolem ní sdružených. Vždyť pod těmito hesly šli v roce 2010 do parlamentních voleb na kandidátce Věcí veřejných a když se po dvou letech ukázalo, že Vít Bárta a spol. nejsou schopni tyto a další ideály naplňovat, odtrhli se od nich a založili „lepší VV“, tedy stranu LIDEM.

Tento dojem o straně LIDEM by mohla ještě umocnit skutečnost, že její předsedkyně Karolína Peake je zároveň vicepremiérkou pro boj s korupcí. O to nepříjemnější překvapení pak ale čeká každého, kdo by se pídil u Karolíny Peake po odpovědích na otázky ohledně koupě a prodeje jejího bývalého domu v pražské Troje a také ohledně financování strany LIDEM firmou Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou.

Pozornost k domu v Troje přitáhly nepřiznané peníze na účtu

Server Česká pozice na svých stránkách upozorňuje, že na odpovědi vicepremiérky pro boj s korupcí čeká už 88 dnů. Vše odstartovalo zjištění, že Karolína Peake se svým manželem ještě před svým vstupem do politiky prodala rekonstruovanou vilu v pražské Troje za 57 milionů korun společnosti Nice View. Část z této sumy ale přišla na účet manželů Peakových v době, kdy byla Karolína Peake už poslankyní a v čestném prohlášení částku neuvedla. Vysvětlila to opomenutím své účetní.

Ale kolem koupě a prodeje zmíněné nemovitosti se objevilo několik podivností, počínaje tím, že celková kupní cena byla rozdělena na 29,1 milionu korun za dům a 27,9 milionu korun za parcely. A nejasné byly i okolnosti, za nichž manželé Peakovi dům kupovali. Vicepremiérka v rozhovoru pro MF Dnes totiž uvedla, že měli na dům hypotéky v objemu 33 milionů korun, ale ze smluv uzavřených se společností Nice View plyne, že v době prodeje měli jen dvě hypotéky v celkové výši 20 milionů korun.

Stranu vicepremiérky pro boj s korupcí sponzorovala anonymní firma

Na žádnou otázku týkajících se uvedených nejasností Karolína Peake serveru neodpověděla. Ale nezůstalo jen u tajnůstkaření kolem nejasných soukromých financí. Loni založená strana LIDEM dostala dar dva a čtvrt milionu korun od Dalibora Tesaře, avšak nikoli přímo jako fyzické osoby, ale přes firmu Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou. Pikantní je, že v roce 2011 vykázala tato firma zisk 81 tisíc korun. A v témže roce navýšila základní kapitál o 98 milionů korun.

Ani v této věci nebyla předsedkyně strany LIDEM ochotna komunikovat, aby vysvětlila, zda jí jako vicepremiérce pro boj s korupcí nepřijde nevhodné, že největším sponzorem její strany je firma s anonymní vlastnickou strukturou. Stejně tak zůstaly bez odpovědi i dotazy na to, zda v minulosti s Daliborem Tesařem spolupracovala a zda se nejedná o bývalého sponzora Věcí veřejných.

Předsedkyně oba dotazy zodpověděla naprosto dokonale

Když se před čtvrt rokem kupily nejasnosti kolem koupě a prodeje vily v Troje, nechtělo se do vyjádření až na jedinou výjimku nikomu z poslanců LIDEM. „Podezřelý prodej domu nebyl vůbec s poslanci LIDEM řešen. Paní Peake se neobtěžovala něco vysvětlit. Na můj dotaz k této problematice mě odkázala na tiskovou zprávu,“ prozradil tehdy pro ParlamentníListy.cz Radim Vysloužil.

To, že předsedkyně jejich strany Karolína Peake nechce zodpovědět otázky ohledně koupě a prodeje vily v Troje a také ohledně financování strany LIDEM firmou Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou, její věrní popírají. „Předsedkyně oba dotazy zodpověděla naprosto dokonale,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslanec Viktor Paggio a s dalšími dotazy odkazuje na tiskového mluvčího strany LIDEM.

Peake odpovídá, co se jí hodí, podstatné věci zcela pomíjí

Tiskový mluvčí LIDEM Miloš Skácel v reakci na dotaz odkazuje na osobní stránky Karolíny Peake, kde lze nalézt „vyjádření k prodeji vily v Troji“ ze 14. listopadu minulého roku, které ale pojednává o méně podstatných faktech a ožehavějším otázkám se vyhýbá. Konkrétně žádná z těch, které vicepremiérce kladl server, zodpovězena nebyla.

Z podobného soudku je i vyjádření, na které odkazuje Miloš Skácel v souvislosti s financováním LIDEM firmou Cresco&Finance s anonymní vlastnickou strukturou. „Pro mě je důležité, že za tím stojí konkrétní člověk. Společnost patří panu Daliboru Tesařovi a on se rozhodl prostřednictvím této firmy nám poslat peníze. Je to velmi movitý člověk a má několik různých firem, takže nemusí být v podezření, že peníze nejsou z podnikání,“ uvedla Karolína Peake pro deník Právo 23. října minulého roku a i v tomto článku se odpovědi na výše uvedené otázky hledají marně.

Spolustraníci svou šéfku k žádnému vyjádření vyzývat nebudou

Také místopředsedkyně strany LIDEM Dagmar Navrátilová je přesvědčena, že není třeba vyzývat vicepremiérku k nějakému vyjádření. „Dle mých informací poslala předsedkyně strany Karolína Peake České pozici vyčerpávající odpovědi, zcela jasně a písemnou formou, ze kterých zveřejnili vždy pouze část. Nevidím tedy důvod, proč bychom ji měli vyzývat k něčemu, co už udělala,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Dagmar Navrátilová.

Jen je s podivem, že vysvětlení, které by mohlo Karolínu Peake v očích veřejnosti zbavit jakýchkoli podezření, nevydá sama šéfka LIDEM oficiálním prohlášením. „Zpočátku k tomu něco říkala, ale pak dostala upřesňující dotazy a na ty dosud neodpověděla. Novináři na její neochotu odpovídat mohou reagovat tím, že o tom budou psát. A budou tedy informovat i její voliče o tom, jakým způsobem se chová, že káže vodu a pije víno,“ říká pro ParlamentníListy.cz Milan Hulík, právník sdružení Veřejnost proti korupci.

Dělat mrtvého brouka je od bojovnice proti korupci nehoráznost 

Právní prostředek, jak politika donutit k odpovědi, však není. „Politik má povinnost, sice není stanovena nikde v zákoně, ale patří to do mravního kodexu politiky, zejména v jejím případě, kdy má za náplň práce boj proti korupci, odpovídat na takovéto dotazy. To je nehorázné, aby politik v jejím postavení, nota bene když má boj proti korupci za prioritní bod svého programu, ignoroval dotazy, dělal mrtvého brouka a neodpovídal,“ kritizuje Milan Hulík vicepremiérku Karolínu Peake, která se více než kdo jiný v nynější sněmovně zpronevěřila tomu, za co do ní kandidovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…