Petr Lessy obviňuje Kubiceho kvůli otráveným mrtvým

27.09.2012 4:44

ROZHOVOR Bývalý policejní prezident Petr Lessy je stále přesvědčen, že ve sporu o své odvolání nakonec uspěje, argumenty jsou prý neprůstřelné. Pro ParlamentníListy.cz se také udivuje, že ministr vnitra Kubice o černém trhu s alkoholem věděl roky a neudělal nic. Nemuseli prý umírat lidé.

Petr Lessy obviňuje Kubiceho kvůli otráveným mrtvým
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Můžete na úvod shrnout skutečnosti, proč je podle vás obvinění nesmyslné?

Důvodů je několik. Zaprvé ta v uvozovkách pomluva už byla šetřena před rokem tehdejší inspekcí PČR, kdy bylo konstatováno, že jsem se ničeho nedopustil a totéž konstatoval i ministr vnitra. A najednou se objeví skutečnosti z výpovědi paní Kopecké (Lessyho bývalá mluvčí – pozn.red.), že jsem jí snad předal nějaký materiál, což já razantně odmítám. Nikomu jsem nic nepředával a ani nikomu nenařizoval, aby něco někomu předal, proto je to i z časového průběhu jasné, že to celé bylo zinscenované.

Co vaši bývalou mluvčí k té výpovědi podle vás vedlo?

Může to souviset s tím, že jako tisková mluvčí skončila a velmi špatně to nesla.

ČTĚTE VÍCE Konec Lessyho

Zamýšlíte se nad motivy ministra Kubiceho vás odstranit? Řídí ho někdo?

Nevím, jaké pohnutky ho k tomu vedly a jestli ho k tomu někdo motivoval, ale jednoznačně ty důvody byly dlouhodobé a pan ministr to zkoušel ze všech možných stran a tohle pro něho pak byla jediná možnost.

Máte už představu, co budete nadále dělat? Uvažujete o příštím zaměstnání?

Momentálně se ještě doléčuji a budu si hledat zaměstnání. Od roku 1990 jsem po dvaadvaceti letech u policie skončil ze dne na den na chodníku bez jakékoliv koruny výsluhy. Je to pro mě samozřejmě svízelná situace, protože nejsem žádný restituent a jako policista jsem si mohl vydělávat pouze ze svého platu, tím pádem policista, který se v takové situaci ocitne, to má velmi složité. Budu si hledat nějaké uplatnění na trhu práce.

Zůstala vám uniforma? Kdy jste musel odevzdat služební zbraň?

Služební průkaz, odznak a zbraň jsem pochopitelně ihned musel odevzdat. Uniforma se kupuje, takže ta mi zůstala. Celé je to ale tak nestandardní, že když si dáte dohromady časový úsek, tak můžu říct jednu zajímavost. V ten den mi obvinění předávali v 9.23 hodin ve Frýdku-Místku a v 10.15 už mám potvrzeno odevzdání služebního průkazu, tak během nějakých padesáti dvou minut to GIBS mohla dát panu ministrovi, ten si musel nastudovat spis, udělat vlastní šetření, vyhotovit několikastránkové rozhodnutí, že mě propouští a zároveň mi to prostřednictvím pana Fidlera a Koláře doručit do Frýdku-Místu.

Což jsou, jak jste již před časem říkal, evidentní důkazy, že je vaše obvinění čistě účelové…

Navíc mě velmi mrzí, že se tím v podstatě prokázala provázanost Generální inspekce bezpečnostních sborů s politikou. To mi velmi vadí, protože v takové situaci se v budoucnu může octnout každý „neposlušný“ policista a pro policii to byla obrovská facka, protože se bude bát jít do politicky citlivých kauz.

Nevím, zda se k tomu budete chtít vyjadřovat, přesto se zkusím zeptat. Jak budete s advokáty plánovat svoji obhajobu?

V tuto chvíli bych se k tomu opravdu vyjadřovat nechtěl, ale samozřejmě máme velmi silné argumenty a vzhledem k tomu, že jsem nevinný, by to neměl být problém.

Na závěr k aktuálnímu tématu. Jak hodnotíte práci policie, respektive vašeho nástupce Martina Červíčka v metanolové kauze? Dělal byste něco jinak?

Mám radost, že se tuto nepříjemnou situaci povedlo velmi rychle vyřešit. Je dobrá zpráva, že policie funguje. Co mě ale netěší, je to, že jsme na to dlouhodobě upozorňovali pana ministra, tedy ne na kauzu metylalkohol, ale na to, že se snižujícím se počtem policistů bude narůstat riziko páchání latentní trestné činnosti. To je ukrytá trestná činnost a váže se právě k tomu pančování, stejně jako třeba korupce.

Pokud by nebylo těch fatálních následků, které to mělo, tak by ten černý trh narůstal dál, protože policisté jsou dnes zaneprázdněni šetřením trestné činnosti, kterou oznamují občané, a pochopitelně pak policie neklade takový důraz na hospodářskou trestnou činnost, která je latentní a musí se dlouhodobě rozpracovávat. Jsem rád, že se té aktuální kauzy policie tak chytila, ale bylo by potřeba se takovým věcem věnovat neustále. Nestačí, když policisté vyjedou jako Blaničtí rytíři v okamžiku, kdy nastane takový průšvih.

A co role ministra Kubiceho v řešení té kauzy?

Nesmírně mě zaráží, když se ukazuje, že měl Jan Kubice o té lihové chobotnici na černém trhu signály už několik let a nedělal vůbec nic. Bylo jeho občanskou povinností to okamžitě, kdy se to dověděl, předat orgánům činným v trestním řízení a nečekat, až to bude mít takto fatální následky, kdy to stálo život už více než dvě desítky našich spoluobčanů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…