Podívejte se, jaké dobroty chystá ODS pro živnostníky

14.05.2013 13:28

Premiér Petr Nečas spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a ministrem dopravy Zbyňkem Stanjurou po jednání poslaneckého klubu ODS představili některé body z deregulačního balíčku, který má snížit byrokracii živnostníkům. Jde o zrychlené odpisy, nižší pokuty aj.

Podívejte se, jaké dobroty chystá ODS pro živnostníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda představila nové emisní plakety, schválila misi vojáků do Mali a přislíbila již žádné daňové úpravy do konce svého volebního období

V úvodu brífinku premiér Petr Nečas deklaroval, že ODS si velice váží živnostníků a uvědomuje si jejich důležitost. Zdůraznil rizika a omezení, která živnostníci podstupují. Například to, že nemají nárok na dovolenou, nemají nemocenskou, nedostanou odstupné. Neznají ani výpovědní lhůtu. Naopak každý den si zajišťují zakázky a jsou také tvůrci pracovních míst pro své spoluobčany.  Podle Nečase je být živnostníkem v některých regionech jediná možnost, jak uživit rodinu.

Premiér Nečas na brífinku upozornil přítomné, že takzvané přeřeknutí stínového ministra financí Mládka z ČSSD o živnostnících parazitech ve skutečnosti vypovídá o přístupu ČSSD k této skupině obyvatel. Podle premiéra ČSSD chystá pro živnostníky pouze další zátěž například v podobě povinné minimální daně a snížení odpisových paušálů

Deregulační balíček chce ODS celý představit v červnu. To již bude hotový věcný záměr zákona. Nečas předpokládá, že první čtení proběhne v září a vše by mělo projít legislativním procesem do konce roku.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba představil některé základní body ze zamýšleného balíčku

Tím prvním bodem je zavedení zrychlených odpisů u investic. Podle Kuby by se to mělo týkat kancelářských potřeb (počítače) a strojů. ODS předpokládá, že by bylo možné nově nakoupené prostředky odepsat do 12 měsíců.

Další úlevou by pro živnostníky mělo být, že daňové přiznání, výkaz pro zdravotní pojišťovnu i pro správu sociálního zabezpečení by mohli od příštího roku odevzdat na jednom místě. Předpokládá se, že na finančním úřadu.

Dále již nebude třeba, aby pracovník u sebe neustále nosil pracovní smlouvu. Bude to nutné pouze prvních 8 dní. Zedníci nebo traktoristé tak už mohou být na pracovišti bez zmíněné smlouvy.

K vytvoření příznivých podmínek pro podnikání podle ODS také patří odstranění minimální pokuty. Doposud byla spodní hranice 250 000 Kč. Nyní by za bagatelní prohřešky mělo být možné uložit menší pokutu.

Další zmírnění byrokracie má přinést zjednodušení statistického vykazování. Drobný podnikatel by už neměl opakovaně vypisovat tytéž údaje. Například to, co napsal do daňového přiznání znovu vypisovat pro statistický úřad. Zjednodušení by mělo nastat i při vykazování do Obchodního rejstříku.

ODS chce v deregulačním balíčku prosadit také povinné vstupní zdravotní prohlídky a zároveň i periodické zdravotní prohlídky. Dnes například každý, kdo vykonává noční směny, by měl chodit 2x ročně na prohlídku.

Velice významným bodem balíčku je návrh na znovuzavedení odpuštění penále z daně u mimořádných událostí. Nyní FÚ ze zákona nemůže prominout ani úroky, ani penále. Toto opatření by mělo pomoci například těm, kteří prokazatelně z důvodu nemoci pozdě odevzdali daňové přiznání. Těm by mohlo být penále prominuto. Jednalo by se však pouze o částky do 60 000 Kč.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura se připojil k informacím o deregulačním balíčku pro živnostníky s informacemi z oblasti dopravy. Tam by mělo dojít například k zjednodušení dokládání dokladů dopravců, dále ke zjednodušení registrace vozidel a k omezení byrokracie v oblasti odpadového hospodářství.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…