Policejní odbory se srocují na podporu Lessyho

29.08.2012 13:12

Policejní odboráři svolávají na středeční odpoledne mimořádné jednání v souvislosti s odvoláním policejního prezidenta Lessyho. Toho odvolal ministr vnitra Jan Kubice. Důvodem je obvinění ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Policejní odbory se srocují na podporu Lessyho
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Václav Klaus a Petr Lessy

Lessy se podle GIBS dopustil pomluvy a porušení pravomocí úřední osoby. Proto jej ministr vnitra Kubice ve středu odvolal. Právě obvinění z porušení zákona je jednou z mála možností, jak dostat policejního prezidenta z funkce. Opozice, a nejen ta, ale označuje vše za účelový způsob, jak Lessyho, který se postavil i ministru financí Kalouskovi, odstranit.

Odvolání Lessyho je pro lidi, zabývající se protikorupčním bojem, velmi špatnou zprávou. Ohledně případných protestů jsou ale zatím bezradní. Ne tak sami policisté. Jejich odboráři z Unie bezpečnostních složek Ministerstva vnitra (UBS MV) považují situaci za naprosto mimořádnou. "Na dnešní šestou hodinu odpolední svoláváme mimořádné jednání odborů. Musíme začít takto pozdě, protože přijedou i šéfové základních organizací," oznámil bez dalších podrobností místopředseda UBS MV Miloš Plechatý.

Vše k tématu konec Lessyho

Co mohou policisté na podporu svého prezidenta chystat, je otázkou. Mnohé ale napovídá jejich maximální podpora během sporu Lessyho s ministrem financí Kalouskem kvůli kauze CASA. O možnosti Lessyho odvolání se už tehdy mezi odboráři i řadovými policisty hovořilo jako o hranici, kterou již nelze překročit. Odboráři vyhlásili na možnosti řešení situace přísné embargo.

Jarolím se bojí lidí v ulicích

Protikorupční aktivisté, které ParlamentníListy.cz oslovily, vidí situaci jako velmi špatnou. Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím, už nyní čelící několika trestním oznámením od lidí, jejichž údajné protiprávní aktivity oznámil policii, se obává nepokojů v ulicích. "Je to jednoznačný odpor kmotrů, kteří musí bránit sami sebe. Nyní využijí všechny páky k tomu, aby kompletně zastavili vyšetřování kauz a důsledky mohou být strašné. Obávám se, že lidé vyjdou do ulic a vezmou spravedlnost do vlastních rukou," uvedl Jarolím.

Podobná slova o lidech v ulicích zazněla od různých osobností v průběhu politicky neklidného léta 2012 již několikrát. Demonstrace byla naštěstí pouze jediná, zorganizovaná lídrem Strany zelených Ondřejem Liškou, na podporu odvolaného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS).

Podle analytika NFPK nejde o systémovou likvidaci boje proti korupci

Analytik Nadačního fondu proti korupci (NFPK) Petr Soukenka pak odvolání Lessyho nepovažuje za součást nějakého rafinovaného ´kmotrovského´ plánu. "Nemám a pravděpodobně ani nebudu mít informaci, co vlastně zjistila GIBS. Nabízí se otázka, nakolik to bylo účelové ze strany ministra vnitra a nakolik to souvisí s vystoupením Lessyho vůči Kalouskovi. Cítím ale, že Lessy vůči Kalouskovi vystupoval velmi razantně a že kooperace ministra vnitra a ministra financí v této věci mohla vyústit v situaci, kdy pod naprosto stupidní záminkou policejního prezidenta odstraní," uvedl Soukenka. Za systémový útok proti lidem, kteří s korupcí bojují, ale odvolání Lessyho, ani například zatčení svědka v kauze CASA Karla Daňhela, analytik NFPK nepovažuje. Jde prý spíš o jednotlivé kroky těch, kdo mohou přílišnou aktivitou policie a soudů ztratit svůj vliv.

Policejní prezident se chce proti obvinění ze strany GIBS bránit. Hrozí mu totiž kromě ztráty funkce i něco mnohem závažnějšího. Za uvedené trestné činy může dostat až tři roky vězení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…