Předposranost a bordel. Byli jsme na pivu s Karlem Schwarzenbergem

30.05.2013 10:20

REPORTÁŽ V Česku je rozšířená předposranost, což platí i na kauzu do Ruska vydaného podnikatele Alexeje Torubarova. Jmenování velvyslanců uložil prezident do mrazáku, ale na toto vydírání nelze přistoupit. Tak otevřeně hovořil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v pražské restauraci U Kalendů, kam si přišel podebatovat s občany. Došlo i na vtipy o Zemanovi.

Předposranost a bordel. Byli jsme na pivu s Karlem Schwarzenbergem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

„Prosím, přestaňte už fotografovat, nebo to pivo budu pít sám,“ sdělil na úvod ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, když delší dobu seděl u stolu v restauraci U Kalendů osamocen, protože se před ním tísnila armáda fotoreportérů. Nakonec mu donesli pivo, on usrknul, foťáci získali snímek popíjejícího Karla a většina z nich výzvy uposlechla, takže se hospoda trochu uvolnila. A pak přišel čas na debatu.

Případ Torubarov

Ještě před tím na Palackého náměstí v Praze, kde happening Fóra Karla Schwarzenberga začal, kníže vysvětlil důvody jeho vzniku a později zazpíval Jaroslav Hutka. Pak se všichni přesunuli do restaurace U Kalendů na nábřeží Vltavy, kde bylo naplánováno pokračování úspěšného volebního projektu Pivo s Karlem. Po odchodu fotografů si ke Schwarzenbergovi přisedla občansko-právní aktivistka Hana Demeterová a ptala se na případ Alexeje Torubarova, jenž byl nedávno za dost podivných okolností vydán do Ruska.

„Považuji to za neštěstí. Chtěl bych podobné věci dostat na stůl hned, jak se stanou a ne až na poslední chvíli,“ odvětil. Demeterová upozornila i na další případ Čečence, který byl zastaven při dopravní kontrole a sedí ve vězení v Brně, přitom má přiznán politický azyl v Německu. „V Německu je právní stát,“ poznamenal Schwarzenberg. Demeterová byla potom vyzvána, aby všechny materiály k případu poslala členům Fóra Karla Schwarzenberga, že se tím budou zabývat. ParlamentníListy.cz se zeptaly, v čem spatřuje důvod takového respektu před Ruskem. „Já ho nemám. Někteří ale respekt mají. U nás je podivná vlastnost, pro kterou má český jazyk vynikající výraz, předposranost. A z ní často pramení ten bordel,“ řekl, ale konkrétnější být nechtěl.

O vydírání prezidentem

Restaurace U Kalendů nabízí únětické pivo. Tím si Schwarzenberg připil s mladíky, kteří seděli na konci jeho stolu. Hovořili o tom, jak se mládež může zapojit do politiky, ale i o malých pivovarech. „Tohle pivo je dobré. Pro mě byl největší zisk z prezidentských voleb, kolik jsem při objíždění krajů objevil malých pivovarů, kde dělají skvělá piva,“ sdělil ministr zahraničí v nadsázce.

Na přetřes přišel jeho spor s prezidentem Milošem Zemanem ohledně velvyslanců. „Prezident to dal do mrazáku, nebo jak říká do trezoru. Je možné, že tahle situace bude trvat do příštích voleb, ale člověk se nikdy nemá poddat vydírání. Jednou na něj přistoupíte a pak se to s vámi veze celý život,“ poznamenal. Podle serveru Novinky.cz se Schwarzenberg ale rozhodl situaci řešit tak, že své lidi do patřičných zemí pošle jako chargé d´affaires. Následně přiznal, že v rámci Evropské unie nebude v některých zemích Evropy do budoucna potřeba žádných velvyslanectví.

Vtipy o Zemanovi

Když si Schwarzenberg přesedl k dalšímu stolu, byl vyzván, aby si dal k jídlu Zemanova játra, ale na jídelníčku nic takového nenašel. Následně někdo poznamenal, že prezident Miloš Zeman chytne ještě pár viróz a bude muset na léčení, nejlépe protialkoholické. „Demokraticky jsme si ho zvolili, tak s ním budeme muset žít,“ poznamenal Schwarzenberg. Sezení se zúčastnil i bratr zesnulého prezidenta Václava Havla Ivan. Na stížnosti lidí ohledně jednotlivých politiků Schwarzenberg jen lakonicky poznamenával: „Kdybych měl možnost z politiky vyloučit všechny, kdo nám dělají ostudu, tak nevím, jak by to dopadlo.“ Pak padla otázka, jestli se stane premiérem. S ní se vyrovnal odpovědí: „Tento post se nejspíš bude řešit mezi pány Sobotkou a Haškem.“

V oficiálním vyjádření ke vzniku Fóra Karla Schwarzenberga se píše, že prezidentská volba přitáhla k politice mnoho zejména mladých lidí a ministr zahraničí chce tuto občanskou angažovanost podporovat. Hlavně by si přál, aby se o politiku zajímala více právě mládež, takže by napříště v Poslanecké sněmovně byly vidět nové tváře. Proto vznikla jmenovaná platforma, která bude pořádat různé konference a semináře, ale pokračovat i v úspěšné volební akci Pivo s Karlem. Fórum se chce kromě celostátních zabývat i důležitými místními tématy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…