Průměrná mzda je sen. Většina lidí o ní stále může jen snít

21.05.2012 7:18

Bohužel stále platí, že dvě třetiny obyvatel Česka nedosáhne na průměrnou mzdu, která v tuto chvíli přesahuje 24 tisíc korun. Zaměstnanci soukromých firem mívají i o pět tisíc méně, na opačném pólu pak stojí vedoucí pracovníci a manažeři, kterým v loňském roce rostly platy nejrychleji.

Průměrná mzda je sen. Většina lidí o ní stále může jen snít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Údaje ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že průměrná mzda sice přesahuje 24 tisíc korun, což na první pohled vypadá jako slušný výdělek, ovšem detailnější pohled ukazuje, že 67 procent obyvatel na ni nedosáhne. Ze zaměstnanců k ní mají nejblíž ti, kteří pracují ve státní správě, zaměstnanci v soukromém sektoru o ní mohou jen snít. Informuje o tom dnešní Právo.

Reálný pokles platů

„Rozdíl mezi průměrným výdělkem a tzv. mediánem, jenž vyjadřuje hodnotu, kolem níž se mzdy pohybují nejčastěji, dosáhl loni 4359 korun. Ve veřejné sféře byl 1621 Kč a v soukromé 5162 Kč. Tak velký rozdíl byl dán výplatou odměn a podílů manažerům firem,“ uvedlo ve zprávě pro vládu ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV).

Relativně vysokou hladinu průměrné mzdy udržují především vedoucí pracovníci a manažeři, kterým rostly platy až o 4 procenta rychleji než jiným zaměstnancům. Ačkoli mzdy rostly např. také pracovníkům v oboru informačních technologií, u řady jiných profesí došlo k reálnému poklesu platů, neboť inflace rostla rychleji než reálné mzdy. Z tohoto hlediska vzrostla řada platů jen o 0,3 procenta, což je nejméně od roku 2000.

Otloukaná střední třída

Nejvíc na vládu doplácí střední třída a to bez ohledu na to, zda vládne levice či pravice. Myslí si to alespoň analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, který připomíná, že za své vlády levice nejvíc šetřila nejchudší spoluobčany, zatímco současná pravicová vláda zohledňuje zájmy nejbohatších.

„Řekl bych, že střední třida nechce nějaké nové dotace, ale aby jí stát pořád nepodrážel nohy. Poslední roky však dostává tato skupina zabrat. Střední třída jako celek přitom odvádí na daních nejvíce. Hrajeme vůči ní tedy značně nefér. Pamatuji si, jak levice snížila daně nízkopříjmovým lidem. Z rozhodnutí pravice pak zase ušetřili nejvíce ti nejmajetnější. A teď se střední třídě naděluje vyšší DPH,“ kritizuje analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Sluší se dodat, že zaměstnané ženy na tom jsou pohříchu platové ještě mnohem hůře než muži. Ty v Česku vydělávají podle údajů Evropské komise o 25,9 procenta méně peněz než muži.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…