Reportéři ČT si troufli na Bakalu. Za jeho majetkem má stát socialista Sobotka

25.01.2011 15:56

Bořením mýtů by se mohl nazvat pondělní pořad České televize Reportéři ČT. Jednak autoři zaměřili svou pozornost na jednoho z nejbohatších Čechů Zdeňka Bakalu, o jehož vlivu na veřejnoprávní médium se spekuluje, jednak se v něm objevil dokument, který zpochybnil, že by při získání OKD Bakalovi významně pomohly peníze získané z prodeje Patria Finance.

Reportéři ČT si troufli na Bakalu. Za jeho majetkem má stát socialista Sobotka

Až dosud byla veřejnoprávní Česká televize vnímána jako médium nakloněné jednomu z nejbohatších Čechů Zdeňku Bakalovi, které prezentuje názory z okruhu lidí mu blízkých. Svědčí o tom skutečnost, že častými hosty nejrůznějších pořadů redakce zpravodajství jsou novináři z Hospodářských novin či Respektu, které vydává boháčem vlastněné vydavatelství Economia.

To je trnem v oku mimo jiných i prezidentovu vicekancléři Petru Hájkovi. „Je to televize, v níž jsou hlavními obry pan Tabery z Respektu, pan Šídlo z Hospodářských novin a všechna tato média patří, jak víme, panu Bakalovi, takže konečně je dobře, že je jasné, jaká je vlastnická struktura České televize," uvedl nedávno Hájek pro ParlamentníListy.cz.

Vše o ČT čtěte ZDE

Verdikt o rozvodu odhalil, že Bakala vlastních peněz tolik mít nemohl

Redakce publicistiky ČT ale jako by nechtěla držet basu se svými kolegy ze zpravodajství poté, co se dostala k informaci, že suma, za kterou v minulosti Bakala prodal banku Patria Finance a kterou použil pro nákup OKD, je mnohem nižší, než se odhadovalo. A v pořadu Reportéři ČT se pokusila odhalit, jak to tedy s financováním nákupu dolů ve skutečnosti bylo.

Zmíněnou informaci získali reportéři na webových stránkách Nejvyššího soudu amerického státu Jižní Karolina, kde objevili verdikt v případě rozvodu manželů Marguerite a Zdeňka Bakalových. Z něj vyplývá, že Bakala mohl z prodeje Patria Finance využít maximálně 120 milionů korun. To by byl jen zlomek ceny, za kterou Bakala OKD, tehdy odhadované na 12 miliard korun, kupoval.

Sledujeme téma OKD

Předtočený mluvčí - obava, nebo nedůvěra?

Proto ČT požádala Bakalu o rozhovor, ale nakonec se jí dostalo pouze zaslaného DVD, na němž jeho mediální zástupce Pavel Kočiš odpovídá na jednotlivá témata z avizovaného okruhu otázek. „To není moc obvyklá reakce. Je jasné, že se pan Bakala chtěl vyhnout nepříjemným otázkám. Také to působí jako projev nedůvěry vůči novinářům," říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Jiří Mikeš, bývalý ředitel Asociace reklamních agentur.

Stejným způsobem to vnímá i šéfdramaturg Reportérů ČT Marek Wollner. „Dali jsme panu Bakalovi spoustu možností komunikace. Místo toho, abychom se ptali my, byli jsme konfrontováni s dotazem, proč se tím zabýváme. Způsob odpovědi chápeme jako obavu, která se tváří jako nedůvěra. Běžné to není. V minulosti se podobně zachoval jen Ivo Kaderka, který vyjádřil svou nedůvěru tvůrcům pořadu Na vlastní oči," uvedl Wollner v pořadu Highlight na ČT24.

Slušný finančník se správnými kontakty na lidi kolem Havla

Bakala se ve světě velkých financí začal prosazovat už v první polovině devadesátých let. „Působil tady jako zjevení, jím založená Patria Finance tu fungovala jako první soukromá investiční banka. A byl brán jako slušný finančník," říká Miroslav Motejlek, jehož webový projekt motejlek.com se zaměřuje na poskytování důležitých a v drtivé většině exklusivních informací ze světa velkého byznysu.

Přestože před koupí OKD v roce 2004 nepatřil ani mezi stovku nejbohatších Čechů, vlivem patřil mezi pětici nejmocnějších. „Měl správné kontakty. Vzpomeňte na Lípu," připomíná Motejlek diskusní skupinu významných českých osobností z politiky a ekonomiky, založenou v roce 1996 a blízkou tehdejšímu prezidentu Václavu Havlovi. Členové Lípy také často stáli za výzvami, jako byly Impuls 99 či Dřevíčská výzva, kterou podepisovali na zámku jednoho z iniciátorů Karla Schwarzenberga.

Reportáž poukázala i na to, že na podivné okolnosti koupě OKD Bakalovou firmou upozornil novinář Jaroslav Plesl ještě v Lidových novinách. Nyní však pracuje v Hospodářských novinách, kterou vlastní Economia ovládaná Bakalou, a podle ČT se již k okolnostem koupě OKD odmítl vyjádřit.

Nešlo o pomoc Haškovi a Tvrdíkovi v předvolebním boji

Přesto za životní obchod - koupi OKD v roce 2004 - vděčí prý Bakala jinému politikovi. „Tvůrcem Bakalova bohatství je jednoznačně Bohuslav Sobotka jako tehdejší ministr financí, který umožnil za tak levné peníze získat Zdeňku Bakalovi státní podíl v OKD a za velmi nízké peníze podíl na bytech tehdejšího OKD," prohlásil Motejlek v Reportérech ČT.

„Já s panem Bakalou nemám nic společného a nikdy jsem neměl. Navíc vláda, jejímž jsem byl členem, neprodávala OKD panu Bakalovi," opáčil úřadující šéf ČSSD Sobotka. „Po odvysílání pořadu jsem už byl napadán, že pomáhám pánům Haškovi a Tvrdíkovi v předvolebním boji o předsedu ČSSD, ale to není pravda. Je mi to jedno," vyvrací Motejlek pro ParlamentníListy.cz svoji údajnou motivaci.

Reportéry s Bakalou sledoval každý čtvrtý člověk u televize

V každém případě jeho vyjádření o Sobotkovi jako tvůrci Bakalova bohatství slyšelo zhruba třičtvrtě milionu diváků, což je jedno z nejvyšších čísel sledovanosti pořadu Reportéři ČT. Například v minulém roce se na této úrovni pohybovaly jen čtyři odvysílané díly. Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a.s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. vyplývá, že podíl „Bakalových" Reportérů ČT na sledovanosti všech televizních programů v tu dobu činil téměř 22 procent.

K věci:

Hájek: Šídlova ČT glorifikuje Velkého bratra Michálka 

Bárta si "kupuje" lobbistu Teličku za milion a půl. Prý mu radí dobře 

Bakala u soudu prohrál. Na Zaorálkovi nevysoudil nic 

Foto: forbes.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…