Rudá radní: Chcípni, křičeli na mě. Brzy zjistíte, co pohání studentské bouře

31.12.2012 8:22

ROZHOVOR Vítězslavu Baborovou jako komunistickou kandidátku do krajských voleb si Jihočeši zvolili v řádných volbách. Po vítězství levice vytvořila KSČM koalici s ČSSD a pedagožce Baborové byl v krajské radě přidělen resort školství. Pak začala šikana. Údajně neorganizovaným středoškolským studentům i některým dospělým se výsledek demokratických voleb nelíbil. Srocovali se před domem Baborových, na ulici po ní pokřikovali „chcípni“... Své konání před domem radní označují jako projev demokracie.

Rudá radní: Chcípni, křičeli na mě. Brzy zjistíte, co pohání studentské bouře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Třešně, symbol KSČM

Jaká příčina se může skrývat za tímto zjevně neadekvátním atakem vůči pedagožce, kterou si studenti, které učila, chválí? ParlamentníListy.cz se proto dotázali jihočeské radní, jak to sama Vítězslava Baborová vnímá.

Jak byste zhodnotila končící rok?

Minulý rok bych hodnotila z hlediska politiky vcelku dobře a jsem ráda, že v krajských volbách zvítězila levice. Problém je, že pravice neuznává výsledky demokratických voleb a chce za každou cenu výsledky voleb revidovat. Nevím sice, jakým způsobem toho chce docílit, protože zde, v Jihočeském kraji, pro většinu obyvatel právo k vládnutí ztratila právě ve volbách.

Stále častěji zaznívá ze strany vašich předchůdců, že byste mohla ve své funkci objevit nějaké finanční nebo administrativní nesrovnalosti. Jak to vidíte?

Víte, zvláštní je i to, že celkový rozpočet kraje je 11 miliard a do školství šlo 6 miliard, tedy více než polovina. Jsou tam peníze, které jen takzvaně „protékají“ do jednotlivých škol. Jsou tam ale i další, dost velké částky, a není vyloučeno, že tam někde se může skrývat nějaký malér, že se něco zakrývá, nebo může jít o odklánění peněz na inkriminovaná místa.

Může za těmi bouřemi studentů být něco podobného?

Víte, zaznívá, že ti studenti nejsou organizovaní, ale to se mi nezdá příliš věrohodné, protože oni používají naprosto stejný slovník jako pravicoví politici. Bohužel, zde v Jižních Čechách máme takového kmotra, o němž všichni víme, ale nikomu se nechce o něm mluvit, protože nikdo neví, co z toho pak bude, ale je zde důvod se domnívat, že by mohlo jít o toho kmotra z Hluboké.

A jak by se mohly podle vás ty peníze odklánět?

To zatím přesně nevím a právě proto už jsem navrhla, protože jeden člověk na to samozřejmě nestačí, aby byl proveden audit. Už proto, aby to bylo naprosto jasné a čitelné a my převzali čistý stůl. Audit prokáže, zda ty peníze byly použity správně, nebo ne.

Jak vypadá situace nyní?

Víte, čekala jsem sice, že pravice bude vyvádět a byla jsem i na to připravena. Když ale začala šikana nejen vůči mé osobě, ale i vůči rodině, zaskočilo mě to. Po třech týdnech, kdy mi chodily zlé e-maily, se začala situace vyhrocovat, kdy na mne třeba, byť jednotlivci, vykřikli „chcípni!“ nebo „chcípněte“. Na to se člověk těžko může připravit zvláště v situaci, kdy pravice apeluje na demokracii a slušnost.

Co dál, jak se rozhodnete?

Nejprve, doufám, proběhne audit. Jeho výsledky ukáží a napoví, kvůli čemu ty bouře skutečně jsou.

A co byste si přála do příštího roku?

Řekla bych, že to v tuto chvíli ani není moc podstatné. Moc bych ale chtěla popřát lidem, aby se měli v příštím roce lépe než dosud, protože vím, že mnozí z nich to neměli vůbec snadné. Chtěla bych jim také popřát, aby se konečně po 23 letech začala naplňovat jejich očekávání, aby nemuseli mít strach o práci a o střechu nad hlavou a o holé živobytí. A do života v příštím roce bych jim také chtěla popřát kromě zdraví, štěstí a pohody, také kousíček toho zvláštního „štíska“, protože zejména dnes je důležitá jeho přítomnost snad i více než dřív. Všem přeji hodně zdaru v roce 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…