Samková opět řádila: Všechny vlády od revoluce se budou smažit v pekle

17.05.2013 18:21

Známá advokátka Klára Samková se po čase vyjádřila k „věčnému“ tématu, kterým v naší zemi romská otázka bez pochyby je. V reakci na obdržený dopis uvedla, že různí aktivisté a lidskoprávní zmocněnci napáchali tak velké škody, že je někdo těžko napraví. „Jsou to kvalifikovaní zločinci,“ řekla jasně.

Samková opět řádila: Všechny vlády od revoluce se budou smažit v pekle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Doktorka Klára Samková se na svém facebookovém profilu obsáhle vyjádřila k e-mailu, v němž jí kdosi zaslal pasáže rozhovoru ParlamentníchListů.cz se senátorem ODS Jaroslavem Zemanem, který vyšel počátkem ledna letošního roku.

V něm senátor Zeman mimo jiné podrobně a bez politické korektnosti z vlastních zkušeností komentuje romskou problematiku. „Ti lidskoprávní zmocněnci pro romskou otázku, co se tím živí, jsou mi k smíchu. Myslím si, že stát, který dává cikánům peníze, by po nich měl chtít práci. Ať dělají veřejnou službu, ať uklízí. Z mého pohledu má každý právo být líný, ale pak může ležet v příkopě, na to má také svaté právo, ale vy ani já nemáme povinnost někoho živit. Když je někdo nemocný, slabý, má problém, tak pomozme, to je naše povinnost. Ale když je někdo líný, tak má na to svaté právo, ale nesmí se divit, že nedostane peníze,“ řekl tehdy senátor ODS.

Kocáb, Šimůnková, Uhl… Kvalifikovaní zločinci

„Když tu bude nevládní organizace provozovaná ze soukromých peněz, tak ať jich je tu třeba 300. Ale žádné státní peníze bych jim nedával. To jsou akorát lidé, kteří se tím živí,“ uvedl v lednu pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Zeman.

Klára Samková k tomu na svém facebookovém profilu konstatovala, že zmíněný rozhovor obsahuje několik jednoznačných pravd.

„Za sebe bych vyzdvihla jednu: Osoby jako Uhl, Stehlíková, Kocáb, Šimůnková, Šimáček a další, jak se ti všichni lidskoprávní zmocněnci jmenovali, jsou kvalifikovaní zločinci, kteří se svou sáhibovskou nadřazeností pracující údajně s ‚dobrými úmysly‘, způsobili svým ‚pácháním dobra‘ tolik škod, že si téměř nedovedu představit, že by se daly napravit - alespoň nikoliv v dohledné době,“ uvedla na tvrdo advokátka.

O úmyslech těchto ‚zmocněnců‘ podle Samkové nejlépe svědčí jedna věc. „Kdypak jste poté, co odešli z funkce, je slyšel skutečně hlasitě hovořit na téma lidská práva či dokonce Romové? No, mám mírné nutkání se zastat pana Uhla, ale opravdu jen mírné. To, že jejich ‚aktivismus‘ skončil v momentě, kdy opustili křeslo ministra či zmocněnce, je zcela signifikantní,“ je přesvědčena.

Vyžírkové z Člověka v tísni

Podle Kláry Samkové je paradoxní, že zásadní chyby v řešení romské otázky napáchaly jak levicové, tak i pravicové vlády. Přičemž vlády pravicové v tom prý vyklidily pole levici. „Nebo to přenechaly lidskoprávním aktivistům, jejichž nekonečným vyžírkovským rezervoárem je - alespoň pro Romy opět zločinecká - organizace zvaná ‚Člověk v tísni‘,“ míní jednoznačně.

Při té příležitosti pak advokátka připomíná, že v roce 1991 coby místopředsedkyně Romské občanské iniciativy vypracovala pravicový program, za nímž stálo 60 tisíc tehdejších členů této strany. O tento, jak Samková opakovaně zdůrazňuje, pravicový program neměla zájem ani ODS v roce 1994, ani TOP 09 před čtyřmi lety.

„Stejná historie se opakovala v roce 2009, kdy jsem nabídla tehdejšímu zakladateli nové politické strany, panu Kalouskovi, vypracování pravicového programu na řešení romské otázky. V krátkosti jsem tento materiál vtělila do návrhu volebního programu TOP 09. Po komunikaci s panem Kalouskem, kdy jsem se - jak už dneska vím - zcela naivně domnívala, že by nově vznikající pravostředová strana mohla mít zájem o koncepční řešení dané věci - a do této strany jsem vstoupila, abych mohla být nápomocna,“ doplňuje Samková s tím, že opět nebyl o realistické řešení zájem.

„Místo řešení se v případě lidových bouří vyšlou na místo policejní těžkooděnci a zruší se Muzeum romské kultury,“ posteskla si.

Romové k tomu přispěli sami, ale…

Advokátka podle svých slov ví, že Romové nejsou bez viny na své situaci. „Ale řekněte mi upřímně: Když dostanete devětkrát po ústech - vstanete i po desáté?“ ptá se.

„Předpokladem řešení je dobrá analýza problému. Tu ovšem zde nikdo neudělal. Ano, byla vypracována řada studií od zaručených ‚odborníků‘ typu pana Gabala, který, pokud mi je známo, tyto různé ‚analýzy‘ předkládá již nejméně od roku 1993 s tím, že vždy dopočítá, kolik dalších desítek romských ghett od minulého ‚sčítání‘ zase vzniklo… To jsou mi výsledky!“ podivuje se doktorka Samková.

Sama se o seriózní analýzu pokusila ve své knize „Romská otázka - psychologické důvody sociálního vyloučení Romů“. Pozoruhodné na tom však prý bylo, že o ni nejevil zájem nikdo ze státních a vládních kruhů. Stejně tak jsou podle Samkové ignorována zásadní díla nezpochybnitelných odborníků, které je možno na romskou problematiku přímo aplikovat.

„Budou se smažit v pekle, sama přijdu přiložit“

Jde o díla amerického sociologa Charlese Murraye a podle slov advokátky vynikající dílo amerického ekonoma Williama Easterlyho „Břímě bílého muže“.

„Ano, Romové svým dílem přispěli k mnohému zlému a nesprávnému, ale prosím, vezměte na vědomí, že žádná vláda, žádný ministr, žádný lidskoprávní zmocněnec neměl skutečně zájem na řešení romského problému, a že marasmus, v jakém se nyní romská komunita nachází, není jen dílem jí samotné, ale je výsledkem více než dvacetileté, svou nekoncepčností přímo koncepční, práce všech vlád všech politických orientací,“ sděluje známá advokátka.

„Vřele doufám, že se za to, co všechny tyto vlády rukou společnou provedly jak Čechům, tak Romům, se všichni jednou budou smažit v pekle. Pakliže budu mít tu možnost, přijdu osobně přiložit,“ dodala na svém facebookovém profilu Klára Samková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…