Šéf Herecké asociace: Lidi, bloudíme, tak neseďte jen u piva

30.06.2012 19:19

JINÝMA OČIMA Jiří Hromada je předsedou Herecké asociace. Ta ho zvolila jako svého zástupce pro akce platformy proti korupci s názvem Vraťte nám stát. S ParlamentnímiListy.cz si povídal o tom, proč začal bojovat za to, aby došlo v Česku k zásadním změnám.

Šéf Herecké asociace: Lidi, bloudíme, tak neseďte jen u piva
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Jiří Hromada

„Ty aktivity nejsou jen mé, ale i řady mých kolegů z herecké profese a pak samozřejmě i dalších lidí, které platforma sdružuje,“ předeslal Jiří Hromada. Jak dodal, i mezi herci jsou lidé celého názorového politického spektra – od levičáků až těch na pravici. „Ovšem jsou určité věci, které nás názorově sjednocují bez ohledu na sympatie či aktivity k té či oné politické straně,“ řekl dál ParlamentnímListům.cz Hromada.  

Připomněl, že nezbytně nutný první krok v boji proti přebujelé a zdá se, že už všudypřítomné, korupci, bude občanská nezávislá komise, která bude mít možnost nahlédnout do dokumentů BIS, které byly předány zákonodárcům. „Je to proto, aby neležely ukryté někde v trezoru a nekryly lidi, které by si v dalších volbách mohli opětovně lidé zase zvolit. Ta neblahá situace prostě musí skončit,“ vysvětlil Jiří Hromada.

Herci – zrcadlo doby

Na otázku, proč zrovna herci podporují takovéto snahy a zda to třeba není proto, že i oni začínají ve své profesi pociťovat dopady narůstající korupce, odpověděl poněkud obsáhleji.

„Herci přece odjakživa byli zrcadlem doby. Již od dob šašků na královských dvorech byli jediní, kdo uměli říct pravdu vládnoucí elitě, prostřednictvím své role, se vlastně mohli i osobně angažovat. Je tomu tak i nyní. Umění přece není jen náhled do minulosti, ale musí zachycovat i budoucnost. Jelikož jsou herci emotivnější, citlivější, většinou umějí rozkrýt pravdu v širších souvislostech. I proto stáli herci u zrodu změn v České republice v roce 1989,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Hromada.

Podle něj však situace opět nazrála do doby, kdy je zřejmé, že se opět musí poměry v zemi nějak změnit.

Lidé by neměli sedět v hospodách a kecat u piva, bloudíme…

„Je potřeba lidem říct, aby neseděli v hospodách a jen planě nekecali u piva. Ať přijdou na náměstí a dají najevo, že se nám opět nelíbí to, že nás někdo někam strká, kam nechceme. Ta korupce totiž ničí všechno a škodí všem občanům. Bez ní by tu bylo lépe, proto je třeba se jí a lidem, kteří vysávají tuhle zemi, postavit. Stojíme opravdu na důležité křižovatce, i když bych ji nesrovnával se zlomovými chvílemi v roce 1989. Tehdy jsme tam jako Češi opravdu stáli, nyní zatím jen bloudíme,“ řekl Jiří Hromada.       

Není důležité zvyšovat materiální zázemí, ale to, jak se tu žije

Podle něj je právě v té občanské společnosti cítit stále silnější touha po takzvané nepolitické politice, o které hovořil exprezident Václav Havel. „Musíme si také uvědomit to, že politici nejsou nikým jiným, než našimi zaměstnanci a je nutné po nich vyžadovat to, aby z té své práce skládali účty a ne, aby si hráli nějaké tajemné hry jen ve svůj prospěch. Myslím, že si snad lidé uvědomují to, že není důležité pro to, aby bylo lépe, zvyšovat konzum, hromadit vily, mercedesy, ale to, jak se tu žije a bude žít. Bez narůstajícího vlivu státu, ale solidárně se slabšími. Za to jsme v roce 1989 zvonili klíči. Každému z nás jde přece o tuto zemi, o naši vlast - každý z nás musí začít u sebe,“ uzavřel Jiří Hromada.

Kdo je Jiří Hromada?

V únoru 1990 se stal spoluzakladatelem Hnutí za rovnoprávnost homosexuálních občanů (HRHO), mezi roky 1991–2000 předsedal Sdružení organizací homosexuálních občanů (SOHO) v ČR, které celkově zastřešovalo na čtyřicet regionálních organizací. V letech 2001–2006 byl předsedou Gay iniciativy v ČR (nástupnické organizace SOHO v ČR).

V červnu 1990 neúspěšně kandidoval do Sněmovny národů Federálního shromáždění za Hnutí za občanskou svobodu (HOS).

Působil jako člen Výkonného výboru Národní komise pro boj s HIV/AIDS Ministerstva zdravotnictví ČR (1995–2004), člen Výboru pro občanská a politická práva Rady vlády pro lidská práva (1999–2004), člen Komise pro posuzování státní dotace na úseku prevence HIV/AIDS Ministerstva zdravotnictví ČR (2005–2008). Také figuroval jako šéf poradců ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny (2007-2009), člen Výboru pro sexuální menšiny Rady vlády pro lidská práva (2009–dosud) a člen správní rady Domu humanity v Mostě.

V dubnu 2008 ohlásil kandidaturu do Senátu za Stranu zelených. Z kandidatury však 1. července 2008 ze zdravotních důvodů odstoupil. V roce 2010 byl zvolen na třetí místo pražské kandidátky SZ pro řádný termín voleb do Poslanecké sněmovny.  Zdroj: WIKIPEDIE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…