Semelová volá do boje: Letos není čas oslavovat, ale protestovat

01.05.2013 8:49

Je 1. máj, což je nejen lásky čas, ale i mezinárodní svátek práce. Jak by ho měli slavit občané, když v České republice je kolem milionu nezaměstnaných – registrovaných i neregistrovaných na úřadech práce? Na to a další věci se ParlamentníListy.cz zeptaly komunistické poslankyně Marty Semelové.

Semelová volá do boje: Letos není čas oslavovat, ale protestovat
Foto: Martin Kovář
Popisek: KSČM oslavovala svátek práce v bývalém Parku kultury a oddechu Julia Fučíka

Je svátek práce. Myslíte, že lidé mají za současné situace co oslavovat?

Já si spíš myslím, že letošní svátek práce by měl být v České republice ve znamení protestů proti tomuto režimu a i proti této vládě, protože nezaměstnanost je na rekordní úrovni, sociální škrty odírají mladé i staré a zdravotně postižené. Je tu ale také spousta korupčních afér a různých neprůhledných zakázek. Všechno to vede do nejvyšších pater politiky, takže bych řekla, že by lidé měli místo nějakých oslav protestovat proti tomu, co se tady děje.

V České republice se tento svátek spíše vnímá jen jako příjemný den volna, na rozdíl od zahraničí, kde umí shromáždit tisíce lidé do ulic. Proč?

Je pravda, že v zahraničí jsme svědky obrovských mnohatisícových demonstrací, kdy se lidé právě při této příležitosti vydávají do ulic. Od prvopočátku byl tento svátek míněn jako symbol boje za lepší podmínky, za lepší svět, aby slušně a důstojně mohl žít každý, a ne jen pár vyvolených. Mrzí mě proto, že u nás jsou lidé jakoby v pohodě. Oni nadávají doma, nadávají mezi svými přáteli, ale to je tak všechno.

Co by se podle Vás mělo stát, aby se situace s pracovními příležitostmi zlepšila, jaké kroky by měly být podniknuty?

Tak v první řadě je nutné, aby už odstoupila konečně tato vláda. Protože ta pro lidi žádné dobré kroky neudělá, a už vůbec ne pro pracovní příležitosti. Zprivatizovala všechno možné, zlikvidovala všechno možné, co ještě zbylo, a tím se samozřejmě zlikvidovala i pracovní místa. A namísto toho, aby lidem, kteří jsou bez práce, pomohla, hází jim klacky pod nohy tím, že je téměř 20 tisíc lidí vyškrtnuto každý měsíc z evidence úřadu práce. Aniž by samozřejmě to pracovní místo lidem zajistili, takže pak už nemají ani práci, ani podporu v nezaměstnanosti, vlastně nemají nárok na nic a nemají z čeho žít.

Tuto vládu to samozřejmě nezajímá, protože má docela jiné starosti. O to, jak naplnit kapsy církvím, jak naplnit kapsy bohatým kamarádům nebo zamést pod koberec všechny monžé kauzy, jako například sKarty, a podobně.

Reálně lze předpokládat, že po této vládě nastoupí levice. Myslíte, že bude možné nějak urychleně tuto zemi dát dohromady? Je vůbec možná nějaká rychlá resuscitace?

Tak pochopitelně, že marasmus, který zde trvá už dlouhé roky, bude velmi složité okamžitě změnit. Samozřejmě to bude chtít dlouhodobější opatření, rozhodně to nepůjde zařídit jako mávnutí kouzelným proutkem. To kdybychom našim lidem slibovali, tak to by byl nesmysl. Bude muset dojít k různým ekonomickým opatřením, k vytváření nových pracovních míst, aby se v tomto směru napravilo to, k čemu došlo. A je samozřejmě nezbytné, aby stát měl na to také příslušné zdroje, aby mohl zaplatit takové věci, jakou jsou sociální záležitosti, zdravotnictví.

Jaká cesta podle Vás k tomu vede? Není tajemstvím, že hovoříte o tom, že velké podniky by měly být v rukou státu a že by bylo dobré obnovit i některé naše tradiční velké podniky, které by přinesly peníze do státní kasy…

Je samozřejmé, že i když jsou malé a střední firmy nezbytné, ekonomiku státu nemohou zachránit. Je opravdu nezbytně třeba, aby zde byly velké společnosti, které vytvářejí hodnoty, které mají odbyt ve světě, na což je také třeba se zaměřit, a které zároveň vytvářejí podstatně větší počet pracovních míst než jak mohou učinit malé firmy.

Je také nutné, aby byly klíčové zdroje v rukou státu, protože právě z nich by se platily ty potřebné sociální a zdravotní záležitosti, ale také vzdělávání. Není bez zajímavosti, že současná vláda s blížícími se volbami jakoby ustoupila od zpoplatnění vysokoškolského vzdělávání. V tomto opravdu nemám iluze, protože volby jsou blízko a zpoplatnění školství je velmi nepopulární krok.

Jednou z největších bolestí současného vzdělávacího systému je učňovské školství. Myslíte, že je nějaká šance ho v dohledu obnovit, protože už dnes chybí podnikům i službám řada kvalitních řemeslníků?

Je pravda, že všechny ty polistopadové vlády se na učňovském školství nesmírně podepsaly. Ono to ale souvisí už i s výukou na základním stupni. V 90. letech v naprosté většině základních škol byly zrušeny takzvané dílny nebo praktická výuka. Ale právě na základních školách získávaly děti vztah k té práci. Navíc děti, které zrovna nevynikaly v teoretických předmětech, mohly právě v dílnách zažít pocit úspěchu a mohly se seznámit s manuální prací a s obory, jimž by se v budoucnu mohly věnovat na učňovském školství.

Je přece pochopitelné, že ne každý může mít diplom, jak jsme toho svědky v současné době, kdy je to spíše honba například za nejvyšším počtem gymnazistů a lidí s diplomem, je to na úkor vzdělání. Takže to učňovké školství se musí obnovit ruku v ruce ve spolupráci se základním školstvím a s firmami. Protože tam, kde funguje spolupráce s firmami, to samozřejmě přináší velmi pozitivní ovoce.

Vraťme se ještě na chvíli k vládě. Tentokrát se už mluví opravdu hlasitě o tom, že dojde k rozkolu a následnému pádu, o nějž by se měla údajně postarat TOP09, která si stále drží díky prezidentské volbě dost vysoké preference.

Tak tomu už se musím opravdu usmívat. Protože jedna strana za druhou, které jsou v této vládní koalici, se střídají v tom, že se tu jednou objímají kolem ramen nebo se po nich poplácávají, aby si za chvíli vyhrožovaly tím, že skončí koalice a skončí vláda. A oni samozřejmě vědí, že nedej Bože, aby se jim to přihodilo, protože většina z nich se na tyto posty už nedostane, tak se zase honem rychle dají dohromady. Já už této koalici nevěřím ani nos mezi očima.

Kde bude letos KSČM slavit svátek Práce?

Jako už tradičně na Výstavišti. Program začíná od 9. hodin a kolem poledního bude toto setkání, také už tradičně, ukončeno koncertem na Křižíkově fontáně symfonickou básní Bedřicha Smetany „Má vlast“. Ráda bych proto pozvala naše občany, aby přišli s námi tento svátek oslavit, protože si tam zároveň mohou promluvit také se zastupiteli a poslanci a dozvědět se, co je třeba zajímá. A „Má vlast“ doprovázená Křižíkovou fontánou je nádherná a impozantní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…