Sociolog Keller: Půl století stoupala produktivita práce. A zaměstnancům nepřinesla skoro nic

12.10.2013 21:25 | Zprávy

Předvolební sliby některých politiků zařídit prosperitu zeštíhlením veřejného sektoru, zpřísněním rozdělování sociálních dávek a snížením pojistného pro firmy i zaměstnance si vzal v Právu na mušku sociolog Jan Keller.

Sociolog Keller: Půl století stoupala produktivita práce. A zaměstnancům nepřinesla skoro nic
Foto: Archiv
Popisek: Jan Keller

Podle něj byla všechna tato opatření postupně vyzkoušena v průběhu posledních více než 30 let v USA. I tam byla doprovázena sliby o prosperitě pro ty, kteří si ji zaslouží.

Jenže: letos koncem září byly v USA publikovány údaje o vývoji životní úrovně domácností. „Medián příjmů mužů (střední hodnota platů, nikoliv průměr) byl v roce 2010 ve Spojených státech při zohlednění inflace stejný jako v roce 1964. To znamená, že téměř půl století prudkého vzestupu produktivity práce nepřineslo zaměstnancům prakticky nic,“ upozorňuje Keller.

Smetanu z růstu ekonomiky podle něj shrábly firmy, jejichž zisky jsou v době doznívající hospodářské krize a vrcholícího zadlužení státu nejvyšší od konce druhé světové války.

Naproti tomu zaměstnanci při stagnujících mzdách odevzdávají stále víc peněz na soukromé pojištění. Za poslední dekádu stouply příspěvky na zdravotní pojištění o 90 %, poplatky za studium na veřejných vysokých školách o 27 %.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…