Šokující zvěsti o obměně ministrů. Tahle jména by vás možná nenapadla

09.11.2012 7:32

Poté, co Nečasova vláda prosadila takzvaný stabilizační balíček, začaly se objevovat spekulace o možných personálních změnách ve vládě. Vedle již včera zmiňovaných jmen ohrožených ministrů obrany, dopravy a kultury přicházejí ve svém pátečním vydání Lidové noviny (LN) i s dalšími, poněkud nečekanými personálními variantami.

Šokující zvěsti o obměně ministrů. Tahle jména by vás možná nenapadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další tisková konference ministerstva zdravotnictví k metylové kauze. Dosud na otravu zemřelo 27 lidí

Karolína Peake, předsedkyně strany LIDEM, by ráda z vlády odvolala ministra dopravy Pavla Dobeše, který ztratil její důvěru. Naopak premiér Petr Nečas jej v úřadu drží, protože jeho si Dobeš získal. Peake se podle informací LN na úterním jednání koaličních špiček přímo ptala, za jakou stranu je tedy Dobeš ve vládě a projevila silnou nespokojenost s tím, že o svých ministrech nemůže rozhodovat.

Ohrožený by mohl být ve své funkci také ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Toto ministerské křeslo by totiž pro sebe chtěla získat část ODS, která Hegera kritizuje za pomalé a nedostatečné reformy. Představitelem tohoto křídla je především Marek Šnajdr, který se vzdal svého poslaneckého mandátu, nicméně zůstává předsedou správní rady VZP, přes níž protéká většina peněz na financování zdravotnictví. Heger je se Šnajdrem dlouhou dobu v ostrém konfliktu a přeje si jeho odvolání z rady.

Mluví se o přesunu, Heger ale o ničem neví

Ve čtvrtek podle LN začala kolovat informace, podle které by se Heger měl přesunout na Ministerstvo práce a sociálních věcí, které je volné po rezignaci Jaromíra Drábka (TOP 09). Resort zdravotnictví by pak prý převzal předseda zdravotního výboru Boris Šťastný, další z Hegerových kritiků.

„Slyšel jsem dnes už dokonce dvě verze. Jedna je ta, že půjdu na ministerstvo práce. Ta druhá je, že budu ministr zahraničí. Obě informace musím naprosto dementovat. Alespoň na úrovni TOP 09 se o ničem takovém neuvažuje," komentoval spekulace Heger.

Ve stejném duchu se vyjádřil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), resort občanským demokratům předat nehodlají. „Nepřipadá v úvahu. Proč bychom to dělali? Leoš Heger dělá svou práci dobře," řekl.

Vedle resortů, kde jsou reálné potíže, se ke spekulacím přidávají i ty na první pohled bezproblémové. Mluví se o odchodu Alexandra Vondry (ODS) z vedení Ministerstva obrany. O Ministerstvo vnitra má prý zase zájem Petr Bendl (ODS), který svou kompetenci prý zdůvodňuje tím, že je bývalý hasič.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…