Strana vicepremiérky Peake zřejmě ukradla logo

26.06.2012 14:18

VÍME PRVNÍ Logo nedávno vzniklé strany LIDEM místopředsedkyně vlády Karolíny Peake může být plagiátem. Symbol strany vzniklé z odpadlíků Věcí veřejných je totiž zpracován jako pět barevných postaviček lidí s nápisem Liberální demokraté pod obrázkem.

Strana vicepremiérky Peake zřejmě ukradla logo
Foto: hns
Popisek: Loga strany LIDEM a průzkumu veřejného mínění EUROBAROMETER vykazují podobné rysy

Prakticky stejné logo jen s lehce odlišně tónovanými barvami ale používá agentura Eurobarometer, která na zadání Evropské komise provádí průzkumy veřejného mínění a analýzy týkající se problematiky Evropské unie a jež ho prokazatelně používá delší dobu.

Strana LIDEM deklarovala, že logo vybírala na základě podnětů z řad veřejnosti a studentů uměleckých škol. Současné logo měl údajně zpracovat devatenáctiletý student a měl za nápad obdržet odměnu 10 tisíc korun. Představitelé LIDEM v čele s Karolinou Peake si však evidentně nijak nenechali ověřit, zda podobné logo nepoužívá někdo jiný. "Logo působí laskavě a sympaticky. Právě takovou stranu chci postavit," komentovala tehdy vítězný návrh vicepremiérka Peake.

Ta opustila Věci veřejné, za které byla zvolena, v polovině dubna letošního roku v reakci na vážnou vládní krizi. Spolu s ní svoji stranu opustilo několik dalších poslanců VV, což umožnilo vládní koalici většinu i bez hlasů původních Věcí veřejných. Strana LIDEM, která vznikla z platformy těchto poslanců byla založena nedávno, ve sněmovně dosud nemá ani poslanecký klub.

Tiskový mluvčí strany LIDEM Miloš Skácel na otázku, zdali strana o podobě obou log ví, odpovědět nechtěl. "Pošlete mi to mailem," sdělil redakci. Odmítavý postoj byl znát také z hlasu poslance strany Radima Vysloužila. "Obraťte se na paní vicepremiérku," řekl ParlamentnímListům.cz. Sama Karolína Peake ale doposud nereagovala.

Podle místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřiny Klasnové jde jednoznačně o opomenutí zodpovědných osob ze strany LIDEM, kteří logo vybírali. „Nemyslím si, že za to může autor toho loga, ale spíš lidé, kteří ho měli vybrat. Tohle v rámci fungování celého projektu LIDEM považuji za drobnost, protože je to celé přeběhlický projekt. Je to samozřejmě velmi nepříjemné, hodnotitelé, kteří ho vybírali, si to měli ověřit,“ uvedla v reakci na dotaz ParlamentníchListů.cz Klasnová.

„Je to jistě nepříjemné. Věřím, že ho určitě předělají, protože by nebylo dobré, aby se jen díky tomu dostali do negativních souvislostí. Nemyslím si, že to udělali schválně. Je to škoda, nicméně na logu té strany svět nestojí, spíš jsou důležitější její politické činy,“ komentoval skutečnost šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Poslanec Viktor Paggio ze strany LIDEM o celé situaci nic neví. „Vybírání loga jsem se účastnil jen v té rovině, že jsme tam seděli a hlasovali pro jednotlivé návrhy. Shodou okolností jsem ani pro tohle nehlasoval. Pokud se to ale podobá něčemu jinému, tak to samozřejmě budeme řešit,“ řekl ParlamentímListům.cz Paggio.

„Jaké byly před tím nějaké procesy a něco se ověřovalo, nevím, já jsem jen přišel ke stolu, kde byly ty návrhy. Myslím, že pokud to ale něčemu podobné je, tak to změníme,“ ubezpečil poslanec a spolupracovník Karoliny Peake.

Nic jsem neobreslil, brání se student

Strana LIDEM později ve svém prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, odmítla, že by student Jakub Figura při tvorbě vycházel z cizího loga. "V dnešní době nepřeberného množství log ve světě není překvapující, že se mohou objevit podobná loga užívaná nebo v minulosti používaná," uvádí se v prohlášení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…