To je smůla, soudruzi: ČSSD a rudí podle průzkumu ztrácejí většinu

27.07.2012 10:53

Aktuální výzkum společnosti Factum Invenio ukázal, že sociální demokracie a komunisté by nedali v případných volbách dohromady nadpoloviční většinu. Je to dáno především posílením ODS, která by na druhém místě vystřídala KSČM. Podle zpracovaného volebního modelu by se do sněmovny dostali ještě TOP 09, lidovci a SPOZ-Zemanovci.

To je smůla, soudruzi: ČSSD a rudí podle průzkumu ztrácejí většinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip s Bohuslavem Sobotkou ve sněmovně

Ze zajetých kolejí průzkumů volebních preferencí, které už několik měsíců uvádějí nadpoloviční převahu ČSSD a KSČM nad ostatními stranami, které by se mohly dostat do sněmovny, se vymyká červencový volební model Factum Invenio. Podle něj by součet mandátů těchto levicových stran klesl na sto a nebyly by tak schopny bez pomoci třetího subjektu sestavit vládu.

Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se nyní zúčastnilo 62 procent oprávněných voličů a největší jejich přízni se těší ČSSD (22,7 procenta). Na druhé místo se vrátila nejsilnější vládní strana ODS (17,7 procenta) a na třetí příčku klesla KSČM (16 procent). Do sněmovny by se dále dostaly TOP 09 (12,6 procenta), KDU-ČSL (6,1 procenta) a SPO-Zemanovci (5,4 procenta).

Celý průzkum ZDE

S podporou komunistů by mohla vládnout sociální demokracie a zemanovci

Po zohlednění d´Hondtovy metody přepočtu hlasů na mandáty ve volebních krajích by ČSSD pravděpodobně získala 59 mandátů, ODS 47, KSČM 41, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 31, KDU-ČSL 13 a SPOZ 9 mandátů. Teoreticky je myslitelná levicová koalice ČSSD a SPOZ s podporou komunistů (celkem 109 mandátů), i když právě tyhle strany nemají k sobě nijak vřelý vztah.

„Jsme připraveni komunikovat s ČSSD, pokud nás bude brát jako rovnocenného partnera a vedení ČSSD se k nám nebude stavět zadkem tak, jak to dělá dosud. Samozřejmě budeme požadovat významné záležitosti z našeho programu především záležitost prokázání původu majetku a další,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na výsledky výzkumu předseda SPOZ Vratislav Mynář.

Bez žabomyších válek je spolupráce s ČSSD nejlépe představitelná

Strana práv občanů by se při takovémto výsledku voleb mohla stát pověstným jazýčkem na vahách. „Bližší k nám je programově – teď se nebudu bavit o nějakých žabomyších válkách – samozřejmě ČSSD. ODS a TOP 09 jsou úplně na druhé straně politického spektra, tak s nimi bychom asi těžko našli shodu v našich programových záležitostech. To si umím představit poněkud hůř,“ říká Vratislav Mynář.

V tuto chvíli ale předseda SPOZ nedokáže říci, zda by přicházela v úvahu jakákoli forma spolupráce s KSČM. „To je pro nás velmi citlivé téma. Podle mě se komunistická strana ještě nevyrovnala s minulostí tak, jak by si to asi zasloužilo,“ tvrdí Mynář. Hrozil by tedy volební pat. „Nebyl bych tak striktní, ale uznávám, že sestavování vlády by bylo velmi komplikované a složité. Ale už jsem se naučil říkat ´Nikdy neříkej nikdy´,“ upozorňuje šéf SPOZ.

Zemanovcům nahrává i zoufalá vládní koalice

To, že se Straně práv občanů daří podle výsledků průzkumů oslovovat voliče přičítá ale nejen dobré práci strany. „Musím uznat, že to je dáno i tím, že to vládnoucí koalice dělá velmi špatně. Samozřejmě jsem rád, že se v poslední době nad pětiprocentní hranicí pravidelně objevujeme, ale je to i velkým dílem špatně vládnoucí koalice, která momentálně u moci je,“ říká pro ParlamentníListy.cz Vratislav Mynář.

Pod pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny skončily Strana zelených (3,6 procent),  Strana svobodných občanů (3,4 %) a strana NS-LEV21 (3,4 %). Pod hranicí tří procent zůstala  Suverenita (2,7  procent). Parlamentním Věcem veřejným by dalo hlas jen 1,7 procenta voličů.  Celkem by podle aktuálního volebního modelu „propadla“ téměř pětina hlasů odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí (19,5 procent).

Volební model je založen na preferencích i informacích o posledních volbách

Volební model, který Factum Invenio zpracovává, je založen na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Zohledňuje také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb a vývojové trendy skutečné volební účasti. Ukazuje, jak by volby dopadly, kdyby se konaly v době dotazování.

Výpočet mandátů vychází z výsledku volební prognózy a zohledňuje přepočítávání získaných mandátů d´Hondtovou metodou za jednotlivé volební kraje. Zjištěné údaje se týkají výhradně potenciálních voleb do sněmovny a nemohou být žádným způsobem spojovány s jiným typem voleb. Dotazování proběhlo ve dnech 12. až 22. července na reprezentativním vzorku 956 občanů ČR ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…