To se prověří: Je jí 22, stát jí platí statisíce a chodí s trenérem Hadamczikem

29.02.2012 13:48

Zatímco ministra zemědělství Petra Bendla informace o zjevně „protekční slečně“ a přítelkyni hokejového trenéra Aloise Hadamczika na Pozemkovém fondu nechávají chladným, místopředsedové zemědělského výboru sněmovny Kováčik s Novotným pak hovoří o praktikách mimo morálku. Novotný chce Hadamczikovu přítelkyni dokonce řešit na zemědělském výboru.

To se prověří: Je jí 22, stát jí platí statisíce a chodí s trenérem Hadamczikem
Foto: hns
Popisek: Alois Hadamczik, trenér národního hokejového výběru

Pozemkový fond si údajně najal jako ekonomickou poradkyni dvaadvacetiletou absolventku střední školy. Lucie Placzková je přitom přítelkyní reprezentačního hokejového trenéra Aloise Hadamczika, který se zase kamarádí s šéfem Pozemkového fondu Radimem Zikou.

Jak ale upozornily Hospodářské noviny a také Týden.cz, Lucie Placzková je absolventkou střední školy a přitom má s Pozemkovým fondem podepsanou smlouvu o poradenství, za což může získat až 270 tisíc korun ročně.

„Jedinou dohledatelnou pracovní zkušeností je její internetový obchod zaměřený na hokejové vybavení. Řídí ho pod hlavičkou své firmy Play Sport, založené loni v létě,“ uvedl pak k tomu Týden.cz, který také zmínil, že slečně je pouze 22 let.

Pro Pozemkový fond poskytuje Placzková ekonomické poradenství a konzultační činnosti a vypracovává různé rozbory. Ona sama ale ke své činnosti na státním úřadu nechce nic sdělit. „Nezlobte se, já k tomu nemám co říkat." Ani ředitel fondu Zika není sdílnější a na otázky kolem smlouvy odmítl odpovídat.

Hadamczika, který mimo jiné hraje se Zikou v amatérském týmu Northernstars, se pak ParlamentnímListům.cz nepodařilo kontaktovat. Telefon trenéra české hokejové reprezentace sice vyzvání, ale nikdo jej nebere.

I exprimátor Liberce má s fondem smlouvu. Na 720 tisíc

Přitom Placzková není zřejmě jedinou, kdo radí za tak velké peníze. Ředitel Pozemkového fondu Zika, který je navíc šéfem liberecké ODS, podepsal totiž smlouvu i s někdejším primátorem Liberce Jiřím Kittnerem. Ten si má údajně přijít na 720 tisíc ročně.

„Pozemkový fond není podřízenou organizací ministerstva zemědělství. Navíc žádnou takovou informaci k případu nemám,“ napsal pak v sms zprávě ParlamentnímListům.cz ministr zemědělství Petr Bendl jako reakci na otázku, co na poradenství slečny Placzkové říká a jestli se mu okolnosti kolem její smlouvy zdají v pořádku.

Také místopředseda sněmovního zemědělského výboru Pavel Kováčik (KSČM) přiznal, že tuto informaci o Hadamczikově přítelkyni slyší poprvé. „Ale pokud by to tak bylo, tak tyto praktiky jsou mimo jakoukoliv efektivitu i morálku,“ poznamenal Kováčik.

Kováčik: To se určitě musí prověřit

Je však přesvědčen o tom, že je potřeba prověřit smlouvy tohoto typu a také výstupy z fondu, „Já nevím, jaká je kvalifikace pana Kittnera ani té slečny, ale podle mého soudu se to musí dostatečně a pečlivě prověřit.  Nejde, aby z rozpočtu Pozemkového fondu odtékaly peníze, které jsou potřeba především pro zemědělství. Vždyť se podívejte na to, jak neustále jsou podfinancovány například pozemkové úpravy a další věci,“ upozornil rozhořčeně Kováčik.

Zdůraznil ovšem, že se napřed musí zjistit, jestli u obou případů nejde o nějaké "strýčkování", které má zajistit neúspěšné kamarády. „Jde o to zjistit, jestli smlouvy zde byly použity efektivně a to poskytování poradenské služby má vůbec nějaký efekt,“ zmínil dále poslanec.

Připomněl však, že Pozemkový fond je samostatná jednotka a jde o  instituci, která měla už od svého založení jediný hlavní úkol a to je privatizace státní půdy. Do gesce zemědělského výboru pak patří projednávání záležitostí jako je roční účetní závěrka či rozpočet Pozemkového fondu. „Nemáme tady žádnou dozorovou pravomoc,“ dodal Kováčik.

Josef Novotný z Věcí veřejných, který je také místopředsedou zemědělského výboru, pak sdělil, že případ v médiích již zaznamenal, ale protože marodí, tak prý ani on k tomu neví nic bližšího.

Novotný: Ať jsou ty jejich poradenské smlouvy na webu

„Nechtěl bych k tomu dávat nějaké vyjádření, které by nemělo hlavu a ani patu. Necháme si to nejdřív vysvětlit na zemědělském výboru a potom bychom se k tomu vyjádřili. Určitě budeme chtít vědět, o co se jedná,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

„Obecně těch různých poradců a spřízněných duší, tedy i  tzv. politických trafikantů, je plno na všech ministerstvech. Je toho opravdu obrovská spousta. Já bych ale byl pro, aby se takto použité veřejné peníze a jejich rozdělování vyvěsilo na všechny webové stránky příslušných institucí, ať se ví, kdo a za co radí, co ti lidé vlastně tomu úřadu přinášejí. Z toho by pak vyplynulo, jestli jde spíše o úplatky politické, stranické, osobní, či nějaké jiné,“ podotkl dále Novotný.

Prý by byl rád, kdyby se obecně tento nešvar řešil na širší koaliční úrovni typu K9.

„Abychom si tam řekli, jak tu transparentnost zvýšit, jaká opatření k tomu přijmout, a zda by nebylo dobré zavést povinnost rozkrýt tyto věci. Co by se ale mělo obecně dít, je to, že by si na tyto věci měly došlápnout především dozorčí orgány, to znamená dozorčí rady všech podobných státních institucí, tedy například i u Lesů ČR apod. Já bych tedy hledal odpovědnost obecně u těch, kteří tam jsou za stát a dělají tam tu dozorovou funkci. Ti by měli tyto nešvary rozklíčovat,“ dodal Novotný.

V Bedřichově jde prý o předem připravenou spekulaci

Pozemkový fond ČR zahájil svou činnost 1. ledna 1992 na základě zákona České národní rady. Vznikl jako právnická osoba se sídlem v Praze a je zapsán v Obchodním rejstříku, kde se uvádí, že spravuje nemovitosti ve vlastnictví státu a vlastníků neznámých, sloužící zemědělské výrobě. Také privatizuje v rámci schváleného privatizačního projektu majetek sloužící zemědělské výrobě, převedený na něj Fondem národního majetku České republiky.

Některá média pak uvádějí, že Pozemkový fond za vedení Radima Ziky provázejí podezřelé prodeje a směny pozemků již delší dobu. Například v lednu Hospodářské noviny  zjistily, že fond prodal lukrativní pozemky v Bedřichově v Jizerských horách firmě Bio Shop, která na nich má hospodařit. Podle deníku obchod budí zdání, že jde o předem připravenou spekulaci. Firma už totiž požádala o přeměnu půdy na parcely, čímž by mohla vydělat až 90 milionů korun. Jde přitom o malé parcely rozeseté po vesnici, mezi domy, penziony, poblíž silnice nebo v sousedství sjezdovek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…