Tomio Okamura rázně vyjasnil svou kandidaturu na prezidenta

22.08.2012 9:18

Na jedné straně se peníze takřka vyhazují oknem, jinde je zase státu jedno, že mnozí lidé nikoli vlastní vinou nemají na jídlo či léky. Z tohoto systému je značně znechucen podnikatel a kandidát do Senátu Tomio Okamura, který by rád přispěl ke zlepšení. Je však možné současný zakořeněný korupční systém reálně změnit? A bude nakonec kandidovat na prezidenta?

Tomio Okamura rázně vyjasnil svou kandidaturu na prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Lomnici nad Popelkou účinkovala pojízdná show Tomia Okamury

Nynější systém podle Okamury změnit lze. Jde změnit téměř všechno, když se chce. „A jak? Samozřejmě cílenou dlouhodobou prací na změnách systému - posílení osobní odpovědnosti a kontrol a samozřejmě i tlakem na větší tvůrčí práci odpovědných. To znamená, aby lidé hledali chytrá a levná řešení,“ říká jednoznačně.

Nemáme ty blbce volit, můžeme si za to sami

„Dneska je to tak, že si ministerstvo či kraj najme drahou agenturu a ta řeší cestovní ruch, šikanu ve škole nebo jiný problém tím, že natiskne letáky. Peníze se řádně proúčtují, účel je bohulibý, vše podle zákona - jenže peníze jsou tak jako tak vyhozené oknem. A je to dané vyloženě neuvěřitelnou neschopností, hloupostí a leností úředníků i politiků. Ale je to i naše odpovědnost. Volíme si blbce, tak musíme pykat,“ uvedl ParlamentnímListům.cz Okamura.

Necítí sám z toho všeho už jisté zoufalství? „Popravdě - to, že se dotace rozkrádají, že se vyhazují peníze oknem, to přece každý inteligentní člověk musel vědět a jistě věděl. Politici a úředníci z toho žili a žijí léta. Je to jako ve zdravotnictví - úplatky od farmaceutických firem jsou naprostou samozřejmostí prakticky pro drtivou většinu lékařů, co předepisují léky. Je to systém, ze kterého všichni mlčky žijí. V praxi to však přináší to, že lék je násobně předražený,“ popsal zaběhnutou praxi.

„Přičemž řešení je jednoduché - stačí předepisovat účinnou látku, nikoli značku a samozřejmě jen potřebné množství - tedy nemusí se předepisovat ani celé balení. Na základě předepsaného množství účinné látky si pak v lékárně vyberete lék podle vaší kapsy, třeba ten nejlevnější,“ navrhuje.

Plýtvání s dotacemi. Navíc z našich daní

V souvislosti s tak zvanými evropskými dotacemi, jež stejně platíme z vlastních daní, se často mluví o tom, že se používají naprosto neúčelně, zbytečně. Nebylo by lepší je vůbec nepřijímat?

„Jasně - část projektů mohla mít svůj smysl. Ale dotace vlastně motivují hledat nikoli nejlepší, ale nejdražší řešení - protože jsou větší i provize a možnosti rozkrádat. Existují řešení obecních čističek řádově za statisíce - staví se ale za desetimiliony. Jde to z dotací, tak proč šetřit. Budují se rybníky bez ryb, sponzorují soukromá golfová hřiště, soukromé penziony a hotely. Všechny vyhozené peníze, co někdo shrábl - často jen ti vyvolení a nejbohatší - zaplatíme nakonec my všichni. Jedná se vesměs o peníze, které do EU každý z nás posíláme z našich daní,“ říká podnikatel pro server ParlamentníchListů.cz.

Tomio Okamura bude na podzim bojovat o senátorský post ve zlínském volebním obvodu. Kampaň už ale dělá třetí rok. „Jezdím po regionu, zajímám se o starosti místních, snažím se hledat řešení, pomáhat. Nemám žádnou reklamní agenturu a plánuju pouze jediný billboard na nádraží v Otrokovicích. A rozešlu letáčky s programem. Témata jsou taková jako dosud - tedy každodenní problémy voličů. Dnes to jsou nedostatek pracovních míst, zdravotnictví, korupce a rozkrádání veřejných peněz, důchody, exekutoři - příště to bude něco jiného,“ prozradil.

Jak by Švejnar řídil zemi? Vždyť je to komedie…

Témat, kterými by se úspěšný podnikatel zabýval v Senátu, pokud uspěje, podle jeho slov přináší každý den dostatek. „Samozřejmě rád bych některé rozběhlé věci dotáhl - je nutné zavést hmotnou a trestní odpovědnost pro všechny politiky, veřejné činitele, soudce, státní zástupce a úředníky, co hospodaří s veřejnými penězi. Pracuji také na projektech, které pomohou v regionu nastartovat investice, turismus nebo pomohou ušetřit občanům peníze na výdajích,“ vysvětlil dále.

Dosavadní dění okolo přímé volby prezidenta, která nás začátkem příštího roku čeká, se odvíjí zajímavě. Mnozí kandidáti si podle Okamury neuvědomují, že úřad prezidenta není odměnou za slušnost. Nelze to už označit za frašku? „Nevím - všechny kandidáty ani neznám. A bezesporu i člověk, který nám připadne na pohled bizardní, může být ve skutečnosti velmi moudrý, čestný, kreativní. Samozřejmě případná kandidatura pana Švejnara by už komedií byla, protože tento pán už má několik kandidatur a nekandidatur za sebou a stále si neví rady sám se sebou. Jak by chtěl řídit zemi? Kandidaturu pana Švejnara na primátora Prahy odvolala ČSSD v minulosti údajně 2 hodiny před tiskovou konferencí,“ zmínil.

„Aby bylo jasno, většina kandidátů jsou zřejmě slušní lidé, ale slušnost nestačí. Prezident musí být rozhodná a silná osobnost, která ví, proč chce být prezident a co ve své funkci hodlá dělat. Nejde o trafiku za slušnost, jak se domnívají pan Fischer a Švejnar, ale o post, který není cíl, ale prostředek prosazovat změny nebo alespoň o nich vést celonárodní diskuzi,“ zdůrazňuje podnikatel.

Revoluční změny jsou nutné, bez autority prezidenta to nepůjde

A jak je to s kandidaturou Okamury samotného? Bude nakonec usilovat o post hlavy státu?

„Já jsem samozřejmě rozhodnutý už dávno - a to, že pokud uspěju v senátních volbách a nebude lepší kandidát, který by mi skutečně vyhovoval, tak kandidovat budu. Ne snad proto, že bych byl nejlepší. To zdaleka ne, ale určitě si troufnu tvrdit, že program a vize, které spolu s mým týmem na změny v této zemi máme, jsou nejlepší určitě. Jsou ovšem natolik revoluční, že bez prezidentského mandátu a autority je prosazovat půjde těžko a pomalu. A o to jde. Hrajeme o čas,“ je přesvědčen.

„Čím dříve se naše společnost transformuje - posílí se například odpovědnost odpovědných a zvýší se podíl přímé demokracie, změní se energetická koncepce, změní spousta dalších principů, pak tím dříve nastartujeme růst blahobytu v zemi. Přičemž schválně neříkám ekonomický růst. Našim cílem není růst HDP, ale růst spokojenosti občanů se životem. Což rozhodně není totéž - a i tahle premisa je to, co chci prosazovat. Posun hodnot od čísel k lidem,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz.

I pokud by nakonec nekandidoval, některé další kandidáty však podle svých slov podpoří. „A samozřejmě jsem už některé osobnosti podpořil - můj názor je, že čím více kvalitních kandidátů, tím hůře pro ty špatné a tím lépe pro nás,“ uzavírá Tomio Okamura.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…