Tys škodil. Ministr si přečetl náš článek a vyříkal si to s Bursíkem

03.08.2012 21:53

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa ve svém prohlášení reagoval na článek v ParlamentníchListech.cz pod názvem Bursík: Drobil a Chalupa? Nejhorší varianta, co se na životním prostředí mohla objevit. Jeho předchůdce Martin Bursík je dle jeho slov učebnicovým příkladem přísloví kozel zahradníkem.

Tys škodil. Ministr si přečetl náš článek a vyříkal si to s Bursíkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Bursík v článku kritizoval současné fungování Ministerstva životního prostředí pod vedením ODS. Podle něj nebude program, který běžel nejúspěšněji ze všech operačních programů v ČR, vyčerpán. "Takovou šanci už nikdy nebudeme mít. A to je podle mne ten největší zločin reprezentace ODS na ministerstvu životního prostředí,“ řekl rozčíleně.

Chalupa ale odmítá jakoukoli odpovědnost: "Důvodem pomalého čerpání Operačního programu životní prostředí bylo nastavení programu na počátku programovacího období. Hlavní důvody spočívaly ve zbytečné byrokracii a neefektivitě systému administrace programu. Nedostatky byly i v řídících a kontrolních systémech a ve špatném metodickém výkladu podmínek programu. Koneckonců to jsou právě ty oblasti, které nám nyní Brusel u projektů z Bursíkových let vytýká. To je vizitka a dědictví pana Bursíka," prohlásil.

Celé vyjádření ministra Chalupy čtěte ZDE

Bursík mimo jiné poukázal také na to, že vinou ODS není Ministerstvo životního prostředí respektovaným partnerem Ministerstvům průmyslu a obchodu a dopravy, ale stalo se bezvýznamnou institucí.

Bursíkovou politikou je neustálá konfrontace a snaha nedohodnout se

Chalupa mu ale ve své reakci na článek v ParlamentníchListech.cz oponuje i v tomto případě. "Pan Bursík tvrdí, že Ministerstvo životního prostředí v současné vládě není rovnocenným partnerem průmyslu a dopravě. Pokud dohodu mezi Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu a obchodu o tom, jak se budou alokovat peníze do oblasti životního prostředí získané z prodeje emisních povolenek, považuje za chybu a jeho politikou je neustálá konfrontace a snaha nedohodnout se, pak je to jeho vize. Ne má," nepochybuje ministr životního prostředí.

"Doufejme, že odborník Bursík už nikdy nebude škodit tak, jak to předváděl právě na MŽP," zaútočil na svého předchůdce současný ministr životního prostředí. Reagoval tak na kritiku Bursíka, že práci na ministerstvu opouštějí vysoce kvalifikovaní úředníci, kompetentní odborníci na ochranu vod nebo ovzduší.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…