Véčka podala žalobu na vládu. Kašle prý na zákon

26.02.2013 16:21

Věci veřejné v úterý podaly do rukou Nejvyššího státního zástupce v Brně trestní oznámení na členy vlády Petra Nečase (ODS). Podle "Véček" kabinet nerespektuje zákon o loteriích a nereaguje ani na upozornění ombudsmana. Vláda údajně toleruje vyšší sázky a hodinové prohry než povoluje zákon.

Véčka podala žalobu na vládu. Kašle prý na zákon
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Podle Víta Bárty je situace v oblasti regulace hazardu až alarmující. Ministerstvo financí totiž jedná v rozporu s loterijním zákonem a vláda nereaguje ani na veřejného ochránce práv, jenž informoval předsedkyni Poslanecké sněmovny a předsedu Senátu o dlouhodobě se opakujících nezákonných postupech.

„Vláda nejprve slibuje nápravu a ukládá ministru financí napravení situace, aby 16. května svým usnesením tento úkol udělený ministru Kalouskovi zrušila,“ míní Bárta. Podle něj nejzásadnějším a dlouhodobým pochybením Ministerstva financí je to, že jednalo v rozporu se zákonným příkazem a neužilo příslušná ustanovení loterijního zákona.

„Stav, kdy vláda vědomě a dlouhodobě porušuje zákon, nemá obdoby,“ míní Bárta s tím, že "Véčka" podala trestní oznámení na ty členy vlády, kteří hlasovali pro zrušení nápravy nezákonného postupu v povolování hracích automatů.

Podle Bárty žádný zákon vládě nedovoluje zakázat ministrovi, aby ve svém resortu napravil nezákonnosti. Tak například maximální výši sázky u interaktivních videoloterijních terminálů resort povoloval ve výši 1.000,- Kč, přestože zákon umožňuje 2,-, 5,- nebo 50,- Kč. Zatímco zákon umožňuje vydat povolení maximálně na 1 rok, ministerstvo vydávalo povolení na dobu neurčitou, 10 let a nyní je nově vydává na 3 roky, upozorňuje na svém webu Bárta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…