Velký bratr na každém kroku. Šmírovací systémy dostaly zelenou, půjdou jen zpomalit...

07.06.2014 7:19 | Zprávy

JINÝMA OČIMA Fotky, které dáváme na sociální sítě, obrázky z videokonferencí, z MMS zpráv – o všechny je zájem a všechny se někde shromažďují. Proč? Jak uvedl Edvard Snowden pro list The New York Times, všechny tyto snímky kolující internetem potřebují americké tajné služby pro vývoj složitého programu identifikace osob. Orwelovská smyčka šmírování se tak uzavírá. Všude totiž jsou i tisíce kamer...

Velký bratr na každém kroku. Šmírovací systémy dostaly zelenou, půjdou jen zpomalit...
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Tématem happeningu byl protest proti proti plošnému sledování obyvatelstva - INDECT.

Systémů, které lidi šmírují na mnoha frontách, totiž přibývá, a tak Orwellův román 1984 nabývá jasných obrysů. Za zmínku totiž v těchto souvislostech stojí to, že již před 10 lety v roce 2004 bylo ve světě rozmístěno asi 40 milionů kamer s uzavřeným okruhem. O rok později podle U.S. Develops Urban Surveillance System bylo 300 milionů! Jen v samotné Velké Británii sledovalo tenkrát občany na dva a půl milionu kamer, jak je to nyní, žádné statistiky z posledních dob ale neodhalují. I tak je alarmující fakt, že se odhaduje, že průměrný obyvatel Londýna je fotografován asi 300 krát za den, i když o tom většinou ani neví.

ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, jaká je situace v Česku. Celorepublikově se čísla shromáždit nepodařilo, nicméně na dotaz, jak si v tomto ohledu vede aktuálně hlavní město Praha, tisková mluvčí magistrátu Petra Hrubá přesné statistiky uvedla.

„K  5. červnu 2014 je provozováno v Městském kamerovém systému 864 bezpečnostních kamer (dále pouze jen „MKS").Výstavba MKS, jehož vlastníkem je hlavní město Praha, pokračuje v souladu s Koncepcí MKS, která byla schválena usnesením ZHMP číslo 22/13 ze dne 5. října 2000.

Do tohoto metropolitního systému jsou integrovány kamery na 14 úsecích měření rychlosti, dále 897 kamer Dopravního podniku hlavního města Prahy a 229 kamer Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Bezpečnostní kamery MKS  jsou instalovány v lokalitách podle požadavků jednotlivých pražských městských částí, Městské policie a Policie ČR, Krajského pražského ředitelství. V současné době je evidováno dalších téměř 150 požadavků na instalaci kamer MKS HMP. Pro urychlení výstavby kamer MKS se také jednotlivé městské části Prahy každoročně finančně podílí na výstavbě, rozšiřování a modernizaci MKS HMP, případně jsou kamery instalovány péčí konkrétní městské části," odpověděla.

Sledování kamer? Pro policisty rutina - takže..?

Pro policii, která musí tyto záznamy sledovat, je to nudná rutina, často při ní dochází ke snížení pozornosti. I proto začaly dostávat zelenou projekty automatického sledování. Ostatně doba krátce po 11. září 2001 tomu nahrávala maximálně, poněvadž lidé v rámci své bezpečnosti byli ochotni více než kdy jindy ukrojit něco ze svého soukromí. V každém případě tyto projekty (Darpa, Galileo, Indect a mnohé další, o kterých se nepíše) automatického sledování občanů a vyhodnocování vozidel posunuly hranici soukromí. V neprospěch občanů. A rozhodně to nekončí, jak ostatně ukazují zprávy, které prosakují na veřejnost a týkají se nyní telefonických hovorů, našeho chování na internetu.  

Když Snowden promluvil…

Podle informací, o kterých promluvil mimo jiné také už v roce 2011 Edward Snowden, bývalý systémový administrátor pracující pro americkou Národní bezpečnostní agenturu (NSA) a zaměstnanec CIA, NSA podstatně v posledních letech rozšířila program sběru dat uživatelů. Z údajů, které Snowden poskytl, se nyní důraz klade nejen na prohlížení emailů a odposlouchávání telefonátů, ale také na shromáždění milionů fotografií.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…