Vláda nás nemá co vychovávat. Jsme dospělí lidé, zlobí se aktivista za legalizaci konopí

05.05.2013 23:02

ROZHOVOR K legalizaci konopí se moc politiků nehlásí. Přitom by konec prohibice paralyzoval černý trh. To si myslí předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka, jehož ParlamentníListy.cz vyzpovídaly po víkendové demonstraci za legalizaci konopí. Řeči o tom, že kouření marihuany je předstupněm užívání tvrdších drog považuje za naprosté lži.

Vláda nás nemá co vychovávat. Jsme dospělí lidé, zlobí se aktivista za legalizaci konopí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda sdružení Legalizace.cz Robert Veverka

Jak jste na tom vy osobně s užíváním marihuany?

Nyní jsme měli na webu anketu, kolik člověk vykouří gramů měsíčně. Osobně se pohybuju tak kolem deseti gramů za měsíc. Asi se nyní zkompromituju, ale co se dá dělat.

Na demonstraci jste zmínil průzkum, podle nějž už většina Čechů podporuje legalizaci konopí. Můžete to rozvést?

Jde o dva průzkumy jedné agentury. První se týkal podpory léčebného konopí, tedy zda lidé mají zájem, aby bylo konopí dostupné v lékárnách. V něm bylo snad přes devadesát procent lidí pro. Z něj je zřejmé, že Češi chtějí konopí pro nemocné za dostupné ceny. Druhý se týkal rekreačního užívání, protože to je velmi diskutovaná věc, a v něm byla nadpoloviční většina lidí pro. Konopí přece nemůže být v jednom případě vynikající medicína a v druhém strašně nebezpečná droga.

Další rozhovory ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

Kolik máte ve vysoké politice sympatizantů legalizace konopí?

Nikdo se k tomu nechce veřejně přihlásit. Podporuje nás Pirátská strana, která to má přímo v programu. Strana zelených tak napůl. Matěj Stropnický je na naší straně a včerejší pochod za legalizaci ze svého postu místostarosty Prahy 3 podpořil. No a jiní politici víc hájí léčebné konopí a jsou proti tomu, aby si lidé pěstovali konopí sami. Proti je třeba doktor Pavel Kubů, jehož stanovisko je, že by konopí mělo být v lékárnách a hrazeno pojišťovnami.

Hovoříte v tomto ohledu o současném zákonném nedochůdčeti. Jak je to tedy dnes nastaveno?

Budu papouškovat názor Národní protidrogové centrály. Jakékoliv neoprávněné nakládání s omamným konopím, tedy s tím, co má více než 0,3 procenta THC, je podle současné legislativy nezákonné a vždy postižitelné. U konopí je pěstování pěti kytek bráno jako přestupek, nad pět kytek jako trestný čin. To samé se týká držení. Do patnácti gramů může být držitel pokutován a vše mu bude zabaveno, držení většího množství je vnímáno jako trestný čin. Jediné, co je legální, je samotné užívání. Nicméně, jak vtipně občas tvrdí policejní autority, není možné užívat bez držení, tedy dopouštění se přestupku.

Co si myslíte o tom, že několik účastníků včerejšího pochodu policisté řešili kvůli zmíněnému přestupku ohledně držení marihuany?

To je asi jasný, že si na demonstraci za legalizaci konopí, lidi sebou nebudou brát begónie.

Z Národní protidrogové centrály se také vždy ozýval názor, že marihuana je jen předstupněm k užívání tvrdých drog. Co vy na to?

Nejsou to žádní hlupáci a dost dobře vědí, že je to lež. Jde o informaci, která vyšla z toho, když se uživatelů tvrdých drog ptali, jestli užívali i nějaké jiné drogy. A výsledkem bylo, že většina z nich přiznala, že než začali s pervitinem, kouřili marihuanu. To ale přeci nedokazuje, že každý uživatel konopí spadne do pervitinu. Vždyť se stejně tak můžete zeptat uživatelů tvrdých drog, jestli někdy pili mlíko či pivo anebo jedli čokoládu. A budete mít závěr, že každý, kdo pije mlíko, skončí na heroinu.

V NPC také tvrdí, že se holandský model neosvědčil a dochází tam v souvislosti s marihuanou k návratu k restriktivnější politice. To taky lžou?

Zkoušela to tam populistická pravicová vláda, která padla. Snažili se zavést pasy, zamezit tomu, aby si tam turisté jezdili nakupovat drogy. Po pádu vlády od toho ustoupili. Nicméně limitující zákon zůstal a tuším, že omezuje cofee shopy v pohraničí s Belgií a Německem. Ale ve velkých městech se to samozřejmě nedodržuje. Prohibice ostatně padá všude na světě.

Do jaké míry je v Česku omezován byznys obchodů s vybavením na pěstování konopí, tedy grow shopů?

Některé jsou také kriminalizovány a policie se je snaží potírat. Zásadním případem bylo zavření grow shopu Hydrophonick před dvěma lety čirou náhodou tady na Praze 3. Ti kluci sedí ve vyšetřovací vazbě už téměř dva roky a čeká je soud. Státní zástupce pro ně navrhuje odnětí svobody ve výši deset až osmnáct let, protože byli spojeni se svými zákazníky a stala se z nich organizovaná skupina. To je naprostý nesmysl a zcestnost. Když dojde k legalizaci konopí, tak podle mě černý trh skončí na úbytě. Celý systém je v tomhle ohledu divný.  Mám pocit, že se k nám vláda chová jako rodiče, přitom v ní a v Poslanecké sněmovně jsou lidi mladší než my. A ti nám budou říkat, jak žít? Ti nás budou vychovávat? To snad ne. Vždyť jsme dospělí a rozumní lidé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…