Vyhodili je dveřmi, vrátili se oknem. Bývalí poslanci dělají asistenty

24.06.2010 11:09

Dveře Poslanecké sněmovny jim z vůle voličů měly zůstat uzavřeny, někteří neúspěšní kandidáti se však jimi stejně protáhnou. MF DNES upozornila na nové role bývalých poslanců.

Vyhodili je dveřmi, vrátili se oknem. Bývalí poslanci dělají asistenty

Atmosféra Poslanecké sněmovny by jim chyběla, a tak někteří neúspěšní kandidáti z květnových voleb ji budou nasávat ve funkcích asistentů, do nichž si je vyberou jejich spolustraníci. Do poslaneckých lavic se znovu chystali třeba Ludmila Navrátilová, Václav Snopek a Petr Bratský, voliči jim však kroužkováním vystavili stop.

A tak bývalí zákonodárci vzali zavděk alespoň asistentskými pozicemi. „Ještě budu straně alespoň užitečný," glosoval situaci pro MF DNES bývalý poslanec za KSČM osmapadesátiletý Václav Snopek, jehož si vybrala za asistenta pětadvacetiletá Květa Končická. Ta ve volbách přeskočila díky kroužkování právě Snopka o neuvěřitelných osm hlasů. „To už neřeším, je jedno, jestli prohrajete o hlas, nebo o sto. Teď prostě budu dělat asistenta," smiřuje se Snopek se svou novou rolí.

Bývalému poslanci Bratskému postačí za práci asistenta tisícovka

Opustit parlament nemusí ani bývalá poslankyně za ČSSD Ludmila Navrátilová. Tu si za asistentku vybral devětadvacetiletý Jan Chvojka, který byl na krajské kandidátce sociální demokracie až na posledním, 19. místě. „Předám kolegovi své zkušenosti," říká Navrátilová, která je však sama sbírala jen rok. Nahradila v ní totiž Radka Martínka, který se stal hejtmanem.

Každý poslanec může mezi své asistenty rozdělit 35 tisíc korun měsíčně. Někteří se ale spokojí s víceméně symbolickou odměnou, jen aby neztratili kontakt s prostředím zákonodárného sboru. Důkazem je i bývalý poslanec za ODS Petr Bratský. Ten bude nejméně do konce roku radit za pouhou tisícovku nováčkovi ve Sněmovně Tomáši Chalupovi.

Čtěte také:

Hitem se stalo kroužkování: Marek Benda ano, Petr Benda ne

Štěpánek (ODS): „Odkroužkování" je destrukce demokratického systému

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…