Z Klausovy knihy: Pád komunismu jsme nepochopili. Nepoučili jsme se

20.02.2013 10:18

MF DNES přináší ukázku z chystané knihy prezidenta Václava Klause „My, Evropa a svět“. Jedná se o kapitolu o pádu komunismu a prezident v ní konstatuje, že se v Evropě z této historické události nikdo nepoučil.

Z Klausovy knihy: Pád komunismu jsme nepochopili. Nepoučili jsme se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

Podle Klause komunismus nebyl poražen, ale padl. I když to mnozí neslyší rádi, systém byl v roce 1989 už tak zesláblý, že jeho vůdcové nebyli schopni postavit se na jakýkoliv odpor. „Rozpadl se vinou svých problémů. Role zbytku světa v tom byla druhotná,“ myslí si Klaus.

Jenže tento proces zůstal i na Západě zcela nepochopen, takže nedošlo k žádné velké reflexi a nastalo pouhé uspokojení ze zdánlivého „vítězství“. Nikdo si neuvědomoval, že řada nebezpečí komunismu či jemu podobných režimů přetrvává a je třeba jim věnovat pozornost. Komunismus začal být považován za podivnou historickou úchylku a zapomnělo se, že k němu vedly určité logické procesy, které se mohou objevit znovu.

Díky tomu se dnes skutečně začínají znovu objevovat. Obezřetnost opadla a v Evropě i v USA jsou zaváděna mnohá opatření, která byla ještě nedávno považována za něco, co se spolu s komunismem beznadějně zdiskreditovalo. To lze podle Klause považovat za velmi špatný výsledek pádu komunismu.

Jednou z mála, kdo tyto problémy chápal a bojoval proti všem antidemokratickým procesům, prý byla britská premiérka Margareth Thatcherová. Nikdo jí však nechtěl poslouchat. Místo toho převládalo litování východoevropských nových demokracií, aniž by se někdo snažil jejich historickou zkušenost pochopit.

„Vedlo to k řadě úsměvných historek typu údivu nad tím, jak je možné, že lidé jako já ještě nikdy v životě nebyli například v Anglii či lyžovat v Alpách,“ vzpomíná Klaus. Nikdo prý také nedoceňoval, že toho lidé z Východu vědí o Západu více než Západ o Východu. Dodnes se prý stává, že mu někteří evropští politici říkají, jak se do té naší krásné země konečně musejí podívat. Tuto úvahu Klaus uzavírá připomínkou někdejšího výroku Konráda Adenauera, že za řekou Labe začínají asijské stepi. Mnozí si to prý skutečně myslí, i když by to v éře politické korektnosti nikdy nepřiznali.

Hlavním důkazem, že si z konce komunismu lidé nic myšlenkově neodnesli, je prý průběh integračního procesu v Evropě. Řada západních lidí si prý myslí, že Klaus provokuje, když tuto instituci přirovnává ke komunistickému RVHP a vůbec si neuvědomuje, kolik styčných bodů obě nadnárodní organizace mají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…