Poklidné městečko dostává strach: Chystají se nás zahltit Romové

19.09.2012 13:23

Na jihu Moravy to vře. Ve Bzenci stále přetrvávají obavy z Romů. Lidé zde čelí nepodloženým zprávám, podle kterých se chystá velké stěhování romských obyvatel ze severu Moravy, právě na její jih- do Bzence. Obyvatelé sepisují petice a město doslova zahlcují letáky.

Poklidné městečko dostává strach: Chystají se nás zahltit Romové
Foto: Petr Kupka
Popisek: Interiér domu hrůzy v Holické ulici v Olomouci

Ještě před několika měsíci byl Bzenec poklidným městečkem na Hodonínsku. Žije zde čtyři tisíce obyvatel. Nyní zde panuje napnutá atmosféra. Všude se mluví jen o jediném. Do areálu bývalých kasáren prý nastěhují desítky nepřizpůsobivých romských občanů ze severní Moravy.

Lid se bouří

Lidé se bouří, sepisují petice a na úřadech je nestačí ani vyřizovat. Město bylo doslova zavaleno letáky, které upozorňovali na podezření z nevítaných nových sousedů. Doposud neměli místní s romskými obyvateli zkušenost. Ve Bzenci Romové ve větší komunitě nežijí a místní by byli rádi, kdyby to také tak zůstalo.

Za neklidem ve Bzenci stojí podnikatel majitel stavební firmy Zaremba Stav Group, pan Miroslav Zaremba. Ten tvrdí, že v areálu bývalých kasáren chce vystavět šestadvacet luxusních bytů. Místní mu však nevěří. Lokalita sousedí přímo s průmyslovou zónou, takže podle jejich mínění jsou takové byty jako luxusní nemovitosti prakticky neprodejné. Obyvatelé se tak bouří a jejich obavy z výstavby sociálního bydlení pro nepřizpůsobivé obyvatele jen rostou. Bzenečtí mají z Romů takový strach, že raději chtějí uspořádat sbírku a bývalý vojenský areál odkoupit. Domnívají se, že bydlení pro Romy přinese majiteli stavební firmy tučné sociální příspěvky, jim však jen potíže.  Jejich obavy pramení z navýšení kriminality a  poklesu cen nemovitostí, to vše podle nich může způsobit příval romských obyvatel ze Slovenska.

Politolog: Obavy jsou na místě

Podnikateli zatím úmysl vystavět ubytovnu pro nepřizpůsobivé romské obyvatele nikdo neprokázal. Podle politologa Martina Bastla jsou obavy místních oprávněné: “Chápu, že jsou místní obyvatelé takovou možností znepokojeni. Ostatně, pokud vím, část samospráv - např. v severních Čechách, se s tím problémem ubytoven potýká už delší dobu. Nemyslím si ale, že by s tím mohli cokoliv dělat, pokud jde o soukromý majetek a všechno proběhne legálně. To není politické rozhodnutí. Mohou si ten objekt odkoupit (pakliže ho Zaremba prodá), nebyli by první. Někdy to tak místní obyvatele řeší,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Bastl. Podle Bastla musí najít řešení místní samospráva: “Místní samospráva může zkusit najít řešení, třeba iniciovat nějaké místní hlasování o odkoupení objektu - pokud se skutečně toho, že tam vznikne ubytovna, obávají,“ doplnil pro Parlamentnílisty.cz Bastl.

Místní netrpělivě vyčkávají, co se bude dít dál. V jednom se ale shodují. Za sousedy Romy nechtějí.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …