Z poslanecké lavice zní vážné obavy: Premiér nejedná sám, někdo ho řídí

22.12.2012 10:01

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Poslední předvánoční týden byl na události v české politice velmi štědrý. I proto se opět sešli v názorové aréně dva muži opačného politického spektra, aby vyjádřili pro ParlamentníListy.cz své názory. Tématem bude odvolání Karolíny Peake z postu ministryně obrany po osmi dnech, zvýšení DPH i přilepšení k příjmům poslanců.

Z poslanecké lavice zní vážné obavy: Premiér nejedná sám, někdo ho řídí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár fotografií ze zasedání sněmovny

Osm dní ministryní obrany - proč podle Vás Karolína Peake tak rychle skončila? Vyvolá to novou vládní krizi?

„Překvapení to není, komentovat už snad také ani není co. Mnohé již bylo řečeno. Pokud však Karolína Peake prohlašuje, že dál bude vyjednávat s vládou, ale bez premiéra Petra Nečase, mám pocit, že to její sebevědomí je už možná někde za hranou. To, že by však byla vyvolána nějaká další vládní krize, nepředpokládám, tu vytvářejí jen a jen média. Osobně si myslím, že vláda se teď chopí příležitosti, aby vše ustála, ODS zřejmě nabídne občanům, aby si je získala, nějaké úlitby, podobně jako bylo v minulosti pastelkovné. To bude zajímavé i pro různé populisty, protože když se dává, je to vždy příjemné. Dle mého i sama Peake po svátcích vychladne a nebude již tak radikální – i ona je totiž ráda ve své funkci a zbavit se jí nechce,“ uvedl k prvnímu tématu pro ParlamentníListy.cz senátor za ODS Jaroslav Kubera.

Koskuba: Když se nekonal konec světa, hrozí zase konec vlády

„Vidíte, ani v předvánočním období nám nedá tato ambiciózní dámička a díky právě jí poslepovaná vládní koalice, pokoj. Už je to skutečně únavné. Když se včera nekonal konec světa, tak nám zase hrozí konec vlády. Oba nesmysly se opakují stále dokola. Upřímně řečeno, to první by mne hodně štvalo. To druhé nikoliv. Naopak,“ přiznal ve svém komentáři poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Jak dodal, proč doopravdy jako ministryně války paní Peake skončila, to neví. „Jen to, že mne to vůbec, ale vůbec nemrzí. Když jsem však slyšel procitnutí pana premiéra, musel jsem souhlasit s kolegou panem Gazdíkem. Což se stává velice vzácně. Panu premiérovi nerozumím. A zajímalo by mne, kdo mu otevřel oči. Kdo jej vlastně doopravdy řídí? Tohle není z jeho hlavy. To mi nikdo prostě nevymluví. Tak, jak na tiskovce náhle o paní vicepremiérce hovořil, byl až neskutečný obrat jeho myšlení. Ne o 180, ani 360. Ale nejméně o 1080 stupňů. To už připomíná korouhvičku. Mohl se přitom zeptat předtím, než dámu jmenoval. Kohokoliv. O jeho příčetnosti nebo nepříčetnosti mi však slušnost a lékařská etika brání hovořit. Soudnost bezpochyby ztratil již ve chvíli, kdy svou již první vládu postavil ne veverčácích. A pak na jejich odpadlících, a to odpadlících přímo toxických,“ pokračoval dál Koskuba.

Připustil pak, že za dva poslední dny se o tom již namluvilo až moc. Pravdu ale znají zřejmě jen hlavní aktéři tohoto nepovedeného tragikomického kusu -  paní Peake a pan premiér.

Po politické kariéře se má Peake asi kam odstěhovat

„Já mohu, stejně jako mnoho jiných, jedině spekulovat. Shrnul bych to asi takto - za vším hledej nejen ženu, ale hlavně prachy a kšefty. No a když jde o tajemstvím obestřený velký malér, tak i pana ministra Kalouska. Ale jak říkám, spekuluji. Sám jsem však na vlastní uši slyšel, jak paní exministryně slibovala, že nebude dělat žádné „velké“ personální změny. Zapomenout na to už za 12 hodin, to je u mladé zdravé ženy neobvyklé. Nezapomněla-li jen, pak lhala. A to je ještě daleko horší zjištění. Je mi jí líto. Asi se má kam po skončení své politické kariéry vystěhovat. Já bych se chodit po Kampě styděl,“ uvedl dál Koskuba.

Vládní krize? Ne, jen jedna vleklá a velká…

Pozastavil se i nad tím, zda tedy stojíme na prahu nové vládní krize? „Nová v žádném případě! Ta je tady totiž jenom jedna. Velká a vleklá od té doby, co vznikla tzv. trojkoalice. A ještě předtím tolik oslavované strany TOP 09 a VV. Co měly zatočit s korupcí a přinést novou politickou kulturu. Jak ostatně lidem do hlav hustila i některá média. Účelový spolek LIDEM za stranu nepovažuji. Promiňte. Zájmové spolky mají více členů. A hlavně i úroveň. Krize však není jen vládní, týká se, bohužel, celé země. To je na tom všem to vůbec nejsmutnější. Nejsem si však jistý, že tahle vláda tímto končí. Mnohým z ní i jejich sněmovním přisluhovačům je jasné, že pádem vlády pro ně politika coby koryto nadobro končí. Trafiky jim již vyfoukli tzv. rebelové. On se proto možná zase někdo najde, kdo jí nakonec podrží. Což sama zhrzená exministryně nestanovila datum rozvodu až na 10. ledna? Dost dlouhá doba na vyhovující nabídku, ne? V rámci boje proti korupci to asi bude hodně drahé, co? Ostatně a nebyl i pan Bárta zrovinka nezávislým spravedlivým soudem poněkud očištěn? Stejně jako pan Škárka, který vládě tak oddaně odhlasoval církevní restituce. Možná je to jenom náhoda. Ale já už na náhody nevěřím. Však uvidíme,“ konstatoval Koskuba pro ParlamentníListy.cz.

Poslancům nabydou každý měsíc peněženky

Jak se dívají oba muži – Jaroslav Kubera a Jiří Koskuba - na přilepšení poslancům k jejich platům?

Senátor Kubera začal velmi zostra. „Poslanci jsou dle mého posranci – s odpuštěním. Jsou totiž podělaní z mediálního tlaku a před veřejností pak vystupují neupřímně tak, že se snaží přesvědčovat o tom, že by tu svoji práci klidně dělali i zadarmo. To samozřejmě není pravda, proto o nich takto hovořím – že se bojí říct, že by vlastně měli mít víc,“ řekl Kubera.

A připomněl události, kdy po povodních Vladimír Špidla řekl, že bude nutné poslancům zmrazit platy. A od té doby jim ty platy reálně ještě poklesly o 26 procent. A proč? „Protože se bojí ti poslanci zabojovat. Dle mého by přitom měli brát přiměřené násobky platů ne ve státní sféře, ale podnikatelské. A pokud si někdo myslí, že by bylo dobré, abychom měli všichni stejně a ty peníze jim závidí, tak radím – zkuste to místo nich – dostanete totéž. Ten plat totiž není jmenovitě pro Pekárka či někoho jiného – ten je na jednoho poslance. Takže směle do toho, možnosti zkusit to jsou. No a pokud by pak takový člověk měl stále dojem, že by měli mít všichni stejně – tak ano, ať pak všichni berou v zemi třeba těch 12 a půl tisíce korun…Tím bude hlas lidu vyslyšen – jen nevím, kolika lidem, co berou normálně víc, by to asi vadilo…“pokračoval senátor.

Koskuba: Za dvacet korun se ve sněmovně opravdu nenajíte, nevěřte médiím

„To tedy vůbec není vánoční otázka. Ať řeknu cokoliv, stejně to nepomůže. Ani fakt, že skutečně nešlo o žádné navýšení. Přilepšení, to ano. Na úkor odvodů zdravotního a sociálního pojištění z tzv. náhrad. Ostatně tyhle peníze ti, co o nich pak po jejich výběru od daňových poplatníků dále rozhodují, stejně umí beznadějně rozfrcat. Na druhé straně nezapomínejme, že když jsme si v počátku této sněmovny poslanecké platy snížili a nechali si navíc vše fiškusem panem Kalouskem enormně zdanit, mnozí novináři se prohýbali smíchy, plácali do stehen a nadšeně referovali, co jsme to za pitomce. Ale obhajovat se prostě nemá cenu. Stejně jako někomu vysvětlovat, že za 20 Kč se ve sněmovně prostě nenajíte. Já si taky ještě před dvěma lety myslel, že ano. Věřil jsem totiž médiím,“ přiznal poslanec Koskuba. 

Dodal, že v rámci zlepšení pověsti by možná bylo vhodné změnit fungování parlamentu. Každý poslanec a senátor by musel dále vykonávat své civilní povolání. Zasedalo by se jenom jednou měsíčně od pátku do neděle v Kongresovém centru.

„Odměnou by byl toliko řízek s bramborovým salátem a malé pivo k obědu. Dvakrát káva s chlebíčkem a větrníkem. Večer kulturní vložka – třeba návštěva nějakého pivovarského šantánu či muzikálu. A pak zase autobusy domů a v pondělí do rachoty. Ale to už tady, myslím, bylo. Taky to nefungovalo. Jen se nenadávalo tolik na poslance, ale hlavně na ÚV. Jinak mezi námi, to přetrvávající civilní povolání zase není až taková hloupost. Mám totiž takový dojem, že někteří kolegové, co se ve sněmovně prakticky narodili, ani netuší, jak žijí lidé. Jiní to zase hodně rychle zapomenuli,“ konstatoval na toto téma pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Zvýšení DPH sněmovnou prošlo

Jaroslav Kubera, který od počátku i v těchto komentářích týdne pro ParlamentníListy.cz uváděl, že takový krok nepovažuje za rozumné řešení, řekl k tomuto tématu jen stručně: „Podle mě se ukáže už v průběhu roku to, že se nevybere tolik, kolik se očekává. Na druhou stranu však je třeba říci, že to vyšší DPH nebude zas taková katastrofa, jak se předpokládá,“ shrnul názor na tuto věc senátor.   

Koskuba: Čím víc se zvyšuje, tím méně máme

Jiří Koskuba, povoláním lékař, připomněl, že není ekonomickým expertem. „I když jich máme v zemi plno, jenže vidět to není. Budete se tedy možná divit, ale poslanec je taky člověk. A koho z nás baví platit daně? Jenže bez daní stát fungovat nemůže. Lidi by platili možná s větší chutí, kdyby neviděli, jak tristně vlády s jejich penězi nakládají. Nejprve jsme si nechali zhuntovat zbrojovky, zlikvidovat cukrovary, zprivatizovat a rozprodat světově uznávané firmy, energetiku, vodovody, kanalizace atd. Kupodivu, prašulky ze zisku pak místo ve státní pokladně mizí v zahraničí. Nebo kapsách tunelářů, různých lobbistů. A tak se stále a stále zvyšují daně. I když se před volbami lhalo, že „za nás“ v žádném případě! To ti oranžoví! A čím více se zvyšuje, tím méně máme. Experti to předvídali, vláda se diví. Co k tomu dodat? Pan Bárta měl s tou basou piva ve sněmovně, bohužel, pravdu. Musím uznat, že toto jeho vystoupení, na rozdíl o mnoha jiných, bylo vtipné a pravdivé. Budeme holt nakupovat za hranicemi. Paní kancléřku to štvát nebude. A zde to díky genialitě pana financministra skončí jako s pitnou vodou – čím dražší, tím méně spotřebováváme. Proto musí být zase dražší. Takže zase šetříme…Stejné je to s DPH. Nakonec bude 100, 200 procent - a stejně to bude málo,“ obává se Koskuba.

Prodejme naše národní bohatství – Kalouska..?

Připouští však, že to možná vidí černě. „Vždyť náš pan ministr financí je tak světově uznávaný, vyznamenávaný. Jasně, ti porotci tady nežijí. A to tedy přichází o hodně! Víte ale, co mne napadá? Co takhle místo ČSA nebo Budvaru prodat cizákům naše největší národní bohatství - samotného pana ministra financí. Když je tak skvělý, jistě jej prodáme za hodně. A ještě více pak možná dostaneme, až jej budou chtít vrátit. A oni budou, stoprocentně!“

  • Předcházející komentáře uplynulých týdnů čtěte ZDE

Zapomeňme na chvíli na politické události a užívejme ducha Vánoc

V závěru však poslanec Jiří Koskuba dodal, že dost bylo smutných témat.

„Přeji krásné Vánoce všem lidem dobré vůle, je jich naštěstí stále dost. Užívejme si duchovna, které nám tyto svátky nabízí. A zapomeňme alespoň na chvíli na to, o čem jsme právě dnes mluvili. Moc se nám všem uleví. Nebo si z čelných ústavních představitelů sestavte betlém. Koho kam postavíte, nechám na čtenářích ParlamentníchListů.cz samotných. Tipy bych ale měl. Obávám se však, že toho moc Ježíškovi nepřinesou. To spíš ještě něco vezmou,“ uzavřel s nadsázkou komentář týdne Jiří Koskuba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…