Začíná soud s Klausem. A exprezident má zastání z nečekané strany

12.03.2013 9:06

Hospodářské noviny rozhodně nelze považovat za příznivce Václava Klause, naopak k němu vždy byly mimořádně kritické. Nyní však již podruhé kritizují žalobu, kterou na prezidenta podali senátoři pro údajnou velezradu, a doporučují, aby ji ústavní soudci raději rychle smetli ze stolu.

Začíná soud s Klausem. A exprezident má zastání z nečekané strany
Foto: Repro Foto: ČT
Popisek: Václav Klaus při svém posledním prezidentském projevu v České televizi

Redaktor Petr Honzejk připouští, že prezident se rozhodně ne vždy choval v souladu s Ústavou. Otálel s podpisy nesympatických mezinárodních smluv, odmítal respektovat soudy, udělil odsouzeníhodnou amnestii ekonomickým zločincům.

„Jenže exprezidentova „provinění“ jsou ojedinělá, a rozhodně ne takové intenzity, aby zanechala v rozvalinách právní stát,“ poznamenává. Nic z toho, z čeho senátoři Klause viní, prý není „zradou“ a už vůbec ne tak nzásadní, aby ospravedlňovalo předponu „vele“.

Třeba amnestie prý jistě způsobila řadě poškozených problémy. „Jenže k demokracii prostě jistá míra nespravedlnosti patří,“ poznamenává. Demokratický stát totiž není královstvím nebeským, ale kolbištěm zájmů s proměnlivou mírou zastání. Obdobně by mohla být vláda zažalována za „nabourávání jistot“ v podobě snížení sociálních dávek.

Senátoři podle Honzejka v tomto případě nezafungovali jako pojistka demokracie, ale jako politici, bojující o vylepšení vlastního renomé. „Není to obrana práva, ale čirý konjukturalismus,“ píše komentátor. Teď prý nezbývá než doufat, že Pavel Rychetský a jeho sbor senátorům vzkážou, že by se měli krotit.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…