Lidovci utratí za kampaň 30 milionů

11.08.2009 13:31

I přestože se KDU-ČSL potýká s nedostatkem peněz, vloží do kampaně před podzimními volbami 30 milionů korun.

Lidovci utratí za kampaň 30 milionů

Lidovci zaplatí za předvolební kampaň před volbami do poslanecké sněmovny 30 milionů korun. Drtivou většinu, konkrétně 25 milionů, si strana půjčila od České spořitelny. KDU-ČSL tak činí pravidelně, půjčovala si i na předchozí volby. Novinářům to v úterý oznámil předseda strany Cyril Svoboda a dodal, že po volbách zveřejní partaj veškeré účty.

Svoboda sezároveň ohradil proti spekulacím, že si lidovci půjčují kvůli prázdné stranické pokladně. "Půjčené peníze budou včetně úroku hrazeny z prostředků, které KDU-ČSL získá ze státních příspěvků na úhradu volebních nákladů a příspěvku na mandát poslance," uvedl pro ČTK.

Zbytek nákladů na kampaň by měly pokrýt příspěvky od členů a sponzorů. Ke sponzorským darům však KDU-ČSL přistupují opatrně, nesou totiž riziko závazků k zájmům sponzora.
Úvěr na předvolební propagaci si vzala i ODS. Podle informací úterního vydání deníku Právo si občanští demokraté půjčili 150 milionů a dalších 80 platí ze svého. Sociální demokraté chtějí utratit přibližně 190 milionů, půjčku však neplánují.

Volby do parlamentu a obecních zastupitelstev v roce 2006 vyšly lidovce na 67 milionů. Od státu pak dostali něco přes 38 milionů, příspěvek na provoz činil 56 milionů korun. Sponzoři i dárci z řad příznivců strany tenkrát přispěli 11 miliony.

Diametrálně odlišný systém financování kampaně používá nová TOP 09 v čele s Miroslavem Kalouskem. Kampaň ji sice bude stát také přibližně 30 milionů, ovšem financování obstarají sponzoři, které strana pravidelně zveřejňuje na svém webu.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

18:12 D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

Skupina konzervativců s názvem Sdružení Akce D.O.S.T uspořádala letos již druhý ročník pochodu na Hr…