TOP 09 aktualizovala seznam dárců. Doposud získala přes 17 milionů

10.08.2009 11:58

Nová strana TOP 09 doposud získala na darech od příznivců 17,7 milionu korun. Finance půjdou na kampaň před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Informace o dárcích zveřejňuje partaj na svém webu.

TOP 09 aktualizovala seznam dárců. Doposud získala přes 17 milionů

Příznivci TOP 09 poslali k 5. srpnu na účet této strany již 17,7 milionu korun. Vyplývá to z aktualizovaného seznamu dárců, který strana umístila na své webové stránky. Peníze budou použity na předvolební kampaň před říjnovými předčasnými volbami.

Šéf strany Miroslav Kalousek uvedl, že příspěvky přicházejí na účet průběžně. Dodal také, že někteří sponzoři jsou kvůli zveřejnění svého jména vystavováni nepřiměřené pozornosti médií a příště by si prý finanční dar rozmysleli. "Tím, že se chováme transparentně, jsme v relativní nevýhodě oproti těm, kteří podle zákona zveřejňují dárce jen jednou do roka," uvedl Kalousek.

Reagoval také na dotaz ČTK, zda TOP 09 přijala milion korun od slovinského bankéře Štefana Loncara, který podle médií žaluje Českou republiku. "Někde si v zoufalství povzdechl, jak dlouho se táhnou insolveční řízení a že snad kvůli tomu podá žalobu na neúměrně dlouhé řízení. Byl to jen povzdech. A i kdyby tu žalobu podal, nebyla by to žaloba na exekutivu, ale na neúměrně dlouhé soudní řízení," vysvětlil.

Zatím největším sponzorem strany je podnikatel Dušan Novotný z Brna. Partaji Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga věnoval 11 milionů korun. Novinářům své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se snaží podpořit vznik pravicové vlády po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Odmítl také, že by stranu sponzoroval ze známosti s některým z politiků. Peníze získal prodejem několika firem.

TOP 09 již při svém vzniku avizovala, že se nehodlá kvůli předvolební kampani zadlužit. Investovat bude pouze peníze od příznivců a sponzorů. Strana se tak výrazně liší od svých soupeřů, jiné politické subjekty si na kampaň běžně půjčují a dluhy pak následně splácí ze státních příspěvků za hlasy a mandáty.

Podle dřívějšího prohlášení Miroslava kalouska bude TOP 09 na kampaň potřebovat „několik desítek milionů korun". Přibližně pět milionů poskytne hnutí Starostové a nezávislí, s nimiž navázala TOP 09 strategickou spolupráci.

TOP není jedinou stranou, která dostává štědré sponzorské dary. Kupříkladu známý hokejista Jaromír Jágr věnoval čtyři miliony korun občanským demokratům. Něco přes milion věnoval své straně předseda ústecké odnože ČSSD Petr Benda. Půl milionu pak přidal další hokejista Jiří Šlégr, který je na druhém místě kandidátky sociální demokracie v Ústeckém kraji. Lidovci dostali letos největší dar od člena Václava Horáka, ten přispěl 450 tisíci. Stranu zelených nejvýrazněji podpořila členka brněnského zastupitelstva Kateřina Dubská, straně dala necelých 300 tisíc korun.

Foto: Top09.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

18:12 D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

Skupina konzervativců s názvem Sdružení Akce D.O.S.T uspořádala letos již druhý ročník pochodu na Hr…