Věci veřejné, SNK ED a Alternativa budou spolupracovat

11.08.2009 18:38

Politické strany Věci veřejné, SNK ED a Alternativa se dohodly na předvolební spolupráci. Smlouvu podepíšou během středy.

Věci veřejné, SNK ED a Alternativa budou spolupracovat

Během středy by měla být podepsána smlouva o předvolební a volební spolupráci stran Věci veřejné, Alternativa a SNK ED. Pro ČTK to řekla předsedkyně Evropských demokratů Markéta Reedová. SNK ED podle ní nechce tříštit českou pravici a od spolupráce s jinými subjekty očekává zisk více jak pěti procent hlasů, což by znamenalo vstup do sněmovny.

"Nejedná se o koalici. Budeme pouze podporovat kandidátku Věcí veřejných," řekla pro ČTK Reedová. "Já sama kandidovat nebudu," doplnila.

SNK ED a Věci veřejné společnou přípravu do voleb plánují již od konce června. Předseda VV Radek John tehdy prohlásil, že programy obou stran jsou shodné. To v úterý potvrdila i Reedová.

Na tiskové konferenci, která se uskuteční ve středu, představí všechny partaje společnou kandidátku a zahájí předvolební kampaň.

Věci veřejné získaly ve volbách do europarlamentu 2,4 procenta hlasů. Koncem června se předsedou této strany stal publicista Radek John, který ve funkci vystřídal Jaroslava Škárku. VV chce získat voličské hlasy například prosazováním přímé volby prezidenta, hejtmanů a starostů.

SNK ED vznikla v roce 2006 spojením Sdružením nezávislých kandidátů a Evropských demokratů. Prosazuje větší míru přímé demokracie a rychlejší generační výměnu ve státní správě.

Alternativa pochází ze západních Čech. Během letošních eurovoleb spolupracovala s hnutím Starostové a nezávislí. Společně tyto strany získaly přes dvě procenta hlasů.

Podle politologa Petra Justa je spojování malých stran jejich jedinou šancí, jak ve volbách uspět a získat přes pět procent hlasů, které jsou nutné ke vstupu do Poslanecké sněmovny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

18:12 D.O.S.T. vyrazilo na Hrad, Klaus tentokrát nepřišel

Skupina konzervativců s názvem Sdružení Akce D.O.S.T uspořádala letos již druhý ročník pochodu na Hr…