"Jánošík" Gazdík vyjmenoval čestné politiky, co nekradou. Ze všech stran

24.12.2011 7:51

ROZHOVOR Vánoce stráví jako skaut a bude nosit betlémské světlo, pod stromeček si přeje nové cédéčko finské kapely Nightwish. Má slabost pro melodický heavy metal a říká se mu Jánošík Gazdík. Šéf TOP 09 a poslanec Petr Gazdík proslul svými radikálními názory v souvislosti s prosazením zákona o rozpočtovém určení daní. Zasazuje se o to, aby malé obce nedoplácely na velká města. Bohatým chce vzít a chudým dát. Sám jde příkladem. Za svou práci místostarosty obce Suchá Loz na Slovácku, kterou stále vykonává, odmítl brát plat.

"Jánošík" Gazdík vyjmenoval čestné politiky, co nekradou. Ze všech stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda strany Starostové a nezávislí Petr Gazdík

Uplynulý rok 2011 hodnotí jako velmi rozporuplný. „Po pracovní stránce se nám podařilo prosadit zásadní reformy. Méně úspěšný byl rok co se týká vztahů v koalici. Věci veřejné se posunuly z pozice dobře fungující strany do role špatně vnímané sekty,“ kritizuje Petr Gazdík pro ParlamentníListy.cz. Jaký byl uplynulý rok i na to jak stráví Vánoce se ptala poslance Gazdíka redakce ParlamentníchListů.cz.

Nedávno jsem si přečetla, že dřív Vás prý měli lidé za solidního představitele obce a teď je z Vás nenažraný poslanec, co Vy na to?

Není to myslím mé osobní hodnocení jako člověka. Já jsem se nezměnil. Lidé od nás mě berou pořád stejně, stejně chodíme do hospody a bavíme se o stejných věcech. Poslanec obecně ale není populární zaměstnání. Jsou v žebříčku uznávaných povolání hned za uklízečkami. Mimochodem proti uklízečkám nic nemám.

Stále fungujete jako místostarosta obce Suchá Loz, máte čas i na tuto práci?

Dodávám, že jsem neuvolněný a neplacený místostarosta obce Suchá Loz, aby to bylo jasné. Čas mi zbývá, dělám tuto práci rád ve volném čase a zdarma. V průměru jsem doma asi tři a půl dne v týdnu. Myslím si, že jsme s panem starostou dobrý tým. Z občanů mám dojem, že jsou spokojení. Tady jsou na rozdíl od parlamentu vidět výsledky hned. Lidé v obci nám rychle řeknou, jestli děláme svou práci dobře nebo ne.

Proč si nenecháváte platit za práci místostarosty, na tento plat přeci máte nárok?

Svůj poslanecký plat považuji za dostatečný. Nemám potřebu zbytečně z obce tahat peníze. Chci, aby lidé věděli, že to dělám proto, že mi záleží na nich a na obci a ne kvůli penězům.

Jak oslavíte Vánoce a jak vypadá Váš Štědrý večer?

Oslavím ho jako skaut. Budu roznášet betlémské světlo. Svátky slavím jako vždy s rodinou, společně také půjdeme na půlnoční mši. Navštívím přátele, blízké lidi a půjdeme po koledě.

Co byste chtěl najít pod stromečkem? Teď mám na mysli nějaký hmotný dárek?

Letos jsem neměl čas si ho koupit, chtěl bych nové cédéčko skupiny Nightwish.

To je to nejmenší, třeba Vám redakce nějaké pošle. Jak zahájíte příští rok a které aktivity chcete dotáhnout do konce?

Rád bych dokončil to, proč jsem do sněmovny šel a to je zákon o rozpočtovém určení daní. Chci se ale také víc věnovat svým dětem, které mě potřebují. Byl bych rád, kdyby se také posunuly vztahy mezi lidmi k lepšímu.

Jenže příští rok má přijít další vlna krize, to se s dobrou náladou moc neslučuje...

Pořád se máme lépe než dalších devadesát procent lidí na zemi. Byl bych rád, kdyby lidé mysleli i pozitivně.

Dobře, před začátkem rozhovoru jste zmínil, že ne všichni poslanci jedou v korupci a kradou. Ať jsme tedy pozitivní, můžete některé z těch poctivých a čestných lidí mezi poslanci jmenovat konkrétně?

Z TOP 09 mohu jmenovat většinu svých kolegů, za které bych dal ruku do ohně. Z ODS je to určitě předseda poslaneckého klubu Stanjura, to je velmi slušný člověk. Ve Věcech veřejných bych jistě vyzdvihl pana poslance Viktora Paggia nebo Karolínu Peake, v ČSSD třeba poslanec Stanislav Křeček nebo Jan Hamáček. I mezi komunisty bych našel, třeba pan poslanec Pavel Kováčik je dobrý člověk i když s ním politicky nesouhlasím.

Jak hodnotíte uplynulý rok po stránce fungování koalice, myslíte si že vydrží do voleb?

Nic moc, důvěra v koalici nevzrostla. Ani na začátku to nebyla zamilovanost, spíš sňatek z rozumu. Dnes jde spíš o stav před rozvodem. Koalice má ale zodpovědnost a předrozvodový stav může klidně vydržet až do konce volebního období.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …