Komunistka Konečná o strachu z Babiše a katastrofě, kterou cítí mezi lidmi

18.12.2013 12:51

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zkritizovala koaliční smlouvu. Podle ní je sice fajn, pokud budoucí vláda bude pracovat ve prospěch běžných a také chudých lidí, ale aby se jí to povedlo, tak musí mít i plán na to, kde vezme peníze. „V koaliční smlouvě mi proto chybí řešení příjmové stránky rozpočtu,“ řekla Konečná. Navíc varovala před možnými plány Andreje Babiše.

 Komunistka Konečná o strachu z Babiše a katastrofě, kterou cítí mezi lidmi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Anketa

Chystáte se více nakupovat?

2%
hlasovalo: 10502 lidí

Jak se Vám - a potažmo i KSČM - líbí koaliční smlouva budoucí vlády?

Za ty roky už to beru jako takový základní dokument, protože jsem nezažila vládu – a zažila jsem jich opravdu od roku 2002 do roku 2006 hodně, třeba když se sociálnědemokratičtí premiéři střídali prakticky každý rok – kde by byla koaliční smlouva zcela konkrétní. Musím říci, že většina těch vládních prohlášení byla spíše deklaratorních a podobné je to i tady, a to i přesto, že je tam spousta věcí, které za posledních osm let v koaličních smlouvách chyběly. Mně třeba tady chybí prohlášení, z čeho chce koalice své plány financovat. To znamená nejenom uvést výdajovou stránku rozpočtu, ale k tomu musíte mít i ten příjem. A tam si myslím, že je to z velké části ošizené a je to obalené slovy „radši se o tom nebudeme bavit, protože jsme se na tom nedohodli“. Já osobně bych třeba daleko tvrději trvala na tom, aby v koaliční smlouvě bylo pamatováno na problém církevních restitucí. To je totiž téma, které tam určitě patří, téma, které by budoucí vláda měla řešit. Jsou tam deklaratorní hesla všech politických stran, jako je konkurenceschopnost a hospodářský růst, ale chápu, že by zejména lidovcům vadilo téma církevních restitucí, neboť to je pro ně kontroverzní téma, a přitom zde chybí.

(V úterý jednala v Senátu komise složená ze zástupců ANO a ČSSD s představiteli církví a náboženských společností o případných změnách v církevních restitucích. Účastníci se dohodli na tom, že se budou pravidelně scházet nad předem domluvenými tématy a jednání se povede na základě podkladů expertů. Řešit budou tři okruhy - finanční náhrady, problematiku nemovitostí na Pražském hradě a transparentnost v provedení restitucí - pozn. red.)

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Českomoravská konfederace odborových svazů už dala najevo, že koaliční smlouva se jí líbí, že odpovídá - sice obecně - politice odborů. Myslíte si ale Vy osobně, že bude budoucí vláda dostatečně hájit zájmy běžných lidí?

Protože pan Zavadil jako bývalý šéf odborů bude součástí té vládní koalice, tak pevně věřím tomu, že se postará o to, aby tomu tak bylo. Ale i odbory přitom zároveň řekly, že neví, kde na to vše vláda vezme... Jestli ale vláda bude nebo nebude hájit něčí zájmy, tak to bude záležet hodně na konkrétních osobnostech, tedy na těch lidech, které koaliční strany dosadí na ministerstva. Můžete mít stokrát zlaté programové prohlášení, může tam být hodně vět, s nimiž se dá souhlasit, ale ve chvíli, kdy tam bude sedět člověk, který nemá vůbec žádnou zkušenost s tím oborem, případně je zalogován některou z firem, ve které pracoval, tak to bude samozřejmě problematické. Teď udělala vládní koalice krok A, tedy vládní prohlášení, ale já bych si počkala na to, až kdo ho bude naplňovat, což je ten krok B. A ten je stejně důležitý.

Co Vám dále v programovém prohlášení chybí?

Podle mne tady chybí jakákoliv zmínka o kvalitě života a i téma vzrůstající chudoby je zde zmíněno jen okrajově. Toto téma dokonce tady není jakkoliv rozvedeno. Pro ty lidi, kterým bychom měli kvalitu života zvyšovat v rámci boje proti chudobě, a to i v rámci toho, aby se jejich život vedl například v čistějším životním prostředí nebo aby měli dostupnější a lepší zdravotní péči, tak pro ty jsem v prohlášení východiska nenašla.

V souvislosti s tím musím připomenout, že šéf Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura nedávno zaslal médiím prohlášení o boji proti chudobě. Budoucí koalice by měla podle něj pomoci lidem v největší nouzi, do které je dostaly minulé vlády. „V první řadě to jsou důchodci s nejnižšími příjmy, kteří dnes často žijí pod hranicí bídy,“ uvedl Okamura, který také mluví o chudých dětech sedících ve školních jídelnách u prázdného stolu. Souhlasíte s jeho slovy?

Někteří kolegové si asi vůbec neuvědomují, že už skončila doba předvolebních hesel a proklamací. Boj proti chudobě přitom není o heslech a proklamacích, která se budou zasílat novinářům, ale je to o konkrétní práci. Pana Okamuru budeme moci v tomto brát vážně až v momentě, kdy navrhne zcela konkrétní návrhy zákonů, které by mohly lidem pomoci. K tomu by ale navíc měl uvést i konkrétní rozpočtová opatření, aby bylo jasné, kde vzít peníze na to, aby se například dávalo víc financí do této oblasti. Zatím je to jen taková hra s médii.

Jenže to není jenom Tomio Okamura. I Andrej Babiš je takovou kontroverzní postavou, která hovoří prakticky o tomtéž. Jak hodnotíte vládu, v níž bude působit právě Andrej Babiš?

Já se opravdu bojím onoho spojení podnikatelského prostředí a politiky v takto přímém přenosu. Viděli jsme již, jak to vypadalo v Itálii a v jiných zemích, kde politici získali i mediální moc a měli k tomu finanční zázemí. Nechci nikoho omezovat v tom, jakou funkci by měl vykonávat. Je ale nevyvratitelným faktem, že pan Babiš má nějaké finanční zájmy – vždyť je to druhý nejbohatší muž v ČR! Pokud jeho aktivity budou velmi úzce spjaty s Ministerstvem financí, pak nesmíme zapomenout na to, že pod něj bude spadat i finančně analytický útvar. To ale možná bude zároveň znamenat, že bude mít dohled nad všemi svými konkurenty nejenom v oblastech, v nichž podniká, ale i případně v těch, co se zjeví na scéně. Proto to bude velmi nebezpečné, protože tak zároveň dáme do rukou jednomu člověku moc. Nechci pana Babiše podceňovat, ale každopádně si myslím, že tam k nějakým zásahům bude docházet. Ovšem nejvíc mi vadí to, když lidovcům nakonec připadne Ministerstvo zemědělství. To je věc, která je pro mne pochopitelná z pozice církevních restitucí, ale nepochopitelná z pozice ostatních dvou koaličních stran.

Co se týče propojení Andreje Babiše na byznys, tak zvláště exministr financí Miroslav Kalousek na tento fakt neustále poukazuje. Naposledy o tom Kalousek hovořil v Poslanecké sněmovně v pondělí, když se ve druhém čtení projednával státní rozpočet. Jak na vás působí to, když se právě Kalousek strefuje do Babiše?

Miroslav Kalousek má po tom, co tady předvedl v minulých sedmi letech, mluvit co nejméně, protože jeho propojení s různými podnikatelskými skupinami bylo relativně známé. A to, jakým způsobem se šily zákony a pro koho, tak to je také fakt, kvůli němuž pan Kalousek nemá právo moc kritizovat. A to zvláště po tom, kam tuto republiku dovedl. Já zatím čekám, co se bude dít, ale lhala bych, kdybych řekla, že se toho nebojím. Ve chvíli, kdy tady máme druhého nejbohatšího muže této republiky, který má ve svých rukou de facto většinu chemického a potravinářského průmyslu, tak se bojím toho, že přístupem k informacím Ministerstva financí to bude zneužitelné vůči jeho konkurentům. To by ale pak spíše zavánělo oligarchií nežli demokracií.

Ještě se na chvíli vrátím k Tomio Okamurovi. Může mít KSČM něco společného s Okamurovými názory třeba až do té míry, že to může vést k propojení nad společnou tvorbou některých zákonů?

KSČM se vždy propojí se všemi, kteří budou navrhovat zákony a změny v zákonech, které jsou v souladu s jejím volebním programem. Jestliže pan Okamura svou kampaň vystavěl na přímé demokracii, tak je to zrovna téma, o němž i KSČM dlouhodobě nejenom mluvila, ale i navrhovala zcela konkrétní návrhy zákonů. Týká se to nejenom obecného referenda, ale i dalších norem, které by měly vést k daleko vyšší míře přímé demokracie v ČR. Proto v panu Okamurovi vidíme spojence – tedy alespoň pro tyto evidentně sociální témata. My jsme ale byli možná ve sněmovně jediní, kdo se nikdy nedíval na to, která ze stran jaký zákon podala, ale jaký návrh konkrétního zákona byl vůbec podán. Z této pozice jsme to hodnotili vždy, takže bychom se určitě vůči Okamurovým návrhům nechovali jinak.

Jak vlastně hodnotíte hospodářský a ekonomický propad Česka v posledních letech? Statistiky totiž neuvádějí zrovna příznivá čísla...

Burcující je, že statistiky dnes ukazují, že na hranici chudoby v téhle zemi je už něco málo pod milion lidí. Už jen to, že jsme slušně nevalorizovali důchody například v posledních pěti letech, také znamená, že náklady důchodců stoupají, neboť stoupají i jejich náklady na energie, na bydlení a na jídlo, tím jak se zvedalo DPH kvůli bývalé vládní koalici. Zároveň ani nestoupají příjmy domácností. To všechno pak vede navíc i k tomu, že se lidé také čím dál více zadlužují. A pokud se nezadlužují, i tak jejich životní úroveň obrovským způsobem klesá. My to tady na Ostravsku - odkud pocházím - vnímáme ještě víc, protože příliv nových investorů se od roku 2008 takřka zastavil a každé další pracovní místo se buduje velmi, velmi složitě. Přesto musím říci, že se hlavně Moravskoslezský kraj opravdu snaží. Jenže místo toho, aby měl stát roli onoho vojevůdce, tedy toho, kdo bude navrhovat opatření vedoucí ke vzniku nových pracovních míst, tak je to právě kraj, kdo tuto činnost supluje. Já vnímám situaci právě v Moravskoslezském kraji velmi dramaticky už proto, že nevíme, jak to bude dál kolem Dolu Paskov. Nevíme, jestli bude opravdu zavřen, kdy bude zavřen a kolik lidí to postihne. Navíc nevnímám úplně pozitivně změnu ve vedení OKD v Ostravě, kde byl nahrazen pan Ján Fabián (dosavadní generální ředitel a předseda představenstva těžební společnosti OKD) nějakým americkým manažerem. Já si docela dokáži představit, jak se takový člověk bude chovat k lidem u nás v kraji... Toho se opravdu bojím. Pan Fabián byl totiž člověk, který minimálně pocházel z tohoto prostředí, rozuměl mu a dovedl se alespoň trošku empaticky vcítit do situace zdejších lidí. Teď ale už nevidím žádnou naději, že by někdo řešil, jak se lidem v tomto regionu bude dál žít. Prostě to bude jenom hra čísel a hra, která bude znamenat pouze škrty, případně posuny ve finančních kalkulacích. O lidi tady asi vůbec nepůjde. To mne tak k přílišnému optimismu pro počátek příštího roku vůbec nevede.

Jenže nejenom tady, i jinde se lidem nevede příliš dobře. Vidím to i denně ve své kanceláři, neboť za mnou chodí lidé, kteří už jsou mnohdy v takové situaci, že přemýšlí nad tím, kde vzít peníze na vánoční dárky pro děti. Mnozí z nich dokonce už ani nemají na to, aby dětem koupili ovoce. Nemají prostě na základní věci, které mají být přirozenou součástí jejich života. Je tak evidentní, že společnost sice spěje někam, ale oni jdou dolů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…