Nadační fond Homolka podpořil ozdravný pobyt dětských alergiků

22.07.2014 15:00

Děti z Klubu AA Homolka, sdružujícího rodiny malých alergiků a astmatiků, si letos v srpnu užijí ozdravný pobyt u moře také díky Nadačnímu fondu Homolka. Jeho správní rada již v červnu odsouhlasila pro tuto akci příspěvek ve výši 150 000 korun.

 Nadační fond Homolka podpořil ozdravný pobyt dětských alergiků
Foto: archiv
Popisek: děti u moře

Klub AA Homolka působí při Centru alergologie a klinické imunologie od roku 1998 a ozdravné pobyty u moře pořádá pravidelně. Letošní pobyt se uskuteční ve dnech 17. – 31. 8. v řecké vesničce Messangala, na Olympské Rivieře. „Na toto místo vyjíždíme letos po jedenácté. Bydlíme v malém rodinném hotelu přímo na pláži,“ říká Jaroslava Šimoníčková, vedoucí sestra pobytu. Ta bude spolu s vedoucím lékařem doc. MUDr. Vítem Petrů, CSc. a dalšími dospělými pečovat o celkem 56 dětí ve věku od šesti do patnácti let.

Nadační fond Homolka každoročně přispívá na rozvoj a zkvalitnění péče o dětské pacienty v Nemocnici Na Homolce. V uplynulých dvanácti měsících získalo finanční prostředky zdejší Dětské oddělení, Dětská léčebna Mánes, Klub rodičů dětí s poruchou metabolismu tuků při Metabolické poradně a Oddělení dětské alergologie a klinické imunologie. „Za loňský rok a za šest měsíců letošního roku jsme dětem poskytli 723 639 korun. Loni jsme dětským alergikům dali 150 000 Kč a letos také. Celkem tedy 300 000 korun,“ upřesňuje Dr. Lenka Tomešová, předsedkyně správní rady Nadačního fondu Homolka.

„S léčebnými přímořskými pobyty máme mnohaleté zkušenosti a jsme přesvědčeni o jejich výborném efektu na zlepšení zdraví a kvality života alergických dětí,“ říká docent Petrů. „Potvrzují to výsledky sledování, která probíhala na našem pracovišti před několika lety.“ V prvním sledování lékaři hodnotili zdravotní stav souboru dětských astmatiků, kteří se zúčastnili léčebného přímořského pobytu. Porovnávali je s kontrolním souborem dětí se stejným onemocněním, které pobyt u moře ve sledovaném období neabsolvovaly. Tehdy se ukázalo, že u skupiny dětí léčených u moře se výrazně snížila aktivita onemocnění a zmírnila tíže nemoci. Děti lépe snášely fyzickou zátěž, poklesla spotřeba léků a snížily se školní absence. „S odstupem několika let jsme účinek této léčby hodnotili i u skupiny dětí s atopickým ekzémem. Díky přímořskému pobytu u nich významně ustoupil rozsah postižení kůže ekzémem,“ dodává docent Petrů.

Přímořská léčba je důležitou součástí komplexní léčby alergických onemocnění. Pobyt u moře mnoha dětem s alergickým onemocněním a astmatem prospívá, děti se během něj zbavují příznaků onemocnění a zcela bez problémů se zúčastňují nejrůznějších aktivit. Součástí terapie jsou také sportování, zvyšování fyzické kondice, otužování, individuální i skupinové rehabilitační cvičení a další aktivity. Velký význam sehrává psychické přeladění organismu - ozdravné pobyty mají tedy i psychoterapeutický účinek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…