"Oběšení" politici? Způsob, jak bojovat, myslí si anarchisté

14.10.2010 14:44

Svérázný způsob boje proti stávající politické situaci zvolili pardubičtí anarchisté. Mimo jiné třeba oběsili papírové zástupce politiků.

"Oběšení" politici? Způsob, jak bojovat, myslí si anarchisté

Kromě diskuzí o politické situaci a volbách se někteří zástupci veřejnosti angažují i jinak. Třeba pardubičtí anarchisté. Ti během středeční noci vyjádřili svůj názor na současnou politiku tak, že oběsili kartonové siluety s obličeji nejznámějších politiků. Informaci přinesl server Lidovky.cz

Anarchisté pověsili papírové zástupce politiků na městské lampy a stromy, polepili město nejrůznějšími protivolebními samolepkami a vyvěsili také transparent s heslem "Vykopejte politiky".

Kreativní postoj

"Chtěli jsme kreativně vyjádřit náš postoj k volbám, politikům a jejich marketingovým kampaním. Úpravou předvolebních billboardů jsme chtěli poukázat na paradox, kdy nám politici na jedné straně vnucují potřebu drastických škrtů v sociální oblasti a utahování si opasků a na straně druhé vyhazují miliony za předražené a bezobsažné předvolební kampaně," vysvětlila serveru motivy anarchistů členka místní skupiny Československé anarchistické federace Viktorie Svobodová.

Ta také objasnila pointu"oběšených" siluet: "Nejčastěji skloňovanými slovy jsou v letošních volebních kampaních "odpovědnost" a "dluh". A protože dluh je esenciální složkou kapitalismu, ať už nese přívlastek liberální, konzervativní, nebo sociálně demokratický, myslíme si, že politici by se mohli podle svých hesel alespoň pro jednou opravdu řídit a zachovat se odpovědně - inspirací jím může být třeba naše symbolické oběšení se. Nikdo by je nepostrádal, nepotřebujeme politické profesionály, na které se máme spoléhat. Potřebujeme vlastní svobodné organizační struktury a vlastní politickou aktivitu," popsala jedna z aktérek "věšecí" akce.

Anarchisté se při ní nezaměřili ale jen na  politické subjekty, zaútočili totiž na celý zastupitelský systém.

Neptun a Slunce

"Pokud jste stejně jako my přesvědčeni, že kořeny našich problémů nepředstavuje jedna nebo druhá politická strana, pokud jste si také všimli, že životy politiků jsou od těch našich vzdáleny jako Neptun od Slunce, přidejte se k našemu aktivnímu bojkotu každých voleb," doplnila Svobodová.

Zda však bude mít protestní akce anarchistů důsledky v podobě ovlivnění účasti u voleb nebo jejich výsledků, není jasné.

Více čtěte:

Prahou prošli anarchisti, kritizovali volby

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…