Šéf Pirátů Bartoš: Žijeme téměř v totalitě. Musíme "hacknout" systém, abychom zabránili zhroucení

17.12.2013 15:20

ROZHOVOR Podle Ivana Bartoše, šéfa Pirátské strany, lze sledovat celou řadu indicií, že stávající systém trvalého růstu je již vyčerpán. Již není odkud brát, svět je již globalizovaný. Pokud na to nebudeme připraveni, máme se čeho obávat. S ParlamentnímiListy.cz si však povídal těsně před Vánocemi nejen na toto téma...

Šéf Pirátů Bartoš: Žijeme téměř v totalitě. Musíme "hacknout" systém, abychom zabránili zhroucení
Foto: pirati.cz
Popisek: Ivan Bartoš, NEPOUZIVAT

Anketa

Mají se úředníkům zvýšit platy?

hlasovalo: 4458 lidí

Pane Bartoši, na webových stránkách Pirátů.cz u svého profilu uvádíte, že Pirátskou stranu chápete jako jedinou skutečně demokratickou politickou platformu, která se pokouší reflektovat realitu třetího tisíciletí. Dá se to pochopit tak, že ostatní strany nepokládáte za demokratické či za takové, které by držely krok s tisíciletím, v kterém se nacházíme?

Některé strany lze považovat za demokratické, kupříkladu Svobodní a Strana zelených jistě mají vnitřní uspořádání takové, že splňují podmínku demokratičnosti.

Zmínka o držení kroku s novým tisíciletím se týká hlavně tzv. „starých stran“, které zůstávají ve svých dogmatech pravolevého vidění světa, dále ve stereotypech centrálního řízení informací. Patří mezi to centrální propaganda, kontrola sdílení, pocit, že stát musí své občany kontrolovat a že jen on ví nejlíp, co je pro občana dobré.

Vše, co ParlamentníListy.cz kdy napsaly o Pirátské straně, najdete ZDE . (Pod minulým názvem ZDE)

Když tedy ještě na moment zůstanu u Vašeho profilu, také se tam lze dočíst, že: „Technologie, které máme nyní k dispozici, nám mohou úžasně pomáhat a ve finále všem lidem ulehčit život. Nesmí se ovšem stát nástrojem digitální totality." Jaká rizika by měli lidé vnímat pod pojmem digitální totalita? Nemáte někdy pocit, že v ní tak trochu již víceméně jsme?
Digitální totalita je stav, kdy stát prostřednictvím informačních technologií ví o všech všechno a těm občanům, kteří se státní kontrole znelíbí, nějakým způsobem znepříjemňuje život. Může to být i opačný extrém odstřižení od internetu, může to být ale i jemnější forma kontroly.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Pocit, že tento stav plíživě nastává, je oprávněný. Ostatně právě tento pocit byl základním impulsem ke vzniku Pirátského hnutí v celém světě.

Jak moc se liší tento pohled pro Čechy a jak moc je jiný ve světovém měřítku? V čem třeba v Česku ty prvky či náznaky rizika digitální totality můžeme vidět a jak jsou silné ve vyspělých zemích světa?
Situace je v každé zemi jiná a nelze říci, že by v některé zemi bylo všechno lepší než v jiné. Smutným pionýrem jsou americké zákony DMCA. Ale na druhou stranu některé aspekty svobody slova a pravidla ‚fair use‘ v autorském zákoně jsou v USA liberálnější než v Evropě.

Srovnáme-li Českou republiku se západním světem, není zde situace celkově horší. Myslím, že v náš prospěch hrají poměrně ne tak dávné zkušenosti s totalitou komunistického režimu. Lidé si u nás svobody ještě více váží, nepovažují ji za takovou samozřejmost. Bohužel národ ztrácí paměť a novodobí totalizátoři používají rafinované metody, vyvolávají strach a nabízejí populistická řešení, aby lidem svobodu postupně oklešťovali.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Domníváte se, že současná politická reprezentace má zájem lidi od negativ, které s sebou třetí tisíciletí s rozmachem technologií nese, chránit?
Problém je v tom, že skutečným "vládcem", který tahá za nitky, není současná politická reprezentace, ale nadnárodní společnosti. Pokud si toto politici dostatečně silně neuvědomí a nebudou mít zachování svobody jako svou programovou prioritu, obávám se, že se toho moc nezlepší.

Uvědomujeme si, že svět propojený internetem přináší nové problémy a může na to doplatit i nic netušící občan. Řešení ovšem není v nějaké cenzuře, zákazu vlastnit jakákoliv data nebo v plošném odposlouchávání komunikace. Skutečným řešením je jednak osvěta, jednak takové právní úpravy, aby občan, který podlehne nějakému podvodu, byl více chráněn a aby veškerou odpovědnost za takovéto újmy nesl ten, kdo je způsobuje. Nikoliv tedy ten, kdo poskytuje technologii.

Když se nyní přesuneme k podzimním volbám – nelze se nezeptat: Bylo pro Vás zklamáním, když jste viděl výsledky voleb, v kterých jste pár týdnů před otevřením volebních místností měli poměrně slušné šance? Proč si myslíte, že to tak dopadlo?
Výsledky voleb pro nás zklamáním nejsou. Jediné, co by mohlo působit trochu nespokojenosti, bylo to, že při sčítání hlasů byly nejdříve sečteny okrsky, kde Piráti dostali přes 3 procenta. Potom to klesalo, což pochopitelně vyvolávalo protáhlé obličeje. Ale výsledek je dobrým příslibem do budoucna, (od posledních voleb byl nárůst hlasů dvěstěprocentní) zvlášť s ohledem na volby do europarlamentu, které jsou pro nás velmi důležité. Europarlament nesmí být odkladištěm vysloužilých politiků, ale nositelem demokracie na celoevropské úrovni. Zklamáním je možná to, že strany, které nastoupily s jednoduchou rétorikou těsně před volbami a ty, které zainvestovaly do kampaně astronomické částky, uspěly, ačkoliv o jejich činnosti a záměrech lze pochybovat.

Dobře, když to tedy vezmeme jinak. Přinesly Vám výsledky voleb nějaká překvapení? Pokud ano, jaká?
Překvapením byl totální propad současné vládní a prezidentské strany. Překvapivý byl i úspěch strany s devíti členy, jediným programovým bodem a naprosto nedemokratickými stanovami, které jsou navíc s tím programovým bodem v absolutním rozporu.

Domníváte se, že se skutečně může blížit jistá doba společenského zlomu - o které se hovoří na mnoha úrovních? Přemýšlel jste o tom, v jaké formě může být? Máme se obávat nebo se můžeme těšit?
Ano, je celá řada indicií, že stávající systém trvalého růstu je již vyčerpán. Již není odkud brát, svět je již globalizovaný. Pokud na to nebudeme připraveni, máme se čeho obávat. Piráti tomu říkají, že systém musíme "hacknout", abychom předešli jeho zhroucení. Možná je to trochu nadsázka, nikdo z nás nemá kříšťálovou kouli. Ale aspoň se na věci díváme z různých úhlů pohledu, které jsou často jiné než ty úhly oficiální. Tím už asi chápete, proč si říkáme Piráti?

Snad ano a věřím, že to pochopila i celá řada občanů nejen v Česku. Možná i proto, že před volbami zaznělo ze strany Pirátů to, že se může stát, že budou zveřejňovány některé zásadní dokumenty, které by odhalovaly korupci (takové české WikiLeaks). Je to špatně interpretovaná skutečnost, nebo se to může stát?
Stát se to samozřejmě může, protože velké množství lidí může mít v určitém okamžiku k informacím a dokumentům o korupčním jednání přístup. Pro řadu z nich je korupční jednání nepřijatelné a mohou data jednoduše zkopírovat a zveřejnit.

Signály o korupčním jednání jsou publikovány velmi často, například v tomto týdnu zveřejněný výsledek kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu na ministerstvu obrany, které zadává tři čtvrtiny ICT zakázek bez soutěže, jednoznačně vypovídá o tristní situaci. Víme, že podobná situace je i v dalších resortech. A některému úředníkovi nebo i ajťákovi může snadno a rychle dojít trpělivost...

Závěrem zkusme přece jen připomenout, že máme těsně před Vánocemi. Co byste popřál Česku pod stromeček? A prozradíte, jak slavíte Vy osobně tyhle svátky?
Svátky slavím většinou v rodinném kruhu, takže nejdříve s přítelkyní, se sestrou a její rodinou a nakonec se svými rodiči v horách v Janově. Pirátské besídky však také chybět nebudou.

Pod stromeček bych chtěl asi všem popřát zdraví, štěstí a lásku, toleranci a svobodu. Ačkoliv je celý náš rozhovor řekněme politický, kolem politiky či ekonomiky se svět netočí. Točí se okolo nás lidí, našich každodenních životů a našich životních trajektorií, po kterých se pohybujeme. Hledání společné cesty v momentech, kdy se tyto trajektorie protnou, je důležitější než cokoliv jiného. Nemusíme mezi sebou soutěžit, musíme si však umět vzájemně pomáhat, a to nejen o Vánocích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …