Šéf seniorů ke křiku na Zemana: Kalousek se pomátl. Národ má co dělat, aby přežil

13.09.2013 15:39

Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes tvrdí, že se Miroslav Kalousek asi pomátl, když na hlavu prezidenta Zemana metá jeden negativní výrok za druhým. „Doufám, že nebude zvolen,“ říká na jeho adresu, a to proto, že penzistům sebral valorizace důchodů. „Senioři chtějí jen důstojně žít a politici jsou dobře placeni za to, aby jim to zajistili,“ poznamenal v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Pernes.

 Šéf seniorů ke křiku na Zemana: Kalousek se pomátl. Národ má co dělat, aby přežil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest proti Drábkovým sockartám

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptali jsme se mezi 11.-15. zářím, hlasování skončilo

10%
35%
4%
3%
3%
1%
hlasovalo: 59876 lidí

Koho Rada seniorů bude podporovat v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny?

My ve volbách nikoho podporovat nemůžeme, o tom si lidi musí rozhodnout sami. Ovšem koncem září vstoupíme do volební kampaně prostřednictvím oslav Mezinárodního dne seniorů, anebo i prostřednictvím krajských kulatých stolů, jak jsme to vždy dělali a budeme vyzývat seniory, aby šli k volbám. Je totiž zle, protože minulá vládní koalice způsobila seniorské populaci v České republice různá utrpení: kupříkladu podstatným způsobem změnila legislativu, již třetím rokem klesá reálná kupní síla starobních penzí, byly zrušeny slevy na dani pracujícím důchodcům, není zajištěno sociální bydlení pro seniory, je i nedokonalý mechanismus valorizace penzí.

Noví důchodci mají o 400 korun nižší penzi, než by měli mít podle minulého výpočtu, takže je zkrátka těch věcí, co dolehlo, nebo co minulá vládní koalice způsobila seniorské populaci, mnoho. Proto z tohoto titulu budeme vyzývat všechny, aby šli k volbám a aby tentokrát nevolili strany bývalé vládní koalice – to bude naše heslo. Jinak koho si zvolí jiného, to je samozřejmě jejich odpovědnost.

Chybí Vám něco v kampani politických stran?

Je to vše v začátku, prozatím jsem zaregistroval jen to, že hnutí ANO říká, že chtějí zvýšit výběr daní, aby bylo na penze. Jinak jsem o seniorech zatím nikde neviděl nic, kromě Babiše pak ostatní na billboardech o seniorech dosud mlčí. My jsme našim partnerským politickým stranám, s nimiž máme dohody o spolupráci – což jsou socialisté, komunisté a lidovci – rozeslali náš program, který byl přijatý 17. května a žádali jsme je, aby to zapracovali do svých volebních programů. A já doufám, že tam z toho něco je... Nemůžete ale někomu říci: volte ČSSD, nebo KSČM a tak dále. To nemůžeme dělat.

Co říkáte na různé „bonmoty“ místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, kterému třeba Miloš Zeman prý silně připomíná Klementa Gottwalda v únoru 1948, a proto je hrozbou demokracie. „Ten gosudar tady zavede putinovský režim," poznamenal v červenci Kalousek navíc na konto Zemana.

Já se domnívám, že pan Kalousek asi nezná situaci, protože jenom poslední čísla Českého statistického úřadu ohledně lidí ohrožených přímou a reálnou chudobou vzrostl. Asi žije někde jinde. Český národ má problémy, aby vůbec přežil, takže je jaksi mimo, aby se páni poslanci dohadovali s panem prezidentem o tom, kdo má větší kompetence a pravomoci. On se pan Kalousek asi pomátl. Náš národ ale na takové řeči podle mne ani neslyší, neboť má jiné starosti. Senioři chtějí jen důstojně a kvalitně žít a politici jsou velmi dobře placeni za to, aby jim to zajistili.

Co podle Vás důchodci očekávají od voleb?

Důchodci budou mít od nové vlády velké naděje. Říkáme v podstatě to, že vše, co bylo ukradeno, musí být vráceno, a co bylo zanedbáno, musí být dohnáno.

Je podle Vás ohrožena demokracie v této zemi?

V žádném případě! Máme svobodné volby a ty jsou rozhodující. Co se týká pravomocí mezi Parlamentem, Hradem a vládou, tak to je samozřejmě věc jiná. Ale když máme přímo zvoleného prezidenta, který dostal dva milióny a 700 tisíc hlasů, tak která politická strana dostane takovýto počet hlasů? Zeman má de facto obrovský mandát od lidí. A že mu to páni politici nedali de jure, nebo nepřizpůsobili výkon mandátu de facto s kompetencemi de jure, tak to je spíše ostuda politiků. Měl dostat naopak větší kompetence, ne menší.

ODS představila kampaň zacílenou na mladé nazvanou „První práce, první byt“. V ní chce, aby firmy, které nabídnou mladým lidem práci, byly zvýhodněny nižšími sociálními odvody, dále chce odpustit placení daně z příjmu mladým, kteří do tří měsíců po skončení školy začnou podnikat, a aby měli tito lidé lepší přístup k vlastnímu bydlení, tak ODS plánuje, že jim při koupi bytu odpustí daň z převodu nemovitosti. Co tomu říkáte?

Tyto návrhy se nám samozřejmě nelíbí, neboť to sníží příjmy v průběžném penzijním systému pro současné penze a do budoucna to ohrozí i ty mladé lidi, protože nebudou mít odvody na sociální pojištění. Čili nebudou pojištěni a v budoucnu budou mít o to nižší penzi. Je to jak s černou prací... Takže to od ODS k nim není seriózní. Proto na to říkám, že je to nedokonalý a špatný návrh. K těm bytům se ale nechci vyjadřovat.

Proč?

To nejsou penze. Ale přece jenom něco poznamenám: asi by se mladým lidem pomoci mělo, protože nemají jistotu zaměstnání a nemají ani jistotu bydlení a když si vezmou hypotéku na byt, a pak nemají práci, tak jim ty byty ještě seberou. Navíc přídavky na děti jsou až od 2,4násobku životního minima a když máte větší počet narozených dětí, tak dostáváte jen přídavky na jedno... Takže bych to shrnul asi takto: český stát se chová k mladým lidem velmi špatně a nedivím se jim, že je porodnost na takové nízké úrovni.

Co Rada seniorů nejčastěji teď řeší?

Teď kupříkladu zaujímáme stanovisko k mizerné, podhodnocené a nedokonalé valorizaci penzí. Nevím jak to nazvat, ale 46 korun valorizace u průměrné penze na příští rok je naprostý výsměch seniorům. A protože ceny rostou, tak s tím klesá i kupní síla penzistů... Je to devastující a neodpovědné, ať se pan Kalousek stydí. Doufám, že nebude zvolen. Řešíme v našich poradnách ale kdeco, třeba i stoupající exekuce u důchodců. Máme sedm bezplatných právních poraden a pokud mám poslední číslo, tak už na 62 tisíc penzí je uvalena exekuce. Teď třeba řešíme případ, kdy za jednu cestu načerno exekutoři chtějí paní zabavit dům. Kde to jsme? To je úplná mafie...

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …