"Škoda, že nežije Havel": Napadený Jelínek vysvětluje, kdo a proč křičí kvůli ústavu

12.04.2013 13:36

Hysterické, emotivní a osobně zabarvené výlevy. Tak člen rady Ústavu pro studium totalitních režimů Lukáš Jelínek komentuje silné vystoupení Moniky Pajerové po odvolání šéfa ÚSTR Daniela Hermana. Podle Jelínka by se do sporu neměly tahat politické názory jednotlivých aktérů.

"Škoda, že nežije Havel": Napadený Jelínek vysvětluje, kdo a proč křičí kvůli ústavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studentská vůdkyně Monika Pajerová

Anketa

Kdo má pravdu ve sporu o ÚSTR?

hlasovalo: 10023 lidí

Po odvolání Daniela Hermana z vedení Ústavu pro studium totalitních režimů na brífinku vystoupila Monika Pajerová a dosti emotivní formou situaci komentovala. Padla slova o amatérech, diletantech či stranických kádrech.

„Málem jsem dostala mrtvici…škoda, že nežije Havel“

Aktuální spor podle Pajerové není jen o samotné situaci v ÚSTR, prý jde o to, v jaké situaci se budeme nacházet po příštích parlamentních volbách. „ČSSD s komunisty usiluje o sjednocení levice a budou se na všech úřadech, ve školách, nemocnicích a jinde chovat tak, jako se chovají v ÚSTR. Lidé jako mladý Michal Uhl, Lukáš Jelínek nebo Petruška Šustrová vydírají, vyhrožují, terorizují a urážejí ředitele této instituce. Přitom to jsou amatéři, diletanti a straničtí kádři,“ reagovala tvrdě.

Jedinou kvalifikací nové ředitelky ústavu Pavly Foglové prý je, že řídila České centrum ve Varšavě. „To jsou dvě místnosti, tři lidi a pan řidič. A tato osoba byla bez výběrového řízení jmenována, že povede tuto instituci, která je srovnatelná s jakýmkoliv ministerstvem. A oni přitom kritizují pana Hermana, že není dostatečně erudovaný. No to je úplně absurdní divadlo, škoda, že nežije Václav Havel,“ litovala Pajerová.

„Pokud se veřejnost neprobere, tak za rok to máme všude a budeme pak poslouchat dvě teorie těchto diletantů. Že tu prý před rokem 1989 nebyl totalitní režim. Tohle když jsem poslouchala, myslel jsem, že z toho dostanu mrtvici. A za druhé, že je potřeba sjednotit levici, tedy aby ČSSD a KSČM mohli konečně vládnout,“ komentovala silně emotivně Monika Pajerová.

Jde o hysterické výlevy

Člen rady ÚSTR a politolog Lukáš Jelínek však nad slovy Pajerové jen kroutí hlavou. „Nechci s ní polemizovat, protože já stojím o vedení kompetentní debaty nad tím, co ústav dělá nebo nedělá a co je v něm dobře či špatně. Reagovat na hysterické výlevy velmi emotivně přednášené a velmi osobně podbarvené člověkem, který je osobně zainteresovaný jednak vztahem k některým aktérům toho sporu a jednak svojí neúspěšnou kandidaturou do rady, tak to jsou přesně ty důvody, proč nemám nejmenší potřebu sám za sebe reagovat na její slova,“ uvedl pro server ParlamentníchListů.cz Jelínek.

„Když jsem se s ní ještě před několika týdny bavil, tak neznala rozdíl mezi archivem bezpečnostních složek a národním archivem. Nedělala rozdíl mezi převodem archiválií a mezi digitalizací archiválií. Měl jsem pocit, že v životě se agendou ústavu nezabývala. A to ani výzkumnou, ani digitalizační, a že nemá ani nastudovanou legislativu. O to snadněji se pak pochopitelně pronášejí takové okázalé politické projevy. Obsah a hlavě styl, s jakým vystoupila, mluví sám za sebe a žádný další komentář nevyžadují,“ míní Jelínek.

Mají tam být vědci a ne celebrity

Ostatní účastníky dialogu prý nehodlá častovat podobnými slovy jako Pajerová, každý by se prý měl přesvědčit sám. „Klidně si můžete přezkoušet současné radní a naopak paní Pajerovou ze znalostí agendy a zjistíte, kdo je a není informovaný. Pokud mluvila o amatérech v souvislosti, že by v radě měli být zastoupeni lidé s hlubší kvalifikací, pak této debatě se nevyhýbám,“ sděluje.

„Zvolení radní, kteří mají společenskovědní nebo archivářskou kvalifikaci pro tu práci vhodní jsou. Více mě zaráží, že ve vědecké radě ústavu najdeme různé osobnosti a celebrity, ale o to méně je tam historiků. A už vůbec nemluvím o třetím orgánu, což je kolegium ředitele, které si pan Herman sestavil jen ze svých přátel. Tam by se muselo hrabat špendlíčkem, abychom tam našli někoho kvalifikovaného,“ je přesvědčen Lukáš Jelínek.

Ten nechápe, proč se navíc do politického sporu o možném vládnutí levice tahá ÚSTR. „Jakkoli mohou být politické názory či představy členů rady libovolné, tak neexistuje možnost ovlivňovat činnost jednotlivých zaměstnanců, tedy jejich výzkum, bádání a tak dále. Její vyjádření mi v tom přijde naprosto absurdní. Zapadá to do antikomunistické kampaně, která se pravidelně spouští v předvolebním období. Je to rovina sporu, do které by se členové rady neměli zapojovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz člen rady ÚSTR Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…