Exekuce dávek v Chomutově budou pokračovat

24.08.2009 18:10

Chomutovská radnice se rozhodla obnovit exekuce majetku dlužníků města, zabavovat bude i část sociálních dávek. Zákroky nebudou tentokrát provádět exekutoři, ale úředníci za asistence městské policie.

Exekuce dávek v Chomutově budou pokračovat

Město Chomutov se rozhodlo opět přikročit k exekucím sociálních dávek. Tentokrát však nepožádalo o pomoc exekutory, práce se zhostí sami úředníci z ekonomického odboru za asistence strážníků.

Tento postup zdůvodnila primátorka za ODS Ivana Řápková tím, že stát prý již dříve v boji proti neplatičům selhal, když se na jejich stranu postavil i ústecký krajský soud.

"Na exekutory je vyvíjen takový tlak, že odstupují od spolupráce. Nezbývá nám, než si dělat exekuce sami. Posílili jsme odbor ekonomiky fyzicky zdatnými zaměstnanci, kteří jsou schopni takovou práci v terénu provádět. Zabavovat se bude i ve dnech výplaty sociálních dávek. Město přitom využije všech dostupných prostředků, aby své peníze vymohlo," uvedla pro ČTK primátorka.

Exekutoři městského úřadu si budou najímat i vlastního zámečníka. "Za asistence strážníků budeme chodit do bytů, budeme dlužníky sledovat, čekat na ně před hernami, zastavovat je na ulicích, chodit za nimi do hospody. Budeme prostě všude," představuje si boj s neplatiči Řápková. Město uposlechne nařízení soudu a exekuce se přesunou mimo budovu magistrátu.

Exekuce přímo na magistrátu proběhla jen jednou, konkrétně 17. února. Někteří neplatiči se proti tomuto postupu odvolali, ústecký krajský soud jim vyhověl a nařídil vrácení zabavených peněz. Podle odůvodnění je totiž dávka v hmotné nouzi nepostižitelná. Chomutov se verdiktu podřídil, ale nesouhlasí s ním a chce se soudně bránit.

Vedení města trvá na tom, že jednou vyplacená dávka se stává penězi, které jako věc movitá podléhají exekuci. "Jinak by musely být peníze ze sociálních dávek nějak označeny, aby bylo zřejmé, odkud pocházejí a města mohla své pohledávky vymáhat z peněz, které z dávek nepocházejí. Soud rozhodl pouze, že zvolený způsob nebyl správný, ale exekuce jako takové nezastavil," řekla primátorka již dříve pro ČTK.

Chomutovské řešení problémů s neplatiči kritizovali i ombudsman Otakar Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb. Na stranu města se naopak postavili primátoři statutárních měst.

Chomutov registruje pohledávky v hodnotě přes 240 milionů korun rozdělených mezi 4000 dlužníků. V první fázi exekucí se úředníci zaměřili na nezaplacené poplatky a pokuty, což činí přibližně 40 milionů.

Nekompromisní postup vůči dlužníkům je součástí projektu Záchranný kruh na ochranu slušných lidí před neplatiči, nepřizpůsobivými lidmi, narkomany a prostitutkami. Kromě zabavení majetku hrozí neplatičům i vystěhování do mobilních buněk na okraji města.

Foto: mediafax.cz

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…