Klaus: Do budoucna bude nutno omezit pravomoci Ústavního soudu

10.09.2009 19:21

Prezident Václav Klaus v tiskovém prohlášení odmítl čtvrteční rozsudek Ústavního soudu s tím, že instituce výrazně prohloubila politickou situaci v zemi. Postoje lídrů politických stran k verdiktu soudu se rozcházejí.

Klaus: Do budoucna bude nutno omezit pravomoci Ústavního soudu

Lídr lidovců Cyril Svoboda nepodpoří ani jeden ze tří pozměňovacích návrhů, které poslanci včera načetli do senátního návrhu zákona, umožňujícího rozpuštění Poslanecké sněmovny na základě vůle tří pětin zákonodárců. Uvedl to bezprostředně v reakci na čtvrteční výrok ústavních soudců, který zrušil předčasné volby počátkem října. V podobném duchu hovořil i šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Svoboda nevyloučil zablokování zítřejšího jednání z důvodu odlišného postoje jednotlivých poslaneckých klubů k načteným pozměňovacím návrhům.

"Já budu určitě proti všem třem návrhům. Nelíbí se mi zejména formulace >prezident musí< a už vůbec ne prodloužení funkčního období až do dne voleb. To může Ústavmí soud opět napadnout," míní Svoboda.

Obává se také očekávaného úterního hlasování o rozpuštění sněmovny, které se bude konat pod záminkou projednávání možnosti přeletu cizích vojenských letadel přes území ČR. V této souvislosti vyjádřil obavu, že poslancům může jít o "hmotné statky."

Jeho slova vzápětí nepřímo potvrdil i úřadující předseda zelených Ondřej Liška. "Je na místě zvážit, zda cesta, kterou se chce sněmovna vydat v příštích hodinách a dnech je v souladu s interpretací ústavy soudci. Zelení podpoří pouze řešení v souladu s dnešním stanoviskem. Zelení požadují obecnost, univerzální platnost a neovlivněnost momentálními potřebami politiků. Definitivní postoj před samotným hlasováním sdělí zelení zítra ráno po schůzce šéfů partají u předsedy sněmovny Miloslava Vlčka," uvedl Liška.

Svoboda a Liška ocenili suverenitu Ústavního soudu

Předsedové obou stran také vyjádřili uspokojení nad tím, že ústavní soudci nepodlehli politickému tlaku, který byl na ně vyvíjen.

"Ten nález byl očekávatelný, my jsme v dubnu vyzvali ODS, ČSSD, zelené, aby postupovali podle stávajícího znění ústavy, nebo aby byl proveden takový zásah do ústavy, který by znamenal změnu pravidel v obecném slova smyslu," uvedl Svoboda. Jediný možný byl podle něho senátní návrh změny ústavy, který se formoval osm let. "Je to promyšlené, a není to motivované stávající situací," dodal předseda lidovců.

"Ten nález musíme uvítat všichni. Ukázalo se, že rozhodnutí pozastavit konání voleb bylo v pořádku, pochybnosti ústavních soudců byly oprávněné," řekl předseda zelených. Podle něj je na místě i omluva těch, kdo na ÚS útočili.

Filip: Práva poslance Melčáka zvítězila nad právy občanů ČR 

Zcela opačného názoru je komunistický lídr Vojtěch Filip. Čtvrteční verdikt ÚS je podle něj vítězstvím práv poslance Melčáka nad právy občanů ČR. Je však nutné jej respektovat a hledat řešení ve formě trvalé změny ústavy, která nebude předmětem spekulací, majících nedozírný ekonomický dopad ve společnosti.  Předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik pak zopakoval trojici pozměňovacích návrhů předložených KSČM a dodal, že případný nesouhlas s jejich návrhy by mohl způsobit i těžkosti při samotném rozpuštění sněmovny, ke kterému by mohlo dojít v úterý.

Paroubek: Rozhodnutí soudu je v rozporu s principem ústavy, ale beru ho

Verdikt Ústavního soudu je podle předsedy sociálních demokratů v rozporu s principem ústavy. Rozhodnutí soudu ale očekával a vzal ho na vědomí.

"Jsem však přesvědčen, že je rozhodnutí Ústavního soudu v rozporu s principem ústavy, že veškerá moc náleží lidu," uvedl ve čtvrtek Paroubek.

"Vyzývám všechny politické partnery, aby nyní věnovali veškeré úsilí k naplnění dohody o cestě k předčasným volbám 6. a 7. listopadu," uvedl lídr ČSSD. 

Klaus: Ústavní soud prohloubil současnou krizi

Prezident Václav Klaus reagoval na rozhodnutí soudu tiskovým prohlášením, ve kterém obvinil Ústavní soud z toho, že svým rozhodnutím prohloubil politickou krizi v zemi. "Aby se podobným situacím do budoucna předešlo, blíží se podle něj chvíle, kdy bude nutné přijmout novou definici pravomocí Ústavního soudu," stojí v tiskovém prohlášení prezidenta.

Foto: mediafax.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …