Jakl: Klaus zatím podpis Lisabonu neslíbí

13.10.2009 14:27

Prezident Václav Klaus zatím vládě nebude garantovat, že podepíše lisabonskou smlouvu. Nedostal totiž dosud záruky, že jeho požadavek ohledně smlouvy bude splněn. Rádiu Česko to v úterý řekl prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Jakl: Klaus zatím podpis Lisabonu neslíbí

"Klaus dostal pouze ujištění dobré vůle, že se tímto směrem bude vyjednávat," uvedl Jakl.

Vláda v pondělí oznámila, že bude s partnery v Evropské unii jednat o Klausově požadavku na dodatečné garance pro ČR vzhledem k lisabonské smlouvě. Zároveň ale chce, aby Klaus jednoznačně slíbil, že pokud bude jeho podmínka splněna a Ústavní soud smlouvu posvětí, dokument bezodkladně podepíše. Český premiér Jan Fischer se dnes v Bruselu setká s předsedou Evropské komise Josém Barrosem.

Podle Jakla prezident dostal několik námětů, jakými cestami by bylo možné jít a jak dosáhnout záruk. "Zatím ale žádná nemá podobu skutečné, reálné právní záruky. Pan prezident se rozhodně nespokojí s nějakou vágní deklarací," uvedl v Rádiu Česko tajemník.

Prezident Klaus koncem minulého týdne oznámil, že pro ČR žádá trvalou výjimku z Listiny základních práv EU, obdobně jako ji má Polsko či Británie. Obává se totiž případných majetkových nároků sudetských Němců.

Jeho krok překvapil české i evropské politiky. Klausův podpis je totiž poslední, který chybí k tomu, aby smlouva reformující EU začala platit ve všech 27 zemích EU.

Foto: ct24.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

12:24 Sestřelené letadlo nad Ukrajinou: Převrat ve vyšetřování? Možná se dočkáme velkého výbuchu. Doslova

Ruský koncern Almaz–Antej v úterý 2. června seznámil ruskou i světovou veřejnost s výsledky svého v…