Český Krumlov může být kvůli točně vyškrtnut ze seznamu Unesco

22.10.2009 14:31

Pořádnou ostudu může mít ČR kvůli otáčivému hledišti v Českém Krumlově. Stát se před lety zavázal Výboru kulturního dědictví Unesco odstranit stavbu ze zahrady zámku v Českém Krumlově, točna však doposud stojí. Česko tak může přijít na seznamech Unesco o jedno místo.

Český Krumlov může být kvůli točně vyškrtnut ze seznamu Unesco

Unesco by mohlo začít v příštím roce teoreticky jednat o vyškrtnutí Českého Krumlova ze seznamu Unesco. Představitelé Výboru kulturního dědictví na letošním červnovém zasedání ve španělské Seville jednoznačně ČR dali najevo, že točna musí do 31. 12. 2009 z barokní zahrady zámku zmizet a do 30. 4. 2010 musí být místo uvedeno do původního stavu. O jednání o dalším osudu přírodního divadla se Unesco nebrání.

Zatímco čeští zástupci ministerstva kultury tvrdí, že točna může zůstat na svém místě do roku 2015 a že na tom se před lety dohodly obě strany poté, co tehdejší ministryně kultury Helena Třeštíková odeslala do centra Unesca dopis, realita je jiná. Unesco požaduje vyřešení 12 let starého problému s informací, že životnost ojedinělého zařízení, na které do Krumlova jezdí přes 50 000 diváků ročně, byla již prodloužena a to právě do konce tohoto roku.

Zároveň Výbor kulturního dědictví požaduje od státu, aby předložil podrobný projekt týkajícího se nového umístění přírodního divadla, jeho přesné polohy a případné schválení. Nic z toho ale ministerstvo, jako reprezentant státu před Unescem nemá a nic z toho dosud nepředložilo.

"Otáčivé hlediště zůstane na svém místě do roku 2016 a do té doby najedeme řešení, kde postavit nové. Není důvod k obavám," tvrdil 16. září letošního roku na setkání se zástupci Českého Krumlova, Českých Budějovic jako vlastníka točny, Jihočeského divadla, Jihočeského kraje a poslanci ministr kultury Václav Riedelbauch.

Ukazuje se, že ale důvod k obavám je. "To je to, o čem já hovořím jakou dobu. Prostě obrázek špatně fungujícího ministerstva kultury, které tvrdí něco, co nemá podložené. Unesco nikdy nikde neuvedlo, že souhlasí s prodloužením točny o dalších pět šest let. A zástupci ministerstva, kteří na jednání v Seville byli, nic nevyjednali. Proto jsem vyzval pana ministra, aby se on osobně vypravil do Paříže, kde sídlí zástupci Unesca a jednal o budoucnosti točny," řekl poslanec a exministr kultury Vítězslav Jandák.

Upozorňuje na fakt, že otáčivé hlediště, které s přestávkou a s pozměněnou podobou stojí v barokní zahradě v Krumlově už 51 let, tam možná zůstane dál. Ovšem, to už by také Krumlov nemusel být součástí Unesca, což by pro ČR znamenalo obrovskou ostudu. „Pokud začne Unesco vést správní řízení o vyškrtnutí Krumlova ze seznamů, ostuda to bezesporu bude. A o tom, že to Výbor může udělat, není pochyb. Zcela jasně to Unesco dokázalo v nedávném případě Drážďan," poznamenal Jandák.

Starosta Krumlova Luboš Jedlička doufá, že se situace podaří vyřešit. Sám se ale podivuje na interpretací toho, co tvrdí české ministerstvo a nad tím, co tvrdí zástupci Unesco. "V tom je zásadní rozpor a bylo by dobré, aby se to vysvětlilo," říká starosta.

Zděšený je i ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták a primátor Českých Budějovic Juraj Thoma. Oba chtějí od ministerstva vysvětlení a chtějí vyvolat další jednání, neboť podle nich je v otázkách okolo hlediště stále více zmatků.

Nová točna by stála půl miliardy

Unesco navíc ve svém oficiálním dokumentu doslova upozorňuje důrazně mimo jiné také na skutečnost, že Český stát má v úmyslu pokračovat ve využívání majetku jako venkovního divadla. Tuto poznámku berou někteří politici ale i památkáři jako negativní ohlas a obavu představitelů Výboru pro světové kulturní dědictví před tím, že stát má v úmyslu stavět nové zařízení, zřejmě na obdobném místě.

V září přitom ministr kultury média informoval, že než skončí svou činnost současná točna, tedy do roku 2016, měla by o 50 metrů dál vyrůst točna nová.

Náklady by si ale vyžádaly možná i půl miliardy korun a ty podle řady lidí z oblasti politiky a kultury v současné době nemá žádný sponzor a je pochyb, že by je poskytla ve větší míře Evropská unie.

"Pochybuji navíc i o tom, že by unie poskytla stamiliony korun na projekt, který je sporný a kvůli kterému by hrozilo vyškrtnutí města, které je součástí unie. Stále říkám, že tyhle zmatky jsou zbytečné, protože kdyby pan ministr jednal s Unescem osobně a neposílal tam různé posly, kteří snaží jednat jen ve svůj prospěch, všechno by bylo jinak," dodal kriticky poslanec Jandák.

Foto: ckrumlov.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…