Balbínovci mají zelenou, soud je nezakázal

03.11.2009 17:47

Balbínova poetická strana může nadále působit v české politice. Nejvyšší správní soud (NSS) totiž zastavil řízení, v němž na návrh vlády rozhodoval o pozastavení činnosti této strany.

Balbínovci mají zelenou, soud je nezakázal

Vláda návrh podala kvůli nedostatkům ve finančních výročních zprávách za léta 2006 až 2008. Balbínovci ale nakonec dali dvě poslední zprávy do pořádku a tak vláda vzala svůj návrh proti straně zpět.

Zprávu za rok 2006 sice Balbínovci nedodali, ale kvůli jediné výroční zprávě nelze podle Václava Henycha z ministerstva vnitra činnost jakékoliv strany pozastavit.

Pokladník prý bude potrestán

Geniální guvernér strany Jiří Hrdina ČTK řekl, že o napravení nedostatků se strana přehnaně nesnažila. "Přijeli jsme přiznat svoje hrubé chyby a omyly v naději, že budeme přísně potrestáni, abychom se toho již příště vyvarovali. Tak je to pro nás trochu zklamáním," uvedl s nadsázkou Hrdina. "My se ale potrestáme sami, pan pokladník dostane dalších asi 25 ran, to mu neprojde jako tady," dodal.

Recesistická Balbínova poetická strana vznikla na počátku roku 2002 na pražských Vinohradech v hospůdce obdobného jména. Ve sněmovních volbách v roce 2002 získali více než devět tisíc hlasů, tedy asi 0,2 procenta. O čtyři roky později jim svěřilo svůj hlas asi 6900 lidí.

Na kandidátkách strany do několika voleb se v minulosti objevila řada známých jmen, například písničkáři Jaroslav Hutka, Jiří Dědeček a Pavel Dobeš, sochař Kurt Gebauer či básník Ivan Martin Jirous zvaný Magor. Nikdo z nich ale neuspěl.

Ani další strany netrestány  

Soud dnes také zamítl návrhy na pozastavení činnosti regionálních hnutí Zvon a Volba pro Mladou Boleslav, které mají zastoupení v mladoboleslavském zastupitelstvu. I v případě těchto hnutí byly důvodem na pozastavení činnosti nedostatky ve výročních zprávách.

"Strany svou povinnost ale dodatečně splnily, daly vše do pořádku," řekl ČTK mluvčí soudu František Emmert. Proto soud návrhy zamítl.

Foto: ihned

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…