Štětina požaduje pozastavení činnosti KSČM

09.11.2009 15:13

Senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM opětovně po vládě požaduje, aby podala Nejvyššímu správnímu soudu návrh na pozastavení činnosti komunistické strany. Pokud by to kabinet udělal, KSČM by měla odstranit z názvu slovo komunistická a zaregistrovat se pod jiným názvem.

Štětina požaduje pozastavení činnosti KSČM

"Komunistická strana Čech a Moravy i nadále opakovaně a soustavně koná proti liteře Ústavy České republiky," uvedl předseda komise a senátor Jaromír Štětina v dopise, který poslal ministru vnitra Martinu Pecinovi.

Štětina v dopise poukazuje na to, že KSČM neodmítá násilí jako prostředek k dosažení svých cílů, tak jak to pátý článek Ústavy ČR vyžaduje. Dále senátor argumentuje tím, že popuzující je například stanovisko předsedy KSČM Vojtěcha Filipa nazvané O revolučních procesech a uveřejněné k letošnímu výročí tzv. Velké říjnové socialistické revoluce.

 "KSČM se v něm ústy svého předsedy hlásí k odkazu Marxovy praxe, Velké říjnové socialistické revoluce, V. I. Lenina a dokonce i k odkazu Lunačarského a Sverdlova," vypočítává Štětina.

Senátor také zdůraznil, že text Vojtěcha Filipa nelze považovat za ojedinělé stanovisko občana Vojtěcha Filipa. "Vojtěch Filip je předsedou ÚV KSČM a uveřejnil stanovisko na oficiálních webových stránkách KSČM a v deníku KSČM Haló noviny," dodal.

Pecina přijde na komisi v prosinci

Štětina míní, že by situaci vyřešilo i pozastavení činnosti. "Činnost kterékoliv politické strany lze pozastavit až do okamžiku, kdy je dosaženo nápravy určené soudem," zmínil senátor.

Senátorský návrh ale ministerstvo vnitra neposvětilo už v minulosti. Poprvé koncem loňského října, a podruhé zhruba před 14 dny. Informace k podnětu Senátu na rozpuštění nebo pozastavení činnosti KSČM totiž údajně ministr vnitra Pecina stáhl z jednání vlády.

S tím se však Štětina nehodlá smířit. Podle něj by se měla hledat cesta, jak věc vyřešit. Ministr Pecina by měl přijít na zasedání komise 8. prosince. "Jsem přesvědčen, že najdeme společnou cestu k přísnému respektování litery Ústavy České republiky," dodal k tomu senátor.

Foto: mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Úvodní slovo předsedy úřadu Petra Mlsny na Májové konferenci 2024

7:04 ÚOHS: Úvodní slovo předsedy úřadu Petra Mlsny na Májové konferenci 2024

Úvodní slovo předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Mlsny na Májové konferenci 2024.