Tauscherová: ČR by měla hrát "významnou roli" v novém štítu

16.11.2009 15:23

Česko by mělo hrát "významnou roli" v novém systému americké protiraketové obrany. Je o tom přesvědčena náměstkyně šéfky americké diplomacie Ellen Tauscherová, která o této otázce hovořila v Praze s náměstkem ministra zahraničí Tomášem Pojarem.

Tauscherová: ČR by měla hrát "významnou roli" v novém štítu

Tomáš Pojar uvedl, že s Tauscherovou hovořil o způsobu, jak protiraketový štít začlenit do struktur Severoatlantické aliance. Řekl také, že do USA zatím neodjel český odborník, který by v americké Agentuře pro protiraketovou obranu (MDA) hledal možnosti konkrétního českého zapojení do štítu.

Působení českého odborníka v MDA dojednal počátkem listopadu v Praze náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow.

Nový systém protiraketové obrany je určen především proti střelám středního a krátkého doletu, kterými by Írán mohl ohrozit evropské země. Připravila ho administrativa prezidenta Baracka Obamy, který zrušil plány svého předchůdce George Bushe na původní štít. Ten byl zaměřen zejména proti íránským střelám dlouhého doletu a jeho součástí měla být i radarová základna v Brdech.

Tauscherová na schůzce s Pojarem také vyzdvihla vztahy mezi Prahou a Washingtonem. Označila Česko za amerického strategického spojence a poděkovala za české angažmá v Afghánistánu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…