S politickou situací je spokojeno letos nejvíc lidí

22.12.2009 14:48

Prosincový průzkum společnosti STEM ukázal, že spokojenost Čechů s politikou vzrostla, pozitivní hodnocení zaznělo téměř od čtvrtiny respondentů. Spokojenost občanů s politikou je tak nejvyšší za celý letošní rok. Posílily kladné ohlasy na činnost prezidenta, vlády i parlamentu.

S politickou situací je spokojeno letos nejvíc lidí

Ukazuje to prosincový průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM).  Počet Čechů, kteří celkovou politickou situaci vnímají kladně, byl v listopadu podle průzkumu STEM jen 13 procent lidí. Nyní to je 24 procent. "V posledním měsíci roku se spokojenost s vnitropolitickou situací zvýšila o 11 procentních bodů. Také spokojenost s prací prezidenta, vlády i parlamentu oproti minulým měsícům vzrostla," uvedla společnost STEM pro agenturu Mediafax.

Podle prosincového průzkumu jsou s politikou spokojeni především lidé ve věku 18 až 29 let, lidé vysokoškolsky vzdělaní a lidé, kteří jsou dobře materiálně zajištěni.

Vnitropolitickou situací nejlépe hodnotí příznivci ODS (40 procent) a T0P 09 (33 procent). "Výrazně menší spokojenost vyvolává politická situace v naší zemi mezi lidmi, kteří sympatizují s ČSSD a KDU-ČSL (v obou případech 19 procent), a nejmenší spokojenost vyjadřují jako vždy příznivci KSČM (pouze 11 procent)," zjistil podle Mediafaxu průzkum.

"Vláda, prezident i parlament dosáhli nejlepšího hodnocení své práce od začátku roku 2009," doplnil STEM. Práci prezidenta zhodnotilo kladně 66 procent dotázaných. Prezident získává ve srovnání s ostatními ústavními činiteli od občanů stabilně nejlepší hodnocení.

Prezidentovi se podařilo zastavit pokles sympatií

"Zdá se, že prezidentovi se podařilo překonat pokles příznivých hodnocení, zaznamenávaný v šetřeních STEM od konce loňského roku v souvislosti s jeho rozchodem s ODS, politickou krizí kolem pádu Topolánkovy vlády, složitým sestavováním překlenovací vlády, zrušením podzimních předčasných voleb a postojem k podpisu Lisabonské smlouvy," komentují výsledky autoři průzkumu.

Václav Klaus má přitom nejvíce příznivců mezi sympatizanty ODS (81 procent). Ovšem i mezi příznivci dalších stran získává nadpoloviční podporu. Dokonce i sympatizanti ČSSD zhodnotili práci prezidenta z 61 procent kladně a komunisté z 59 procent.

S činností vlády vyjádřily spokojenost necelé dvě třetiny lidí (64 procent). "Míra hodnocení vlády je v posledním půlroce naprosto atypická - v říjnu dosáhla vláda neuvěřitelných 60 procent kladných ocenění a v prosinci se podíl příznivých hodnocení ještě o něco zvýšil. K tomu podotkněme, že předchozí vládu Mirka Topolánka - s výjimkou prvních dvou měsíců našeho předsednictví Evropské unii - hodnotila kladně pouze asi čtvrtina populace," připomněl STEM.

Sympatie k Fischerově vládě je velká

Sympatie k vládě Jana Fischera jdou podle průzkumu napříč politickým spektrem. Nejvýraznější je však mezi příznivci ODS a TOP 09. Spokojenost s Fischerovou vládou nesdílejí většinově pouze příznivci KSČM (46 procent spokojených respondentů).

37 procent respondentů také pozitivně okomentovalo práci parlamentu. To je v případě parlamentu nejlepší hodnocení od poloviny volebního roku 2006.

Průzkum se uskutečnil od 9. do 11. prosince a zúčastnilo se ho 1260 respondentů starších 18 let. Statistická odchylka průzkumu činí 2,5 procenta.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…