Analytici: Klaus má pravdu, s korunou čelíme krizi lépe

28.12.2009 11:20

S Václavem Klausem lze souhlasit, bez koruny bychom na tom byli daleko hůře, říkají oslovení analytici. Vláda podle nich nemá moc možností, jak dopady krize ovlivnit.

Analytici:  Klaus má pravdu, s korunou čelíme krizi lépe

Prezident Václav Klaus v nedělním rozhovoru na televizi Prima prohlásil, že nás česká koruna do určité míry imunizuje od toho, co se děje ve světě.

Řekl to v souvislosti s tím, že vláda nemá moc nástrojů, jak bránit dopadům krize, protože česká ekonomika je příliš malá a proexportně orientovaná, aby vláda mohla efektivně zasahovat. Jako jeden z mála účinných nástrojů tak považuje českou měnu.  Klaus dodal, že navíc Česko prochází krizí lépe, než země střední a východní Evropy, které euro přijaly.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová s názorem Václava Klause souhlasí. „Beze zbytku s tím lze souhlasit. Krizí procházíme lépe než Slováci," řekla pro PralamentniListy.cz. Podle Šichtařové právě oslabení koruny vůči euru až o pětinu zachránilo mnoho českých exportérů. „Koruna funguje jako tlumič. Lépe dokážeme procházet krizemi," zdůraznila.

I když propad HDP Slovenska, které před rokem euro přijalo, bude za tento rok srovnatelný s Českou republikou, tedy mezi 4 až 5 procent HDP, Šichtařová upozorňuje, že před propadem Slovensko rostlo rychleji než Česko a proto je krizí dotčeno hlouběji. „Bez koruny by byly poklesy u nás ještě vyšší," zdůraznila pro ParlamentniListy.cz.

Máme důležitější úkoly, než je euro

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl se rovněž přiklání k názoru, že je lépe zůstat u koruny a s přijímáním eura nespěchat. „Máme ještě spoustu domácích úkolů - například vyrovnat veřejné rozpočty. Až to odpracujeme, pak si dejme na papír plusy a minusy, uvidíme jestli eurozóna bude ještě naživu a budeme se moci lépe rozhodnout," prohlásil pro ParlamentniListy.cz Michl.

Kdy má tedy Česká republika společnou evropskou měnu přijmout? „Má filosofie je, že koruna je pro nás výhodná do té doby, kdy funguje kursový vyrovnávací proces platební bilance. Kdy oslabení měny pomáhá exportu a zároveň nezpůsobuje výraznější inflaci. Tuto filosofii by měla testovat Česká národní banka a ministerstvo financí, nikoliv se upínat na zastaralá maastrichtská kritéria. Mně se zatím zdá, že by koruna v tom testu obstála a že české ekonomice prospívá," uvedl Michl serveru ParlamentniListy.cz.

NERV dal lidem aspoň naději

Kolega Šichtařové z Next Finance Vladimír Pikora souhlasí i s tím, že vláda nemá kromě koruny žádný efektivní nástroj, jak do české proexportně orientované ekonomiky zasahovat.

„Vláda skutečně nemůže dělat nic. NERV nic neudělal, ale alespoň dal lidem naději. To byl dobrý marketingový tah," zdůraznil Pikora v rozhovoru pro ParlamentniListy.cz s poukazem na počin Topolánkovy vlády, která před rokem ustanovila expertní skupinu, která měla kabinetu radit, jak se s ekonomickou krizí vypořádat.

Člen Národní ekonomické rady vlády Tomáš Sedláček tvrdí, že expertní skupina svůj úkol splnila: "Podařilo se vypracovat protikrizový balíček, na kterém se shodlo deset různých ekonomických expetů," řekl ParlamentnimListum.cz anylytik ČSOB Sedláček.

Podle Pikory nemá valný smysl, aby stát pumpoval do ekonomiky další peníze. „V USA krize začala a tam také musí skončit," uzavřel.

Foto: cnb.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: František Novák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…