Skandály starosty Jančíka smazány z Wikipedie. Prý omylem

30.12.2009 7:45

Tiskový mluvčí starosty Prahy 5 Milana Jančíka (ODS) se pokusil v internetové encyklopedii Wikipedie upravit Jančíkův životopis. Údajně zmanipuloval heslo a vymazal z encyklopedie údaje o skandálech, které jsou se jménem starosty spojovány.

Skandály starosty Jančíka smazány z Wikipedie. Prý omylem

Wikipedie o Jančíkovi mimo jiné napsala, že v prosinci roku 2002 srazil autem strážníka, který mu chtěl zamezit ve vjezdu na uzavřený Mánesův most. Jančíkův spolupracovník Radovan Myslík ale zřejmě využil toho, že do encyklopedie může zasáhnout každý uživatel internetu, a negativní informace o starostovi několikrát smazal.

Naopak o Jančíkovi uvedl:  „Vystudoval sborový zpěv na konzervatoři a právnickou fakultu. Má titul JUDr. a MBA. Byl členem opery státních divadel v Olomouci a Ostravě a pěveckého souboru Národního divadla v Praze. Pracoval také jako zpěvák v Českém rozhlase."

Informuje o tom dnešní Mladá Fronta Dnes (MfD). Jančíkův spolupracovník se ale podle deníku hájí tím, že informace odstranil omylem. Přitom je zřejmé, že například větu "Kontroverze též vyvolával jeho způsob prodeje nemovitostí na Praze 5 a fingovaný nákup pozemků," by jen tak náhodně nepřehlédl.  

Mluvčí smazal údaje "omylem" opakovaně

MfD také uvádí, že když správci serveru údaje na stránky vrátili, odstranil je Myslík znovu. Nyní správci stránku raději uzamkli. Myslík pak k tomu uvedl, že smazal jen ty údaje, které nejsou pravdivé. Vše prý dělal bez vědomí Jančíka.

Wikipedie je celostěvtovou encyklopedií, na jejíž tvorbě se může podílet každý. Pro přispívání do ní však platí přísná pravidla. Každá informace totiž musí být zdrojována, například odkazem na novinový článek, odbornou literaturu, či oficiální životopis.  "O takto brutální zásah do encyklopedie se doposud žádný z českých politiků nepokusil. Wikipedie je v celém světě naprosto apolitická a nezávislá, proto je něco podobného nepřípustné," dodal k tomu MfD jeden z českých správců serveru.

Foto: Mediafax

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…