Klaus s Fischerem vyzývají poslance, ať neutrácí

04.01.2010 14:32

Prezident bude sněmovně vracet zákony, jež navyšují schodek státního rozpočtu. Také premiér Fischer nabádá k šetření.

Klaus s Fischerem vyzývají poslance, ať neutrácí

Schodek státního rozpočtu je hrozivý, shodli se premiér Jan Fischer s prezidentem Václavem Klausem na pondělním obědě.

Hlava státu proto bude sněmovně nemilosrdně vracet zákony, které by mohly prohloubit letošní rozpočtový deficit. Předseda vlády zase hodlá domluvit stranickým lídrům, aby si "rozhazování" dobře rozmysleli.

Nejvyšší schodek v historii

Tato stručná zpráva dorazila z Lán zrovna ve chvíli, kdy tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob redakci ParlamentníListy.cz potvrdil přesnější údaj, podle kterého po loňském roce ve státní kase chybí 192,2 milirady korun - desetkrát více než v roce předchozím.

A pokud k tomu připočteme i loňské rezervy ve výši 32 miliard, dojdeme číslu, které přesahuje 224,5 miliardy korun. Stručně řečeno: tak vysoký schodek Česko nepamatuje.

"Záleží na typu účetnictví, zda do počítání zapojuje rezervy. Každopádně se jedná stále o čísla předběžná, která se budou ještě zpřesňovat. Tak i tak, bilance je velmi špatná," vysvětlil ParlamentnímListům.cz ekonom Michal Mejstřík, který zasedal v NERVu.

Propad veřejných financí se připisuje důsledkům světové hospodářské krize. Podle Mejstříka ale nelze dvousetmiliardovou díru svalovat pouze na pokles státních příjmů. „Nebylo to jen krizí, výraznou část schodku tvoří mandatorní platby schválené sněmovnou."

Nejistá sezóna

Právě se sněmovnou nyní předseda úřednické vlády zápasí o to, aby v roce v roce 2010 rozpočet na plánovaných 162,7 miliardách. „Já jsem nikdy nepodporoval lití peněz, které by podporovaly spotřebu," řekl v neděli televizi Prima.

Proto se mu také nelíbí připravovaná předvolební utrácení. Jen namátkou: ČSSD chce v lednu odhlasovat třinácté důchody, zavést nemocenskou již od prvního dne pracovní neschopnosti a zbavit všechny pacienty regulačních poplatků. Spolu s lidoveckým návrhem na zvýšení mateřské mohou tyto změny k Fischerově nelibosti připravit státní pokladnu až o 14 miliard korun.

Premiér si proto před lednovým hlasováním dojednal schůzky s šéfy parlamentních stran, aby jim v zájmu státního rozpočtu domluvil.

Mejstřík potvrdil, že ani letos to nebude mít Fischer jednoduché. „Klíčová pro tento rok bude diskuse o výběru daní, o tom, jak a kolik se dá vybrat v určitém období. Ačkoli se již o těchto věcech mluví, žádný konkrétní návrh přijat nebyl. "

"Volby snad přinesou odpověď na tyto otázky. Rozhodně není důvod se pouštět do velkých výdajů," dodal Mejstřík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

7:10 Váš umělec David Černý: Ročně 12 milionů od města Prahy a další dotace

Umělec David Černý se v debatě o svém nejnovějším díle „motýlů“, visících nad pražskými ulicemi, dov…